Biciklistička trka Beograd – Banjaluka 2018. u prvoj kategoriji: UCI dao zeleno svijetlo za ulazak!

Objavljeno: 20. 4. 2017 u 21:17h

Beograd Banjaluka se nalazi u drugoj kategoriji svjetske biciklističke unije još od svog osnivanja, ova kategorija donijela je uslove za kvalifikacionom trkom za Olimpijske igre u Pekingu, Londonu i Riju, kao i za svjetska prvenstva. Nastojanja da Biciklistička trka Beograd Banjaluka bude dio prve kategorije i najvišeg ranga takmičenja, unazad nekoliko godina intezivirana su i uloženi su mnogi napori kako bi se taj cilj ostvario.

Ispunjeni su svi uslovi još 2013. godine, kad je u pitanju nivo organizacije i kvalitet takmičara koji nastupaju, a glavna prepreka su bile finansije, koje su potrebne kako bi se ispoštovao nagradni fond, koji je znatno veći u odnosu na drugu kategoriju. Zahvaljujući mnogobrojnim partnerima na dobrom smo putu da ovaj cilj napokon i ostvarimo.

Treba napomenuti da benifite od ulaska u prvu kategoriju imaju domaćini trke, ali i takmičari, a što se tiče takmičara to bi značilo trostruko veći nagradni fond, koji bi iznosio oko 50.000,00 KM i dvostruko veći broj bodova na UCI rang listi, što govori da bi pobijednik trke obezbjedio direktan plasman na Olimpijske Igre u Tokiju 2020.

”Trka prve kategorije je nešto što je san mnogim organizatorima u svijetu. Zadovoljni smo što smo na pragu tog ostvarenja, a kada su u pitanju domaćini, gradovi, dražava ili region, prelazak u prvu kategoriju bi značio prisutnost velikog broja stranih medijskih kuća, turistički značaj trke bi se višestruko povećao, jer na trkama prve kategorije je dozvoljeno da učestvuju Pro Tour ekipe, iste one ekipe koje učestvuju na Tour de France, Giro Italia… Do sad smo bili odskočna daska za mnoge takmičare koji su željeli da se probiju u svijetu biciklizma i dođu do vrha, a nakon 2018 godine, mi ćemo biti taj vrh biciklizma,” izjavio je direktor trke, Vladimir Kuvalja.

Na ovogodišnjoj biciklističkoj smotri učestvovaće profesionalne ekipe iz 20 svjetskih zemalja, a učešće će uzeti 170 vozača iz dvadesetak timova međunarodnih biciklista među kojima je Ukrajinac Vytali Butss, koji je prošle godine slavio na dionici koja je vožena od Beograda do Bijeljine, te Italijan Filipo Fortin, član ekipe GM Europa Ovini, koji je prošle godine trijumfovao.

Uz Beograd i Banjaluku na ruti 11. izdanja navećeg sportskog spektakla na dvotočkašima su: Šabac, Obrenovac, Bijeljina, Doboj, Teslić, Tešanj, Derventa, Prnjavor i Laktaši. Podrškom ovih gradova –  domaćina još je jednom potvrđen značaj Biciklističke trke Beograd – Banjaluka i prepoznat njen sportski, društveni i turistički potencijal.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/biciklisticka-trka-beograd-banjaluka-2018-u-prvoj-kategoriji-uci-dao-zeleno-svijetlo-za-ulazak/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])