Aleksandar Đorđević: Banjaluka će morati sačekati na orlove

Objavljeno: 20. 10. 2017 u 15:20h

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević veoma brzo i uspješno se prebacio sa reprezentativnih podešavanja na klupska i njegov Bajern djeluje odlično na početku sezone.

Minhenski klub krenuo je silovito u njemačkom prvenstvu, iznenadio ih je Vurcburg, ali su se Bavarci brzo vratili na pobjednički put. Bajern funkcioniše na srpski pogon, pored Đorđevića trio na parketu Lučić-Jović-Mačvan predstavlja pokretačku osovinu tima. Svi oni zajedno predvodiće nacionalni tim u kvalifikacijama za Svjetski kup u Kini.

“Dobro je što su njih trojica kod mene u Bajernu. Poznaju sistem, lideri su i imaju iskustvo. Igraju dobro i biće osnova tima u budućnosti. Nije bilo lako odmah se prebaciti u klub, ali je apsolutno potrebno. Profesionalci smo, zato smo plaćeni i moraćemo isto tako da odreagujemo tokom prvih kvalifikacionih utakmica u reprezentaciji”, rekao je Đorđević za “Glas Srpske”.

Pred Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2015. godine Srbija je odigrala jedan pripremni meč sa Slovenijom u Banjaluci. Tada je dvorana “Borik” bila krcata i Banjalučani su tako mogli malo ranije da gledaju ovogodišnje finale Evrobasketa. Bio je to sjajan ispraćaj za “orlove” pred polazak na takmičenje, što je Đorđević i potvrdio. Na neki novi dolazak najboljih srpskih košarkaša moraće se sačekati iako su predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta RS postigli načelan dogovor sa predsjednikom KS Srbije Predragom Danilovićem o novom gostovanju.

“Nismo planirali dolazak u Banjaluku za narednu godinu ili dvije. Raspored je veoma gust i nema prostora za takvu utakmicu. Bilo nam je jako lijepo, dugujem veliku zahvalnost publici i onakva atmosfera je neponovljiva. Odigrali smo sjajnu utakmicu, sve je bilo super ta dva dana u Banjaluci. Dobili smo nevjerovatnu energiju i samopouzdanje pred Evropsko prvenstvo”, rekao je Đorđević.

Bliže se kvalifikacione utakmice, reprezentacije već objavljuju spisak igrača za prve utakmice, a još nije poznato u kojem će sastavu Srbija istrčati na teren i kako će sve to izgledati.

“Kvalifikacije su kompleksne i vidjećemo kako ćemo odgovoriti tim zahtjevima. To je naša obaveza i moramo tako da ih shvatimo. Biće dosta novih lica kao u svakoj reprezentaciji, možda ne u onima koji nemaju igrače u Evroligi i NBA ligi. Te selekcije imaju malu prednost u odnosu na nas”, dodao je Đorđević.

Nikom ne odgovara trenutno stanje u kojem FIBA i Evroliga ne mogu da nađu zajedničku riječ, ni zajednički interes. Ovako ćemo gledati kvalifikacije bez najboljih evropskih igrača pa će one vodeće selekcije nastupiti sa trećim timovima. Neki savezi pokušali su da izmijene situaciju zvaničnim saopštenjima, ali nisu našli pravi recept prema mišljenju srpskog selektora.

“Federacije ne treba da šalju pojedinačne zahtjeve. Razgovarao sam sa mnogima tokom Evrobasketa, prije svega sa svojim predsjednikom Predragom Danilovićem pa onda i sa predsjednicima drugih federacija. Ovako, individualnim zahtjevima nema šanse da nešto postignu. Moraju da rade zajedno, da pronađu zajednički stav i tako istupe pred FIBA. To je, u suprotnom, izgubljena borba, moraju da sjednu i dogovore šta hoće, odnosno šta neće”, izjavio je selektor Srbije.

Mišljenje je da igrači najviše ispaštaju, ali ima mnogo onih koji su oštećeni zbog trenutnog problema koji se nadvio nad evropsku košarku.

“Ne trpe samo igrači, već i treneri, sponzori koji su dali pare i svi ostali redom. Najviše trpi košarka koja je ozbiljan produkt. Moramo to da uradimo na bolji način, jer je košarka kao produkt kompleksna i veoma važna. Treba je unaprijediti što više kako bi na terenu bila maksimalno kvalitetna”, zaključio je Đorđević.

Pozvani i evroligaši

Iako su klubovi Evrolige najavili da neće puštati svoje igrače na utakmice kvalifikacija za Svjetski kup, selektori nacionalnih timova, koji su do sada objavili spiskove, ne mare za to, već pozivaju košarkaše iz najjačeg takmičenja. Tako je Vensan Kole pozvao sedam Francuza iz Evrolige, Romeo Saketi pet Italijana, a i Litvanci su pozvali svoje evroligaše.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Ivan Dragičević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/aleksandar-dordevic-banjaluka-ce-morati-sacekati-na-orlove/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot