Banjaluka dobija kategorizaciju sportista

Objavljeno: 26. 10. 2017 u 12:57h

Banjaluka bi trebalo da prvi put dobije propis kojim bi bila izvršena kategorizacija sportista, te da oni koji to zasluže rezultatima dobiju stipendije.

Naravno, ovo će se desiti ukoliko program razvoja sporta grada Banjaluka od 2018. do 2022. bude 30. oktobra usvojen na sjednici Skupštine grada.

Program je juče usvojio Savjet za sport grada, a članovi Skupštine daju konačnu riječ.

“Četvorogodišnji program razvoja sporta prvi put se donosi u gradu Banjaluka. Programom su definisana tri strateška prioriteta – ulaganje u razvoj mladih sportista radi stvaranja velike baze za razvoj i unapređenje vrhunskog sporta, zatim podrška uključivanju u sport i njegova dostupnost što većem broju djece, te ostvarivanje i vrednovanje vrhunskih sportskih rezultata, kojim bi se stvorile jednake mogućnosti za sve sportske organizacije za ostvarivanje vrhunskih rezultata koji podstiču razvoj sporta i doprinose ugledu grada”, rekao je Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport grada Banjaluka, i dodao da je stav Odbora prema programu pozitivan.

Program bi trebalo da donese dobrobit sportu i pravednije finansiranje sportskih organizacija.

“Neću reću da je sada bio nepravedan sistem bodovanja, ali trebalo je neke stvari doraditi. Nikada nije ovako detaljan sistem bodovanja urađen, biće transparentan i biće jasno šta grad finansira”, rekao je Banjac.

Ono što je novina u sportskim propisima grada Banjaluka jeste kategorizacija sportista, koja ima za cilj vrednovanje rezultata radi dodjele stipendija. Na osnovu rezultata sportisti će biti svrstani u sljedeće kategorije: zaslužni sportista, sportista internacionalnog razreda, sportista prvog razreda i sportista drugog razreda. Tako će, na primjer, zaslužni sportista u olimpijskim sportovima biti onaj koji osvoji medalju na Olimpijskim igrama ili na prvenstvima svijeta i Evrope u olimpijskim disciplinama. Zavisno od kategorije sportisti će dobiti stipendiju, i ono što u Gradskoj upravi ističu kao bitno jeste da će svako unaprijed znati šta da očekuje ako ostvari određeni rezultat.

“Program je iskorak u razvoju sporta i čestitao bih svima koji su učestvovali u izradi jer su napravili veliki poduhvat. Ovim programom će stvari doći na svoje. Predviđene su skoro sve okolnosti, raspodjela novca će biti pravednija i vjerujem da će svi klubovi biti zadovoljni. Takođe, bitno je što su oni koji su pravili program razgovarali sa predstavnicima svih klubova i usvojili prijedloge koji su bili realni”, istakao je Vladimir Branković, direktor Rukometnog kluba Borac M:tel.

Olimpijac Željko Panić takođe daje podršku programu.

“Moje mišljenje je veoma pozitivno. Puno je napora uloženo da se napravi, neke stvari su preuzete iz pravilnika okolnih zemalja, koje su dobre. Bodovanje je jako dobro, vjerovatno će biti prva godina primjene kritična, ali u suštini program je koristan. I ranije su postojali pravilnici, ali nisu poštovani. Ipak, vjerujem da će sada biti poštovani i da će klubovi biti podržani prema zaslugama”, rekao je Panić.

Kao i do sada, klubovi će biti svrstani u kategorije, zavisno od brojnih parametara s kojim će biti upoznati svi. Tako će u prvoj kategoriji biti sportovi atletika, košarka, odbojka, plivanje, rukomet i fudbal.

Prva kategorija sportova

  1. Atletika
  2. Košarka
  3. Odbojka
  4. Plivanje
  5. Rukomet
  6. Fudbal

Kategorizacija sportista

  1. Zaslužni sportista
  2. Sportista internacionalnog razreda
  3. Sportista prvog razreda
  4. Sportista drugog razreda

Infrastruktura

U Gradskoj upravi Banjaluka svjesni su da na infrastrukturi treba raditi kako bi se sport razvijao. Sada će biti utvrđeno kojim sportovima je ona najpotrebnija i zavisno od novca biće pravljeni i poboljšavani uslovi za bavljenje sportom.

2013. godine Gradska uprava je počela da finansira prvi sistematski pregled sportista, a prema programu finansiraće i drugi u sportovima kojima je to propisano njihovim pravilima.

Izvor: Nezavisne / Autor: Maja Predragović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/banjaluka-dobija-kategorizaciju-sportista/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])