Hobotnica Paul

Objavljeno: 7. 12. 2011 u 14:31h

Siguran sam da se svi sjećate hobotnice Paul. Ukoliko neko nije siguran o čemu pričam, Hobotnica Paul je bila senzacija prošlog fudbalskog svjetskog prvenstva igranog u JAR-u. Vjerovali ili ne, bila je to vidovita životinja koja je mogla da predvidi ishod meča.

hobotnica Paul “prognozira”

Paul je rođen 2008. godine u engleskom gradu Weymouthu a bio je izložen u akvariju Sealife u njemačkom gradu Oberhausen. Kako je Paul predviđao ishode utakmica? Vrlo jednostavno. Zaposleni u Sealife-u su u njegov akvarij ubacivali dvije posude sa hranom na kojima su bile zastave reprezentacija koje igraju meč. Iz koje Paul bude jeo, ta će pobijediti. Ono najnevjerovatnije je da je to, u stvari, bila istina. Paul nikada nije pogrijesio. Pa čak i kada je u polufinalu “objavio” da će Njemačka izgubiti od Španije, mnogi Njemci su se nadali da nije tako, ali su se na kraju razočarali. Paul je i tada pogodio.

Tačno sedam utakmica na svjetskom prvenstvu prognozirao je Paul i svaka prognoza je bila tačna. Već nakon prve, Paul je postao velika zvijezda, pa su čak i kladioničari čekali Paulovu “prognozu” prije nego uplate listić. Mnogi bogati ljudi nudili su ogroman novac nakon SP-a za ovu neobičnu hobotnicu, ali su iz Sealifea odoljeli ponudama i zadržali svoju zvijezdu za sebe. Takođe, Paul se smatrao za najpoznatiju životinju na svijetu, a imao je i svoj klub obozavalaca. Nažalost, ova čudna životinja uginula je prošle godine, a koliko je bila omiljena u Sealife centru govori i činjenica da je dobila svoj spomenik. Osim toga, Paulov pepeo je izložen u pozlaćenoj urni koja je u obliku hobotnice.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/fudbal/hobotnica-paul/||claudebot