Najbrže kočije u Banjaluku stigle iz Srbije

Objavljeno: 12. 6. 2017 u 14:04h

Milan Đurđević iz opštine Pećinci u Srbiji osvojio je “Pehar grada Banjaluke” na prvom međunarodnom takmičenju u zaprežnom sportu, koje je juče na banjalučkom stadionu Fudbalskog kluba “Omladinac” okupilo ljubitelje ovih životinja.

Dragan Trnjakov iz Zrenjanina osvojio je drugo, dok je treće mjesto pripalo Nikoli Živančeviću iz Dabanovaca u Srbiji.

Izglancane kočije i rasni konji za brojne posjetioce bili su prava atrakcija na turniru na kome je nastupilo 15 ekipa iz BiH, Republike Srpske i Srbije. Takmičari su se nadmetali u disciplini dvoprežnih i četvoroprežnih zaprega u vožnji preciznosti, odnosno vožnji između čunjeva.

Prvenstvu je prethodio defile kočija kroz centar grada i zadržavanje ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje su privukli veliku pažnju prolaznika. Organizator ove nesvakidašnje smotre je konjički klub “Padok” iz Banjaluke.

“Cilj nam je bio da u mapu konjičkog sporta vratimo Banjaluku, jer ovaj grad ima istoriju u ovakvim takmičenjima. Mnogo rada i truda je uloženo u takmičenje i već smo počeli sa planovima za naredno”, kazala je predsjednica u konjičkom klubu “Padok” Katarina Jovanović.

Ističe da je ovo takmičenje veoma značajno za Banjaluku.

“U našem gradu postoji nekoliko konjičkih klubova pa je bilo logično da organizujemo takmičenje, što ima veliki značaj i u turističkom smislu, jer su konji sami po sebi atrakcija. Želja nam je da turnir preraste u tradiciju”, kazala je Jovanovićeva.

Većina učesnika takmičenja iza sebe ima niz osvojenih nagrada.

“Konkurencija je bila veoma jaka, došli su sigurno oni najbolji iz Srbije. Stalno treniramo i ovo je dobra provjera pred državno prvenstvo. Iza sebe imamo osvojeni Kup Srbije, nagradu za najljepšu kočiju, niz nagrada na revijama. Konji su lipicaneri i stari su 12 godina”, kazao je Roman Kazarev iz konjičkog kluba iz Zrenjanina.

Na turniru je učestvovao i Ilija Đakić iz konjičkog kluba “Čokorska polja”, čiji su lipicaneri prvaci Republike Srpske u zapregama za 2016. godinu.

“Divno je što smo se danas okupili i što ima ovoliko lijepih konja. Nisu važne samo nagrade, već i druženje. Nismo se posebno spremali za takmičenje, konji stalno treniraju”, rekao je Đakić.

Istorija

U Banjaluci je prije više od pola vijeka održano prvi konjičko takmičenje.

“Na prostoru današnjeg Banjalučkog polja 1957. godine održano je prvo takmičenje. Iz istorije grada poznato je “odmjeravanje snage i brzine” s početka 20. vijeka, kada je na relaciji između Banjaluke i Gradiške organizovana trka, tada sve popularnijih bicikla i konja. Ubjedljivu pobjedu odnijeli su konji”, kazala je Jovanovićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/najbrze-kocije-u-banjaluku-stigle-iz-srbije/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])