Unčanin: Borac m:tel se ne plaši izazova!

Objavljeno: 30. 7. 2017 u 15:08h

Rukometni klub Borac m:tel napašće “duplu krunu” u BiH sa jednim pivotom i bez rezervnog lijevog krila. “Napravili smo najbolje što smo mogli u datom trenutku. Ne plašimo se izazova, ni igrači, ni uprava ni ja”.

Novi trener Borca m:tel Bojan Unčanin odlično se nosi s pritiskom što je sa veoma mladim banjalučkim timom u predstojećoj sezoni Premijer lige Bosne i Hercegovine dobio zadatak da napadne “duplu krunu”.

Bojan Unčanin je punoljetni staž u “Velikanu iz Gospodske” ubilježio kao rukometaš, a odlaskom Ratka Đurkovića dobio je priliku da sjedne i na klupu banjalučkog kluba, koji će u saradnji sa rođenim bratom Dejanom predvoditi nastupajuće sezone.

O vjerovatno jednoj od najpoznatijih rukometnih porodica u Banjaluci, napisano je dosad mnogo toga s obzirom da je i otac Rade prekaljeni stručnjak koji je takođe u trenerskoj karijeri predvodio crveno-plave.

Uz kafu u bašti jednog banjalučkog ugostiteljskog objekta poslije jutarnjeg treninga crveno-plavih, Unčanin je intervjuu za MONDO, najprije govorio o onome što najviše muči svakog navijača i ljubitelja rukometa u Banjaluci.

Naravno, riječ je o pojačanjima na deficitarnim pozicijama – pivotu i lijevom krilu.

“Pokušavali smo da riješimo te pozicije, ali dan prije isteka prelaznog roka još nismo definisali problem pivotmena, koja je da tako kažem ‘goruća’, ali planiramo ‘šahovske’ rokade pa ćemo Duška Hercegovca prebaciti na liniju kao pomoć Đorđu Ćeliću”, počeo je priču Unčanin za “Mondo”.

Što se tiče ostalih pojačanja, najvjerovatnije je dolaskom Armina Marića (24), lijevog beka iz Goražda okončan prelazni rok za Borac m:tel.

“Nemamo rezervno lijevo krilo, ali imamo kvalitetnog Marka Ćeranića, a usput smo i prebacili nekoliko igrača iz juniorskog pogona, koji će uvjeren sam moći da odgovore tom izazovu. Već su s nama trenirali i probaćemo da od njih napravimo kvalitetne prvotimce”.

Deficitarnom prelaznom roku je osim finansijskih poteškoća, po njegovom mišljenju, “kumovala” i odluka SEHA da Borac ne igra u regionalnom takmičenju kao šampion BiH, već da priliku dobije pančevački Dinamo.

“Ostali smo zatečeni odlukom SEHA i poslije toga je bilo malo prostora za djelovanje. Teško je dovesti kvalitetna pojačanja iz BiH jer većina momaka već ima klubove. Nismo uspjeli da dovedemo igrače koje smo željeli, ali šta da radimo. Napravili smo najbolje što smo mogli u datom trenutku. Ne plašimo se izazova, ni igrači, ni uprava ni ja. Voljeli bi svi da iz inostranstva možemo dovesti pet, šest igrača, ali jednostavno, da bi klub normalno funkcionisao, to nije moguće u ovom trenutku. Uostalom, možda je ovo pravi trenutak da se krene od početka”, rekao je trener Borca m:tel i dodao da prelazni rok važi samo za igrače iz BiH, dok inostrani rukometaši mogu biti angažovani ukoliko bude “prostora”.

Unčanin je naglasio da će prvenstvo biti poprilično izjednačeno i da će mnogi timovi ozbiljno pretendovati za osvajanje trofeja.

“Biće pet-šest ekipa koje su dobre i ako definitivno ne bude plej-ofa, svi će tražiti svoje šanse da se domognu titule. Sve ekipe biće teško pobijediti na gostovanjima, ali Borac mora uvijek težiti samom vrhu. Jasno je da će trebati vremena i strpljenja jer ova sezona neće biti zenit banjalučkog tima već dobar zalog za budućnost. Neće biti lako uklopiti sve u jednu cjelinu jer imamo dosta novih igrača, ali moja je sreća da ih sve dobro poznajem. S nekima sam igrao, neke sam trenirao, ali biće nam potrebno malo vremena za adaptaciju”.

Bez obzira na sve boljke u igračkom kadru, Banjalučani će “pucati” na najviše ciljeve.

“Borac je osvajanjem titule sam sebi nametnuo visok plasman bez obzira na podmlađivanje. A da li ćemo uspjeti u svom naumu, pokazaće vrijeme. Borac uvijek ide na trofeje, tako je bilo i tako će i biti. Drugačiji pristup bi bio neozbiljan. Mada, nekad su želje jedno, a drugo mogućnosti”.

Navijači naravno nigdje nemaju previše razumijevanja za probleme već uvijek i svuda očekuju osvajanje šampionskih pehara, pa je takav slučaj i sa pristalicama “Velikana iz Gospodske”.

“Uvijek je bilo pritiska u Borcu, ali to je normalno za banjalučki tim, od nas se uvijek traže najviši ciljevi. Evidentno je da je nastala smjena generacija – otišli su igrači poput Srđana Trivundže, Branislava Obradovića, Igora Rađenovića… i sad moramo praviti dosta toga od početka. Rada se ne plašimo i to je ono što je najbitnije”.

U tom radu pomagaće mu brat Dejan, koji je prethodne sezone bio pomoćnik crnogorskom stručnjaku Ratku Đurkoviću.

“Već sam bio trener Dejanu u Prijedoru i nemamo problem što ću, uslovno rečeno, biti nadređen svom starijem bratu. Bilo je takvih situacija i ranije, bilo je braće u Borcu, nije to neki specijalan slučaj. Od Golića, Ljubišića, pa evo i nas dvojice. Dobro se poznajemo i možemo samo biti od pomoći jedan drugom”.

Unčanin je prethodne sezone s klupe vodio Konjuh iz Živinica i u posljednjem kolu šampionata praktično osigurao titulu svom matičnom Borcu m:tel.

“Ispalo je tako. Iskreno nisam mnogo razmišljao u tom trenutku. Trebala je Konjuhu pobjeda nad Izviđačem kako bi osigurali treće mjesto i plasman u Evropu, dok je Borac u isto vrijeme izgubio u Vogošći. Na kraju se poklopilo odlično za mene i za Borac”, uz osmijeh je rekao Bojan.

Prve provjere, Banjalučane očekuje na 49. po redu TV turniru šampiona u Doboju, gdje će odmjeriti snage sa Tatranom, Sankt Petersburgom i šampionom švajcarske Vinterturom.

“Biće to odlične provjere. Sad smi u fazi sticanja fizičke kondicije a prije Doboja ćemo se potruditi da odradimo i neke taktičke zamisli. Osim tri meča u grupi, igraćemo i jednu utakmicu za plasman, nakon kojih ćemo imati širu sliku kako ćemo dalje. Pregovaramo s još nekoliko atraktivnih protivnika za prijateljske mečeve”.

“Zmajevima” nešto nedostaje, srbija ide u drugi krug

Priča je potom skrenula ka reprezentaciji BIH, koja je porazom od Austrije ispustila plasman na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj 2018. godine.

“Dugo se BiH vrti oko učešća na velikim takmičenjima. Osim Mundijala u Kataru, odlazak na dva ili tri prvenstva su izgubljena u posljednjim utakmicama. Nekako, uvijek nešto nedostaje. To je za neku dublju analizu. Mislim da se mora napraviti jedna generacija koja će biti dobra i gurati ih u olimpijskom ciklusu ili pet, šest godina”.

Za razliku od “zmajeva”, selekcija Srbija će učestvovati na šampionatu Evrope, a za domaćinstvo “orlovima” je dodijeljen Split…

“Ambijent u Splitu će biti ‘paklen’, posebno jer su u grupi sa domaćinom i taj meč će u regionu privući veliku pažnju. Nadam se da Srbija ima snage da prođe u drugi krug, a poslije u narednoj fazi je sve otvoreno. Teško je dati neke prognoze, ‘orlova’ nije bilo dugo među najboljima, od EP u Beogradu. Bez stalnog učešća u završnicama teško je očekivati medalju”, rekao je Unčanin i dodao da je dolaskom Božidara Đurkovića na čelo RS Srbije, njegovog nekadašnjeg saigrača iz Partizana, srpski rukomet doći na mjesto koje i zaslužuje.

Izvor: Mondo / Autor: Nebojša Šatara

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/uncanin-borac-mtel-se-ne-plasi-izazova/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot