Banjalučani trčali slavni maraton: U Njujorku vas nose noge i publika

Objavljeno: 19. 11. 2017 u 16:05h

Svako od nas je trčao u skladu sa svojim očekivanjima, i mislim da smo ih negdje čak i premašili i srećan sam zbog toga. Za neke od nas ovo je prvi maraton i tim je naš uspjeh i veći, rekao je Goran Ćorić, član Organizacionog odbora Banjalučkog polumaratona, koji je sa kolegama Vladimirom Selecom, Milanom Milinčićem i Stevanom Dimitrijevićem 5. novembra uspješno istrčao jednu od najmasovnijih maratonskih trka svijeta, slavni Njujorški maraton.

Osim dobrog sportskog utiska i uspjeha organizatori i osnivači Banjalučkog polumaratona su zadovoljni i ostvarenom saradnjom sa organizatorima 47. Njujorškog maratona.

“U Njujorku smo bili trkači i učesnici, ali smo u SAD otputovali na poziv organizatora Njujorškog maratona, gdje smo učestvovali u ‘Race director’ programu, koji nam je omogućio da iz bliže perspektive ispratimo organizaciju jednog ovako velikog događaja. Polumaratoni i maratoni u Evropi i svijetu uvijek su dobra prilika da se ostvare novi kontakti, proširi mreža komunikacije sa svjetskom trkačkom zajednicom, te ostvari saradnja sa mnogim bitnim činiocima u trkačkoj industriji. Sve je to u cilju unapređenja organizacije Banjalučkog polumaratona u godinama koje dolaze”, kazao je Ćorić.

Ćorić od utisaka iz svjetske metropole ističe veliku podršku navijača, samu organizaciju trke i veliko zajedništvo između organizacije i takmičara.

“Trčati u Njujorku je iskustvo za cijeli život. Nevjerovatno putovanje. Sve vrijeme trke ne nose vas samo noge, nego i publika. Na ulicama grada je 2,5 miliona navijača koji vam daju snagu da izdržite. Sam događaj je fascinantan po svim brojkama koje ga prate – stojite na startu sa 50.000 učesnika i trčite sa najbržim trkačima svijeta i najpoznatijim imenima koja čine trkačku elitu. Sve vrijeme, trka je otvorena za sve rekreativce skoro bez vremenskog ograničenja, što je fenomenalna stvar. Na stazi je 8.000 volontera koji su na raspolaganju trkačima na okrepnim stanicama, a sam događaj spektakularnim čini 130 različitih bendova koji su raspoređeni duž cijele staze na svakih 300 metara. S druge strane, kada dođete do finiša, bez obzira na to da li ste trčali četiri ili deset sati, na cilju vas čeka direktor Njujorškog maratona koji vam prvi čestita na rezultatu. Njujork ovakvim stavom svakom gostu i cijelom svijetu šalje jasnu poruku – da je uz zajedništvo i podršku u životu moguće sve. Pobijediti sebe i savladati sve druge prepreke”, kaže Ćorić.

Selec ističe da su tokom boravka u SAD iskoristili priliku da promovišu manifestaciju u Banjaluci.

“U okviru ‘Race director’ programa mogli smo da učestvujemo i u dodatnim aktivnostima koje su pratile trku, što smo višestruko iskoristili. Posjećivali smo socijalna dešavanja te omogućili Banjalučkom polumaratonu da u ovoj godini bude još vidljiviji”, kazao je Selec.

Za Dimitrijevića maraton u Njujorku imao je i posebnu simboliku jer je trčao u ime neprofitne humanitarne organizacije “Chain of hope” koja širom svijeta pomaže djeci sa srčanim problemima.

“Svake godine na maratonu se prikupe ogromna sredstva koja odlaze u humanitarne svrhe i ruke onih kojima je pomoć prijeko potrebna. Zanimljiv je podatak da se prošle godine kroz humanitarne aktivnosti prikupilo oko 36 miliona dolara, što je fenomenalna stvar. S obzirom na to da je ovaj put zabilježen rekordan broj od 50.000 učesnika, ja vjerujem da će ta cifra u konačnici biti još veća. Očekivani iznos novca koji sam postavio kao cilj na početku skoro je duplo premašen, a sa portala preko kog je prikupljan novac obaviješten sam da sa prikupljenim iznosom spadam u grupu od jedan odsto najvećih donatora za mjesec oktobar i zbog toga sam presrećan i ta vijest dodatno mi je uljepšala boravak u Njujorku”, istakao je Dimitrijević.

Nakon što sumiraju utiske iz Njujorka organizatori banjalučke trke kreću put regiona i Evrope gdje će promovisati novi koncept 4. Banjalučkog polumaratona. Banjalučka trka 2018. godine biće održana na novoj, znatno atraktivnijoj polumaratonskoj trasi, a sam događaj pratiće i brojni drugi sportski, kulturni, edukativni i zabavni programi.

“Run & more” polumaratonski vikend u Banjaluci počeće 10. maja i trajaće tri dana, a sve trkače i goste grada očekuju koncerti, sportski seminari, edukacije, treninzi, Expo – polumaratonski sajam sportske opreme, sportskih događaja i turizma, rafting, paraglajding, zabava za djecu.

Izvor: Nezavisne/Slobodan Manojlović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/banjalucani-trcali-slavni-maraton-u-njujorku-vas-nose-noge-i-publika/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot