Rafting tim banjalučkog Dajak kluba odmjeriće snage s ekipom Japana (Foto)

Objavljeno: 10. 6. 2017 u 13:16h

Rafting tim banjalučkog Dajak kluba već šest godina najbolja je rafting ekipa u Bosni i Hercegovini, a osim što su među najboljima u Evropi, cilj im je da što prije osvoje još medalja na svjetskom nivou.

Priliku da odmjere snage s najvećim rivalima, ekipom Japana, imaće ovog vikenda na trci Svjetskog i Evropskog kupa u Banjaluci.

“Već dugi niz godina smo među najboljim timovima u Evropi i u svijetu među top pet, šest ekipa. Ovdje će biti jaka konkurencija na Svjetskom kupu. Mislimo da će nam najveća konkurencija biti Japan, a takmičiće se i ekipe iz Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske…Najviše ćemo problema imati s Japancima, njih smo pobjedili u disciplini ‘head to head’ i slalom, na Svjetskom prvenstvu u Indoneziji, a oni su nas uzeli u sprintu i spustu, tako da će sada biti revanš u Banjaluci”, rekao je Dejan Marković, član rafting tima Dajak kluba koji se ovim sportom bavi više od 15 godina.

Zaljubljenici u Vrbas Rafting tim Dajak kluba čini osam članova, a ove godine su zbog nedostatka novca propustili Evropsko prvenstvo održano u Gruziji, a nadaju se da neće biti isti slučaj i sa Svjetskim prvenstvom koje se u oktobru održava u Japanu.

“S obzirom da u Banjaluku dolazi jedna od najboljih reprezentacija svijeta, ekipa koja je jedina profesionalna u našem sportu, ekipa Japana očekujemo da možemo biti u samom vrhu, odnosno da ćemo sa njima voditi najveću bitku za prvo mjesto”, rekao je Dragan Babić, kapiten rafting tima.

Prema njegovim riječima, to bi mogao da bude i dobar trening, jer se nadaju da će uspjeti otići na sljedeći Svjetski kup koji se održava u Kini, u augustu. S članovima rafting tima Dajak kluba ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je na jednom od treninga koje redovno održavaju, ali na mirnijem dijelu Vrbasa, kod Dajak kluba u naselju Borik. Momci koji se pripremaju za Svjetski kup, dugogodišnji su zaljubljenici u Vrbas i sportove vezane za njega.

“Uvijek me privlačila voda i taj neki adrenalin”, rekao je Dejan Marković.

Ovaj tim proglašen je najboljom muškom ekipom u prošloj godini u Banjaluci, a Dragan Babić, koji je proglašen za najboljeg banjalučkog sportistu za 2015. godinu na pitanje šta ga je privuklo ovom sportu odgovorio je poslovicom “iver ne pada daleko od klade”.

Nedostatak finansijskih sredstava

“Pošto su se moj otac i stric bavili kanuom na divljim vodama tako sam i ja krenuo prvo u kanu na divlje vode, poslije toga sve je to povezano i čitav život smo uz Vrbas, svi smo tu na Vrbasu i jednostavno skupila se ekipa i stvorila se hemija. Mi trajemo već pet godina što se tiče raftinga, dok osam godina traje Dajak klub. Za sad samo dobri, uspjevamo i nadamo se da ćemo biti još bolji u narednom periodu”, rekao je Babić.

Kao najveći problem izdvajaju nedostatak finansija za odlazak na takmičenja, ali nadaju se da će situacija u državi biti bolja, naročito nakon što se formira rafting savez BiH. Na pitanje da li rafteri mogu išta da zarade, obzirom da postižu zavidne rezultate na evropskom i svjetskom nivou Babić je odgovorio da zarade nema.

“Ovo je čisto volonterski, većina od nas koji veslamo smo zaposleni, poslije posla dolazimo na trening, treniramo pet do šest puta sedmično, što se tiče vode”, rekao je Babić.

Osim toga redovno trče i vježbaju u teretani po tri, četiri puta sedmično, tako da su u pitanju trenizi na vrhunskom nivou, a i njihovi rezultati govore koliko su dobri. Prošle godine na Svjetskom kupu bili su treći u ukupnom poretku, odnosno prvi u sprintu i disciplini “head to head”, a drugi u spustu.

Osim toga dva puta su bili i pobjednici generalnog poretka Euro kupa.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/rafting-tim-banjaluckog-dajak-kluba-odmjerice-snage-s-ekipom-japana-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot