Banjalučanka osvojila Mon Blan! (Foto)

Objavljeno: 2. 8. 2017 u 15:01h

Planinar Dijana Vrhovac iz Banjaluke nedavno je sa članovima ekspedicije “Alpe 2017” osvojila najviši vrh zapadne Evrope, Francuske i Alpa – Mon Blan, visok 4.810 metara.

Vrhovčeva je kazala da se na Mon Blan popela 28. jula, zajedno sa kolegama iz banjalučkog Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” – Miroslavom Trivićem, Dijanom Arsenić, Jasnom Maletić, Markom Vranićem, Jovanom Bogojević i Davidom Novakovićem iz Srbije i Slovencem Andrejom Bitežnikom.

Tokom ekspedicije osvojili su i najviši vrh Italije Gran Paradizo (4.061 metara), a na zahtjevnom poduhvatu pratili su ih nepovoljno vrijeme i temperatura od minus 30 stepeni Celzijusovih.

Izuzetno težak i iscrpljujući uspon izazvao je kod pojedinih članova ekspedicije teško disanje, simptome mučnine i smrzavanja.

“Ipak, zahvaljujući snažnoj volji, želji i psiho-fizičkoj spremi ekipa je uspjela da nakon devet časova hoda pokori Mon Blan, uprkos nevjerovatno jakom vjetru koji je ledio sve pred sobom. Ovaj vrh je bez dileme osvojio svakog člana tima raskošnom ljepotom i nepredvidivošću”, navodi Vrhovčeva.

Na putu do jednog od planinarskih domova, preko vrlo opasnih stijena, u pamćenju članova ove ekspedicije ostaće zastrašujući prizor – tragovi krvi planinara koji je nastradao dan ranije.

Vrhovčeva je počela da planinari nakon majskih poplava 2014. godine, kada je, volontirajući u naseljima zahvaćenim poplavom, upoznala planinare i vodiča Duška Blažića, koji joj je predložio da krene na planinu Dimitor, u Republici Srpskoj.

Planina ju je, kako ističe, “osvojila na prvu”, zbog čega nakon tri godine kaže da je time potpuno “inficirana”.

“Osvojila sam sve više vrhove u BiH i bivšoj Jugoslaviji, zatim Cugšpic /2.962 metra/ i Alpšpic /2.628 metara/ – najviše vrhove u Njemačkoj, najviši vrh Balkana bugarsku Musalu /2.925 metara/, Marmoladu /3.343 metra/ i Pisciadu /2.985 metara/, na Dolomitima, i najviši vrh Evrope Elbrus /5.642 metra/”, ističe Vrhovčeva.

Ona objašnjava da je planinarenje muški svijet i da se uvijek više cijeni kada muškarac postigne neki uspjeh, nego kad to učini žena.

“Kada smo se prošle godine popele na Elbrus, koleginica Milica Bogdanović i ja smo bile prve Banjalučanke na krovu Evrope. Malo koga je to interesovalo, a o nekom priznanju da ne pričam. Ipak, to nije mala stvar, tim prije što smo rizikovale živote. Odgovorno tvrdimo da smo i psihički i fizički rame uz rame sa muškim članovima ekspedicije, ali na žene planinare se i dalje gleda sa nekom dozom potcjenjivanja”, ističe Vrhovčeva.

“Vrlo je važno ne paničiti u kriznim situacijama, već se sabrati i tražiti rješenje. Naravno, fizička sprema je neophodna i podrazumijeva da budete u formi da biste osvojili neki viši vrh. Za početak je potrebna volja i solidna fizička kondicija, a kasnije se iskristališe ko je za veće poduhvate”, poručuje planinar Dijana Vrhovac.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/banjalucanka-osvojila-mon-blan-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot