Božić: Serija Borca 6-0 nije slučajna!

Objavljeno: 21. 11. 2017 u 16:08h

Trener KK Borac Bojan Božić u razgovoru za MONDO rekao da je serija pobjeda 6-0 na startu sezone rezultat procesa koji traje već treću godinu. “Klub raste iz dana u dan, to je najvažnije“, ističe on.

Košarkaši banjalučkog Borca igraju fantastično na startu sezone u Prvoj ligi Rs i nakon šest odigranih kola imaju stoprocentan učinak od šest pobjeda.

Ni u samom klubu nisu najsigurniji kada su posljednji put imali seriju 6-0 na početku sezone.

“Prije tri godine mislim da smo imali 4-0 pa izgubili od Radnika kući, a prije toga ovakav start 5-0 ili 6-0 bilo je da li 2007. kada smo se vraćali u Premijer ligu, kad su igrali Velimirović, Jovanović, Palalić… Od tada sigurno nismo imali ovakav start sezone“, rekao je trener Borca Bojan Božić na početku razgovora za MONDO.

On, međutim,  ističe da fantastična serija 6-0 nije slučajnost.

“Mi smo među prvima počeli pripreme, sredinom agvusta, na vrijeme. Ovo je neki proces koji traje evo već treću sezonu.  One prve sezone kada sam ja preuzeo mi smo morali da prekinemo pripreme kada je otišlo 11 igrača, kako bismo formirali ekipu i nastavili takmičenje u bilo kojem sastavu. To traje od tada. Ti momci su bez iskustva ušli u tu ligu, dvije godine smo se borili grčevito za opstanak i za sve, ali iskristalisala se ekipa i nosioci igre koji su rasli i napredovali kroz ove dve sezone. I naravno da smo dobili veliki kvalitet povratkom braće Lončar i Vučkovića ove sezone. Hvala Bogu i povrede su nas zaobišle, za razliku  od prošle sezone. Sada se to sve sklopilo i ova serija je rezutltat toga. A prije svega, svi ti momci su djeca Borca koja su fanatična u smislu ljubavi za klub, grad, dres koji nosi i to se sve skupilo u jako pozitivnu atmosferu. Oni ginu jedni za druge i na kraju dolazi rezultat“, istakao je Božić.

A svi ti igrači, zajedno sa upravom prošli su jedan ružan period u kojem su razmišljali da li će utakmica uopšte biti odigrana, kaže Božić i dodaje da to sada više slučaj i da mogu da razmišljaju samo o terenu.

“Rasli smo svi zajedno, davali svi od sebe. I klub raste i uprava, organizaciono i u svakom drugom smislu. Imamo mnogo bolje uslove nego tada kada smo preuzeli klub.  Tada je bilo i vraćanja nekih dugova i bilo je pitanje da li ćemo otići na utakmicu, šta ćemo jesti na gostovanju, čime ćemo uopšte otići… Sada ne razmišljamo o tim stvarima, imamo zaista dobre uslove za ovaj rang takmičenja i to se odražava isto tako na momke koji sada osjećaju sigurnost. Ranije su igrači odlazili zbog tog ružnog perioda. Plate su bile misaona imenica, stipendije i sve ostalo… Sada igrači ne razmišljaju o tim stvarima već samo o terenu. To su neke stvari koje se inače podrazumijevaju u klubovima, ali nama te sitnice znače“.

Do serije 6-0 KK Borac stigao je pobjedom nad Sokocem, a prije toga u gostima je savladan KK Student Igokea…

“To je druga ekipa u odnosu na Student iz prošle sezone, isti je naziv kluba, ali sada tu igraju juniori Igokee pojačani nekim igračima iz Srbije. To nešto ne vežem jedno  za drugo u tom smislu, ali je jedna ekstra mlada ekipa, potentna ekipa protiv koje je uvijek fino igrati“.

… a potom i Prijedor u gostima. Bila je to prva pobjeda nad prijedorčanima poslije četiri godine!

“Ja nisam znao taj podatak do skoro pred utakmicu. Zadnji put smo pobijedili tamo 2013. godine. Iskreno nismo se opterećivali tim, ali na posljednjem treningu pred tu utakmicu više iz šale sam spomenuo to, rekao sam igračima da je ovo sezona u kojoj moramo pomjerati granice, rušiti loše tradicije koje su bile. Između ostalog je i ta da četiri godine nismo pobijedili Prijedor. I siguran sam da je to bio dodatni motiv i da je proradio inat igrača da ostvare pozitivan rezultat”, istakao je Božić.

Trener Borca ne želi da njegova ekipa podlegne euforiji.

“Nakon pobjede protiv Rogatice nisam bio zadovoljan nekim pristupom, angažovanjem, ušli smo prelagano. Svojim igračima ponavljam iz dana u dan da mi nismo ekipa koja može bilo koga da potcijeni. Iako su oni vidjeli na terenu da oni mogu to da odrade, da upišu nove bodove, ja s tim nisam zadovoljan. Želim da napredujemo iz treninga u trenign, iz utakmice u utakmicu. Ova zadnja utakmica protiv Sokoca je pokazala mnogo veću volju igrača. Ispravili smo taj neki segment“.

Da li su ambicije porasle nakon ove sjajne serije?

“Mi uvijek idemo iz utakmice u utakmicu, sljedeći protivnik je OKK Drina Princip. Samo o njima razmišljamo, nema sljedećeg protivnika dok ne završimo s njima. Tako smo se postavili od prvog dana. Svi nas nakon ove serije pitaju koji su ciljevi, da li su se promijenili nakon ove serije, ja im kažem da nisu. Cilj je uvijek bio da idemo i rastemo iz utakmicu, a na kraju ćemo da vidimo za šta je to dovoljno. Duga je sezona, ima 22 kola, samo jedan zimski prelazni rok, mnogo faktora utiče na rezultat, pa i povrede igrača i sve ostalo. Nadam se da će se sve odvijati na najbolji način. Mi se ne opterećujemo ambicijama, kažem  igračima da uživaju i da daju sve od sebe, da idemo iz utakmice u utakmicu i mislim da je to jedini pravi put“, rekao je Božić.

Očekivanja ljubitelja košarke u Banjaluci su da se KK Borac što prije vrati u elitu i ponovo igra velike utakmice. Božić priznaje da i u klubu tako razmišljaju, ali uz planski rad i dobru pripremu ekipe.

“Tu moramo da se vratimo dvije godine unazad, kada smo preuzeli klub. Mi smo zacrtali neki cilj, napravili neki četverogodišnji plan. On se odnosi na ove prve dvije godine, stabilizaciju kluba. I dan-danas je stabilizacija kluba. Na terenu mislim da rastemo, što pokazuju i rezultati. Kratkoročni cilj za ovu sezonu je borba za plej-of. Siguran sam da mi to možemo, ne bježim od toga da ne možemo i nešto više, ali ako ne uradimo više neće biti tragedija. Imamo neki svoj plan po kojem  radimo i mislim da je tako najbolje, pogotovo što je sve manje para u državi, pa i u sportu i to treba da se rasporedi. Treba da se naprave zdravi temelji, pa da korak po korak, ciglu po ciglu da gradimo Borac i da dođemo tamo gdje smo nekada bili. Kratkoročno, da li će to biti sljedeće sezone ili one tamo Premijer liga BiH za početrak, to ćemo još da vidimo. Ali naravno da nam je svima želja da dođemo što prije u Premijer ligu BiH“, rekao je Božić.

„Nakon ovih šest kola kao pretendenti za plej-of iskristalisali su se Leotar, koji kao i mi ima 6-0, ekipa Studenta-Igokee definitivno, i sa nama mislim da su totri ekipe koje će biti u plej-ofu, a za četvrto mjesto ima nekoliko ekipa koje će se boriti. Tek smo na polovini prvog dijela sezone…“, dodaje Božić.

Trener Borca, međutim, ponovo podvlači da ništa ne smije da se radi preko noći i da je cilj kluba da stasaju domaći igrači.

“Klub raste korak po korak i to je najvažnije. Mi ako uđemo ove sezone mi moramo imati 7-8 svojih igrača koji mogu igrati Premijer ligu, da bi uspjeli sa još dva-tri pojačanja koja će donijeti kvalitet da napravimo neki rezultat gore, odnosno da imamo neki kontinuitet rada. Čak i da uđemo i da dovedemo deset novih igrača, to bi onda značilo i novi ciklus, novu ekipu i to onda gubi i neki smisao kontinuiteta rada. Mislim da je najvažnije da domaći igrači napreduju. Imamo 7-8 igračam uz dopunu te selekcije da stvorimo što bolji tim da se možemo nositi sa tim ekipama u višem rangu“, istakao je on.

Ove sezone u klub su se vratila tri igrača, a Božić vjeruje da će biti sve više igrača koji će htjeti da obuku dres Borca.

“Imali smo mi i ove sezone, pred početak je bilo igrača koji su se nudili da igraju. Ne samo iz RS već i iz Srbije, čak i Rusije i nekih drugih zemalja koji su željeli da igraju u Borcu, jer Borac je jedan od najvećih klubova u RS i BiH. Siguran sam da ćemo napraviti dobru selekciju u budućnosti i postaviti zdrave osnove. Vrata Borca su svima otvorena, svi mogu da dođu na probu pred početak sezone, tako da ćemo da iskristališemo taj neki tim, ali otom-potom“, zaključio je Božić.

Izvor: Mondo / Autor: Goran Arbutina / Foto: KK Borac/Vladimir Šutvić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/bozic-serija-borca-6-0-nije-slucajna/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot