Ratko Varda: Džordan je bio baš “praćkica”

Objavljeno: 7. 6. 2017 u 20:26h

Tokom boravka u Banjaluci, gdje je promovisao međunarodni košarkaški kamp “Three Points” na Jahorini, nekadašnji član Detroit Pistonsa i Vašington Vizardsa prisjetio se boravka na NBA parketima.

Košarkaški klub Partizan TS Banjaluka i ove godine organizuje međunarodni košarkaški kamp “Grawe Three Points” na Jahorini, a ovogodišnji promoteri su proslavljeni srpski košarkaši Ratko Varda i Zoran Stevanović.

Prilikom boravka u gradu na Vrbasu, nekadašnji član Detroit Pistonsa i Vašington Vizardsa prisjetio se svega onoga što je prošao u bogatoj karijeri, a posebno boravka u NBA ligi.

“Da mi je ova glava bila tada, donio bih neke druge odluke. Ne bih ‘vruće glave’ donosio odluke i vjerovatno bi neke stvari bile drugačije. Ali, ne žalim se. Kakva god da je bila karijera, meni je bilo super. Zato sam sada tu da neka svoja iskustva prenesem na mlađe, savjetujem ih i naučim ih da ne rade sve ono što sam ja radio”, kaže Varda.

Zatim se prisjetio odlaska “preko bare” 2001. godine.

“Iz Partizana sam u NBA otišao samo zbog jedne stvari – jer u dresu ‘crno-bijelih’ nikada nisam dobio pravu šansu. U prvi tim ušao sam sa 16 godina kao najveći talenat, a onda sam šest godina sjedio na klupi. Jedina opcija u tom trenutku bila je da odem u NBA, što je bila nemoguća misija s obzirom da tada nisam ni igrao i da mi je statistika bila izuzetno loša, tako da me niko ne bi ni uzeo na draftu. Ipak, na osnovu dobrog rada na treninzima, Detroit me je ‘pikirao’ i dobio sam ugovor na dvije godine”, kaže visoki centar rođen u Gradišci.

Poseban period u Vardinom životu bili su treninzi i utakmice sa velikim Majklom Džordanom u Vašingtonu.

“I sa 40 godina, Majkl je na svaki trening i utakmicu dolazio prvi. Bio je baš ‘praćkica’. Ali, o njemu je sve rečeno u brojnim filmovima. I sve je zaista tako. Imao je svoje rituale koji su uvijek bili isti. Svaki put pred utakmicu kada je Dag Kolins (trener Vašingtona , prim. aut.) pričao, Majkl bi se izgubio. Nigdje ga nije bilo, važniji su mu bili rituali”, priča Varda i prisjeća se jednog veoma upečatljivog detalja:

“Svaki trening odradio bi u novim patikama, zatim bi ih skinuo, potpisao i stavio u kutiju. I tako, svaki dan – druge patike. Zamislite samo kolike su bile cijene tih potpisanih patika. Zato danas i zarađuje toliko”, kroz smijeh priča Varda.

Iako je nedavno najavio definitivan kraj igračke karijere, još jednom je istakao da mu je košarka u krvi i da jednostavno bez nje ne može.

“Vidjećemo, mogu ja u isto vrijeme da radim više radnji”, ističe Varda u šali, a onda nastavlja ozbiljnim tonom: “Ostavio sam košarku zbog privatnih stvari. Svega mi je bilo preko glave. Ipak, ova igra me toliko vuče i ne da mi da razmišljam ni o čemu drugom. Par mjeseci nisam ništa radio i jednostavno ne mogu tako da živim. Potreban mi je taj neki ritual koji traje od moje 12. godine. Navikao sam na to. Da li će biti nekog povratka, vidjećemo”, ostao je pomalo zagonetan Ratko Varda.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/ratko-varda-dzordan-je-bio-bas-prackica/||claudebot