“Morate biti pomalo ludi da se bavite ovim sportom” (Foto)

Objavljeno: 1. 7. 2017 u 13:55h

Na putu dugom nekoliko stotina kilometara prepušteni su sami sebi, prate ih različiti vremenski uslovi, ali avanturu koju dožive na dva točka, prelazeći duge distance za ljubitelje biciklističke discipline brevet predstavlja izazov snage i volje, u kojim leži čitava draž prema ovoj vrsti sporta.

Brevet predstavlja veoma duge biciklističke vožnje tokom kojih se prelaze velike udaljenosti u određenom periodu. Razdaljine koje se prelaze u toku ovakvih vožnji su 200 km sa vremenskim limitom od 13 i po časova, 300 km sa limitom od 20 časova, 400 km sa limitom od 27 časova, 600 km sa limitom od 40 časova i 1.000 km koje je potrebno preći za 75 časova.

Koliko je ovaj vid sporta zanimljiv, posvjedočili su nam neki od učesnika banjalučkog breveta na 200 km, održanog proteklog vikenda. Na biciklističkom maratonu učestovalo je oko 20 ljudi iz zemlje i regiona koji su se kretali od Banjaluke, preko Čelinca, Teslića i Prnjavora, da bi se na cilj vratili u Banjaluku. Jovan Živković, vozač breveta iz Šamca, ovom vrstom sporta bavi se već nekoliko godina.

“Morate biti pomalo ludi da za određeno vrijeme pređete 200 kilometara, ova vrsta biciklizma je maratonski biciklizam. Ako nekoga maratonski biciklizam zanima, onda je ovo prava stvara za njega. Vozio sam različite kilometraže, po različitim vremenskim uslovima i svaka vožnja mi je predstavljala izazov za sebe”, kazao je Živković.

Vožnja breveta se od drugih vrsta biciklizma razlikuje po tome što nemaju takmičarski karakter, svaki vozač koji pređe zadatu razdaljinu u predviđenom roku smatra se pobjednikom. Naglasak se stavlja na samoodrživosti bicikliste tokom vožnje u bilo kakvim uslovima, pri čemu biciklisti u toku vožnje nemaju podršku tima i timskog vozila. Na putu dugom 200 km našla se i Branka Bobić iz Laktaša, koja se oko godinu dana bavi ovom vrstom biciklizma.

“U odnosu na vremenske prilike i fizičku spremnost nekada sam uspijevala, a nekada ne da izvezem različite dužine breveta. Ljubav koju osjećam prema ovom sportu tjera me da stalno idem dalje. Dopada mi se više nego neka druga vrsta biciklizma koju sam imala priliku da iskusim”, kazala je Bobićeva.

U toku ovakvih dugih vožnji vozači ispitaju svoju fizičku snagu i mogućnosti volje, a prijateljstva koja se sklope tokom ovakvih okupljanja su posebna. Andrej Zaman na brevet stigao je biciklom iz Novog Mesta u Sloveniji, a vrućina koja ga je pratila nimalo mu nije smetala.

“Ovdje sam prvi put, a brevet vozim od 2008. godine. Imao sam čast i da vozim dugačke brevete u Evropi. Ovom vrstom sporta u regionu prvo su se počeli baviti Slovenci, a poslije su krenuli da se organizuju u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, što je dobro i interesantno”, kazao Zaman.

Bojan Šljokić, organizator ovogodišnjeg breveta u dužini od 200 kilometara u Banjaluci, rekao je da će u Republici Srpskoj ove godine biti održano 20 breveta.

“U početku je brevet na ovim prostorima organizovan samo u Banjaluci, a u zadnje dvije godine uspješno se organizuju u Šamcu i Brčkom”, rekao je Šljokić.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/morate-biti-pomalo-ludi-da-se-bavite-ovim-sportom-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot