Banjalučki džudisti: Pomoć grada i države izostali, ne i medalje! (Video)

Objavljeno: 8. 12. 2016 u 21:56h

Džudisti Banjaluke u prethodne dvije godine osvojili više od 400 medalja, iako rade u izuzetno skromnim uslovima, bez pomoći grada, države i sponzora.

“Za ovakve rezultate, neko bi morao da nađe sluha”, kaže trener Dejan Ćup.

Bez pomoći države, grada i sponzora, Džudo klub Banjaluka ostvario je impresivne rezultate u prethodne dvije godine, s obzirom da su klinci banjalučkog kluba osvojili više od 400 medalja na domaćoj i međunarodnoj sceni!

Klub koji postoji od 1985, posljednjih godina akcenat je stavio na rad s mlađim kategorijama, mlađim i starijim pionirima, kadetima i juniorima. Stariji pioniri i kadeti najbolji su u BiH prema riječima trenera ovog kluba Dejana Ćupa.

Posjetili smo trening mladih banjalučkih džudista u OŠ “Sveti Sava” na Laušu, popričali s trenerom i mladim takmičarima, te se uvjerili u kakvim uslovima rade.

“Sami sve finansiramo. Nemamo nikakve sponzore, a trenutno nas ne finansira ni Grad, niti imamo pomoć Ministarstva porodice, omladine i sporta. Možda ne ispunjavamo normu jer imamo samo mlađe kategorije. Ipak, nadamo se da ćemo sljedeću sezonu početi s nekim ko bi nam mogao pomoći”, optimistično Ćup kreće priču za MONDO.

“U klubu imamo 11 reprezentativaca Bosne i Hercegovine. To su mlađi i stariji pioniri, te kadeti, a od sljedeće godine svi oni će biti kadeti. Tu već pričamo ozbiljnim evropskim turnirima. Planiramo otići na nekoliko tih turnira, a da li smo spremni za neki veći rezultat, vidjećemo. Međutim, potrebna nam je podrška i pomoć kako bismo uopšte otišli i bili u poziciji da se borimo za medalje”, ističe trener džudista Banjaluke.

S obzirom da je džudo olimpijski sport, situacija u Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH nije onakva kakva bi trebalo da bude. Uprkos veoma dobrim rezultatima, i dalje se malo ulaže, ne samo u džudo, nego i ostale borilačke sportove.

“Džudo je sport koji je u više od 20 zemalja uveden u osnovne škole kao obavezan predmet. Na nivou BiH su dobri rezultati. Imamo prvake Evrope i osvajače bitnih medalja. Međutim, kod nas je i dalje sve usmjereno ka ekipnim sportovima”, naglasio je Ćup.

Ipak, u Banjaluci postoje i oni džudo klubovi koji su se “snašli”, koji imaju sponzore i za razliku od DŽK Banjaluke ne kubure s finansijama.

“Možda je njihov marketing bolji, ali mi smo se prethodnih godina orijentisali na rezultate. Ipak, za ozbiljnije turnire, sada nam je neophodna podrška”, istakao je trener Banjaluke, koja je najznačajniji rezultat ostvarila 2004. godine osvajanjem devetog mjesta ekipno u evropskoj Ligi šampiona.

Ćup je naglasio da trenutno radi sa četrdesetak klinaca, ali da se stalno pojavljuju novi dječaci i djevojčice, koji imaju želju da treniraju džudo.

“Istraživanje UNICEF-a trajalo je 53 godine, nakon čega je odlučeno da upravo džudo bude ubačen kao predmet u osnovne škole. To nije slučajno. Džudo treba shvatiti kao bazični sport. Dobar je za motoriku, za razvijanje i izuzetno dobra podloga za ostale sportove. Možda se neko ne zadrži na džudou, ali će sigurno steći bazu za neki drugi sport”, zaključ je razgovor za MONDO Dejan Ćup, trener trofejnog Džudo kluba Banjaluka.

Aleksa Lolić

Jedan od najboljih takmičara Banjaluke je Aleksa Lolić.

“Džudo treniram četiri godine. Na nivou BiH osvojio sam devet zlatnih medalja, te po tri srebra i bronze. Takođe, nastupao sam na međunarodnim takmičenjima u Srbiji i Sloveniji, a najveći uspjeh mi je treće mjesto iz Beograda.”

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/banjalucki-dzudisti-pomoc-grada-i-drzave-izostali-ne-i-medalje-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot