Thomas Raeymaekers: Kako me je dijabetes doveo do sportskog uspjeha

Objavljeno: 5. 10. 2017 u 11:24h

Brojne su uspješne priče sportista koje pružaju motivaciju mladim ljudima da počnu da se bave sportom. Kada čitajući te priče saznate i sa kojim su se oni preprekama sustretali uvidite da ljudsko tijelo zapravo može šta god um zamisli. Jednu takvu priču donosimo u nastavku.

Kada zamislite sportistu, biciklistu prvo vam na pamet pada zdrav i snažan čovjek. Kada zamislite biciklistu koji osvaja prva mjesta na takmičenjima pomislite kako je sigurno uložio veliki napor da uspije. Vjerovatno vam na pamet neće pasti kako je on imao brojne prepreke uzrokovane lošim zdravstvenim stanjem i kako mu je upravo to bio motiv za napredak.

Belgijanac Thomas Raeymaekers je bivši profesionalni biciklista, a sadašnji ambasador tima Novo Nordisk. Jedan je od najmlađih profesionalaca ovog tima sportista dijabetičara. Uprkos bolesti je nizao uspjehe na takmičenjima. Međutim, zbog kasnijih posljedica je morao da prestane da se takmiči te je imenovan za ambasadora tima.

On, kao i cijeli tim, svakodnevno inspirišu ljude sa dijabetesom da pokušaju da se bave sportom. Iz tog razloga je kao ambasador tima bio govornik na najvećem medijskom festivalu Weekend Media Festival održanom u Rovinju od 21. do 24. septembra. U nastavku možete pročitati ekskluzivni intervju za Banjaluka.com.

Kako ti je dijabetes promijenio život?

Sa dijabetesom živim već šest godina i sada vidim da mi je promijenio život u potpunosti. Ono što će mnoge ljude iznenaditi jeste što je ta promjena zapravo pozitivna. Dovela je do balansa u mom životu. Zasigurno je trebalo dosta vremena da naučim kako da živim sa dijabetesom, kako da ga kontrolišem i nije uvijek bilo lako. Danas mogu reći da sam veoma zadovoljan životom koji vodim i da mi je velika čast biti dio tima Novo Nordisk. Svakodnevno radimo na tome da inspirišemo, edukujemo i pružimo snagu ljudima čiji je svakodnevni život pod uticajem dijabetesa i da ih ohrabrimo da idu za svojim snovima.

Kako si se pridružio timu Novo Nordisk i koliko su ti pomogli?

Timu Novo Nordisk sam se pridružio nakon što sam ih prvi put uočio putem društvenih mreža, a zatim ih kontaktirao putem email-a. Na početku su mi pomagali tako što su me ohrabrili da ostanem fokusiran na biciklizam i da ne odustajem od svojih snova. Nakon što sam se pridružio timu pomagali su mi da naučim kako da kontrolišem svoju bolest dok sam na treninzima i takmičenjima. Upravo zbog njih sam uspio postati profesionalni biciklista i ostvariti svoje snove.

Koliko teško je bilo napustiti takmičenja zbog nove uloge ambasadora tima?

Iskreno, bilo je jako teško. I sada mi teško pada kada vidim ostale članove tima na startu trke. I dalje želim izaći iz autobusa sa timom, sa svojom opremom i dati svoj maksimum na stazi. Iako mi je s vremena na vrijeme jako teško, uživam u novoj ulozi u timu. Ono što me zaista čini srećnim jeste susret sa drugim ljudima koji boluju od dijabetesa. Iz prve ruke mogu da čujem koliko im znači članstvo u timu. Na kraju, ako mogu da uporedim takmičenja sa ovim što sada radim mogu reći da me i jedno i drugo zaista ispunjava.

Šta smatraš svojim najvećim uspjehom u karijeri?

Moj najveći uspjeh jeste što sam završio trku u Turskoj 2013. (Tour of Turkey). Tu istu trku sam gledao 2011. godine iz bolničkog kreveta kada mi je dijagnostikovan dijabetes. Tada sam vidio ljude sa dijabetesom kako se takmiče i kako član tima koji je prethodnik Tima Novo Nordisk – Team Type 1 odnio pobjedu. Kada sam sa 19 godina završio trku u Turskoj, dvije godine nakon dijagnoze to je bilo sa timom ljudi koji imaju dijagnostikovan dijabetes tipa 1. Ne mogu opisati koliko sam bio ponosan i to je sigurno bio jedan od mojih najboljih momenata na biciklu. Drugi najbolji momenat je moja prva profesionalna biciklistička trka Trofeo Laigueglia koja je bila i prva trka tima Novo Nordisk. Proveo sam cijeli dan na biciklu i to je zaista bilo posebno.

Šta savjetuješ drugim ljudima koji se bore sa dijabetesom i nisu sigurni da li mogu da nastave sa sportskim životom?

Nemojte dozvoliti da dijabetes spriječi da živite svoje snove. Mi smo primjer kako sa odgovarajućom medicinskom podrškom možete trenirati na nekom višem nivou. Uzmite vremena da se upoznate sa svojim tijelom, učite iz uspjeha i prepreka i život će biti bolji.

Šta je tvoj sadašnji cilj?

Imam mnogo ciljeva u životu i nije svaki povezan sa timom ili dijabetesom. Kada govorim o timu cilj mi je da jednom učestvujemo na najvećoj trci na svijetu Tour de France. Kada govorim o ličnom napretku nadam se da ću nastaviti da motivišem ljude sa dijabetesom. Ukoliko je osoba sa dijabetesom čula za Tim Novo Nordisk i šta tim radi i to ga motiviše da nastavi da ide za svojim snovima biću srećan čovjek!

Šta bi poručio mladim sportistima koji se bore sa dijabetesom tipa 1? Da li postoje neka ograničenja u njihovom sportskom životu?

Kao što sam već rekao – ne dozvolite da vas dijabetes zaustavi! Naravno da postoje neka ograničenja za ljude sa dijabetesom ali i za one bez njega. Nemojte misliti da zbog dijabetesa neko treba da vas posmatra drugačije. Bez obzira na bolest možete postići sjajne rezultate, samo treba da znate kako da kontolišete dijabetes i svoje tijelo.

Ovakve priče treba da služe kao primjer i inspiracija mladim ljudima da barem pokušaju da se bave sportskim aktivnostima, da uvide da bolest ne mora da bude prepreka.

Možda treba da uložite malo veći trud da dovedete svoj organizam u stanje potrebno za toliku količinu fizičke aktivnost ali definiitivno nije razlog da ne pokušate. Ukoliko pokušate da slijedite svoje snove velike su šanse da uspijete.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/thomas-raeymaekers-kako-me-je-dijabetes-doveo-do-sportskog-uspjeha/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot