Banjalučanke sude finale Kupa EHF

Objavljeno: 11. 5. 2017 u 16:57h

Veliko priznanje stiglo je na adresu ženskog rukometnog sudijskog para Tatjana Praštalo – Vesna Todorović iz Evropske rukometne federacije.

Banjalučanke će idućeg vikenda dijeliti pravdu na revanš utakmici ženskog Kupa EHF između Rostov Dona i SG BBM Bajtenhajma, što još nikome iz BiH nije pošlo za rukom na tako visokom nivou. Njih dvije već deset godina sarađuju, kao par su registrovane u Savezu i ne mogu da sude jedna bez druge. Jedini su ženski par iz BiH koji ima znak EHF, dok postoji još njih nekoliko koji sude u nižim ligama BiH, ali nemaju evropsku licencu. Prema vlastitom priznanju, ovo im je do sada najveći izazov iako su do sada sudile u Ligi šampiona.

“Nakon sedam godina evropske karijere ovo nam je najznačajnija utakmica koju ćemo suditi. Prošle godine smo sudile u polufinalu, dobro smo radile i ove sezone, pa smo se s pravom potajno nadale da ćemo dobiti finalnu utakmicu i sada smo presrećne zbog toga. Pravdu ćemo dijeliti u revanš susretu koji je značajniji jer u njemu pada odluka o osvajaču pehara, tako da je i to dodatna vrsta priznanja” – izjavila je Todorovićeva.

Njih dvije će sutra krenuti put Rusije, a utakmica je na rasporedu u subotu. O ekipama u finalu nisu ništa rekle pošto to zabranjuju pravila Evropske rukometne federacije.

“Biće ovo velika odskočna daska za nas i sljedeći ispiti nas očekuju na Evropskom prvenstvu za juniore. Naše je da nastavimo sa dobrim radom i vjerujem da ćemo napredovati i dogurati do Evropskog prvenstva za seniorke što nam je zajednički san” – dodala je Praštalo.

Veliki žal ostao je prošle godine kada su otpale u posljednjem krugu delegiranja za Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

“Prošlog septembra prvi put smo bile nominovane za EP u Švedskoj i našle se među 14 parova od kojih je njih 12 otišlo na šampionat, a mi se vratile kući. Nadam se da ćemo otići na iduće EP u Francuskoj 2018. godine jer EHF ima praksu da parove koji su prvi put pozvani ne delegira odmah, već to učini na sljedećem takmičenju tako da u tome vidimo svoju šansu” – kazala je Todorovićeva čiji je cilj da sudi na Fajnal foru Lige šampiona.

Muškarcima lakše suditi

Praštalo je naglasila da je lakše suditi muškarcima nego ženama.

“U BiH mnogo je lakše suditi muškarcima nego ženama. Muška Premijer liga je mnogo kvalitetnija pa i mi uživamo u utakmicama na svoj način. U ženskoj konkurenciji ima igračica sa kojima smo nekada igrale pa očekuju da im progledamo kroz prste i sve doživljavaju lično” – rekla je Praštalo.

IHF

Da bi stigle do IHF značke, svoj dio posla trebalo bi da odradi i Rukometni savez BiH.

“RS BiH bi trebalo da napiše dopis IHF-u i predloži nas za IHF kategoriju. To je samo formalnost, ali nikako da bude obavljena. IHF traži ženske sudije i oni bi nas pozivali na kurseve nakon kojih vjerujem da bismo dobile sertifikate i mogle bismo da sudimo širom svijeta. Ispunile smo svoje uslove i sada je Savez na potezu” – kazala je Praštalo.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/banjalucanke-sude-finale-kupa-ehf/||claudebot