Andrija Stanković, devetogodišnji Banjalučanin, oborio rekord BiH

Objavljeno: 24. 9. 2017 u 12:29h

Andrija Stanković, devetogodišnji Banjalučanin, oborio je šestogodišnji rekord BiH na streličarskom turniru za takmičare starosti od 10 do 12 godina, održanom u hrvatskom gradu Sisak.

Učenik četvrtog razreda Osnovne škole “Zmaj Jova Jovanović” iz Banjaluke streličarstvom se počeo baviti prije nešto više od dva mjeseca, a ovo mu je bilo prvo takmičenje na kome je učestvovao. Kako ne postoje takmičenja za mlađe od 10 godina, ovaj devetogodišnjak se takmičio sa starijom djecom te sasvim neočekivano postigao 516 krugova (olimpijski luk).

Kako nam priča Andrija, želja za streličarstvom javila se nakon boravka na Zlatiboru, kada je vidio kako to funkcioniše, a nakon toga je njegova majka našla Streličarski klub Banjaluka, u kojem danas ovaj talentovani dječak trenira.

“Bio sam baš srećan kada sam osvojio medalju i odmah sam je donio u školu da pokažem svojim drugarima iz razreda. Svi su mi čestitali i mislili su da sam postao svjetski prvak u streličarstvu”, kaže kroz smijeh Andrija.

Ističe da želi da nastavi i dalje da trenira i obara rekorde. Kaže da mu nije teško da trenira četiri puta sedmično jer je to sport kojim želi da se bavi u budućnosti. Vanja Kisin, Andrijina učiteljica, kaže da ih je iznenadio kad je došao u školu sa medaljom.

“Svi smo bili jako srećni zbog njega jer on ne samo što je postigao ovaj uspjeh, već je i odličan učenik i izuzetno kulturno se ponaša”, kazala je njegova učiteljica.

Ovaj talentovani dječak se već uveliko priprema i za sljedeće takmičenje, koje će biti održano 1. oktobra u hrvatskom gradu Kutina. Rezultatima svog najmlađeg člana zadovoljni su i u Streličarskom klubu Banjaluka. Damir Vukelić, trener, istakao je da je jako zanimljivo da je Andrija oborio rekord koji je star šest godina.

“Andrija je dječak koji je veliki potencijal, koji je za dva mjeseca treniranja uspio ono što mnogi i nakon nekoliko godina ne postignu, tako da je pred njim blistava budućnost u ovom sportu”, kazao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, da bi se ovladalo vještinom ovog individualnog sporta potrebni su smirenost, strpljenje, upornost i koncentracija.

“Namijenjen je svima, djeci i starijima, a na duže staze razvija nevjerovatne mentalne sposobnosti”, istakao je Vukelić.

Srđan Stanković, Andrijin tata, kaže da su, nakon što je njihov sin na Zlatiboru vidio ljude koji se bave streličarstvom, on i supruga odmah potražili u Banjaluci klub u kojem bi on mogao da trenira streličarstvo.

“Nismo ni očekivali da bi za tako kratak period mogao da postigne zapažen uspjeh i da bi na svom prvom takmičenju odmah ponio medalju”, kaže ponosni tata.

Dodaje da je Andrija toliko zavolio streličarstvo da s užitkom ide na treninge.

“Četiri puta sedmično idemo na trening i svaki put kad to odradimo on bi uvijek ‘ostao još malo'”, kaže Stanković.

Velika boljka za ove talentovane sportiste je nedostatak prostorija za treniranje jer trenutno borave u trošnom objektu strelišta u Rakovačkim Barama, koji je prepušten zubu vremena.

I pored neuslovnog prostora u kojem treniraju, ovi sportisti sa skoro svakog takmičenja se vrate u Banjaluku s medaljama.

“Klub je osnovan prije 10 godina, a okuplja članove svih starosnih dobi. Redovnih članova ima oko 30”, kaže Vukelić i dodaje da s obzirom na to da u gradu na Vrbasu sve što nije u centru grada  malo ko želi da se bavi time.

Streličarski klub Banjaluka

Od 2012. godine, kada je Streličarski klub Banjaluka nabavio vlastitu opremu, radi cijele godine bez pauza te organizuje i dva turnira godišnje na kojima učestvuju takmičari iz cijelog regiona, a i sami učestvuju na svim regionalnim, ali i nekim takmičenjima u zapadnoj Evropi.

Klub je prvenstveno orijentisan ka takmičarskom streličarstvu i to u kategorijama olimpijskog i složenog luka svih uzrasnih kategorija od 10 do 80 godina, što pokazuju sve češći nastupi na turnirima u regionu. Streličarstvo zahtijeva smirenost i koncentraciju, a omogućava sportistima da se kreću i borave u prirodi. Zimi se treninzi i takmičenja održavaju u dvorani, tako da aktivnosti vezane za streličarstvo traju cijele godine.

“Neovisno od činjenice da li se streličarstvom neko želi baviti rekreativno ili takmičarski  zabave, takmičenja i kvalitetnog druženja nikad ne fali”, kažu u ovom klubu.

Do danas u svom vlasništvu ovaj klub ima dovoljan broj lukova i prateće opreme da bi mogli da održavaju treninge za nekolicinu zainteresovanih.

“Međutim, kako interesovanje za streličarstvo raste iz dana u dan, tako se sve više stvara potreba za novom opremom  kako osnovnom, tako i pratećom”, ističu u ovom klubu.

Streličarstvo

Streličarstvo je sport preciznosti u kojem je cilj pogoditi metu strijelom. Najčešće discipline su luk i strijela te samostrel.

Streličarstvo spada u streljačke sportove, iako se pod streljaštvom u užem smislu češće podrazumijevaju discipline gađanja vatrenim oružjem kao što su pištolj i puška. Streličarstvo je jedan od standardnih olimpijskih sportova još od Olimpijskih igara u Parizu, koje su održane početkom 20. vijeka godina.

Izvor: Nezavisne/Dajana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/andrija-stankovic-devetogodisnji-banjalucanin-oborio-rekord-bih/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot