Proslavljeni stručnjak Božidar Maljković održao predavanja u Banjaluci

Objavljeno: 5. 9. 2016 u 12:33h

Proslavljeni srpski košarkaški stručnjak Božidar Maljković posjetio je Banjaluku i u organizaciji Udruženja košarkaških trenera Republike Srpske održao predavanja kojima je pokušao da prenese svoje bogato znanje i iskustvo na naše trenere.

Četvorostruki klupski šampion Evrope prvog dana je govorio o metodima koje je koristio tokom dugogodišnje karijere, pri čemu je pričao o raznim doživljajima sa najvećim igračkim imenima koje je vodio, ali i o načinima rješavanja određenih problematičnih situacija. Napomenuo je da je današnje vrijeme mnogo lošije od onog kada je on počinjao sa trenerskim poslom i da situacija u srpskoj klupskoj košarci nije bajna.

“Najveći klubovi Partizan i Crvena zvezda imaju dosta problema sa novcem, a da ne pominjem ostale timove.  Sutrašnjica nije baš ružičasta, a zbog čega je to tako, mogli bismo da pričamo sedam dana. Neće biti lako ni za jedan klub, pogotovo za ove u unutrašnjosti. Lokalne samouprave daju 80 odsto novca za parazitski fudbal, što je zlo i naopako, iako ja volim fudbal i bio sam bolji fudbaler nego košarkaš. Klubovi ne smiju da se vade na to da im država ne pomaže jer nemaju veze jedno sa drugim. Drago mi je što se novac ulaže u male sportove i to nam je donijelo rezultat na Olimpijskim igrama”, rekao je Maljković.

Srbija je u obje konkurencije osvojila košarkašku medalju u Riju, a Maljković je posebno emotivno doživio uspjeh ženske reprezentacije zbog toga što njegova kćerka Marina sjedi na selektorskoj klupi, a neke stvari je ukrala od oca.

“Teško mi je da pričam o ženskoj košarci jer je moja Marina unutra. Od mene je povukla da ne koristi tablu na tajm-autu. To sam vidio od nekih starih majstora kao što je bio profesor Aleksandar Nikolić. Ne volim da crtam, to prepuštam Pablu Pikasu, a pogledajte i sami da igrači na tajm-autu slabo prate šta trener crta po tabli. To treba da se radi i uvežba na treningu. U Riju smo dokazali da smo košarkaška nacija. Uz Amerikance smo jedini koji su osvojili medalje u obe konkurencije. Aleksandar Đorđević je napravio vrhunski posao i mislim da ćemo u narednih šest, sedam godina vladati evropskom košarkom. Kada se sljedeće ljeto priključe Boban Marjanović i Nemanja Bjelica, biće to još jači tim, dok su ostale zemlje poput Francuske, Španije i Rusije u fazi pada”, rekao je Maljković.

Iskusni trener uporedio je današnju košarku sa onom iz vremena kada je sa Jugoplastikom vladao Evropom.

“Igra se kvalitetna košarka, uvijek biram Evroligu prije NBA lige, bar do plej-ofa. Postoje neke stvari koje mi smetaju, recimo, zašto treneri menjaju igrače koji dobro igraju. Skraćuju im minutažu, što nije produktivno jer tako nikada ne bi stvorili velike igrače. Izgleda mi kao da stalno štede igrače i da ih čuvaju za važnije utakmice. Sudije su pokvarile igru, oduzeli su talentovanim igračima najjače oružje, taj roling koji može da izvede jedan od 100 košarkaša. Akcije i kretnje su ostale iste, samo što se sada brže napada”, rekao je Maljković.

Cedevita

Ostalo je nejasno zašto je Božidar Maljković naglo napustio Cedevitu, a razne spekulacije o razlozima odlaska bile su netačne.

“Cedevita je mogla da bude nova Jugoplastika, možda i bolja. Siguran sam u to, ali, eto, na kraju nije postala. Taj klub raste, ulaže se veliki novac i drago mi je zbog toga.

Ljudi iz Cedevite znaju zašto sam otišao, sve što se pisalo po medijima su nebuloze jer i sada imam odlične odnose sa svima iz tog kluba”, kazao je Maljković.

Svađa sa Aitom

Srpski stručnjak je istakao da je u odličnim odnosima sa svim svojim bivšim igračima, a da je jedini čovjek iz svijeta košarke sa kojim ne razgovora legendarni španski trener Aito Garsija Reneses.

“Kada sam sa Panatinaikosom igrao finale Kupa šampiona 1996. godine, u španskim novinama izašao je tekst gdje Aito nipodaštava moje igrače i pisalo je da nemamo nikakve šanse protiv njegove Barselone sa kojom smo igrali u finalu. Taj tekst sam preveo na grčki i zalijepio ga u svlačionicu, a kršni i temperamenti Grci su se motivisali i dobili finale, što je bila prva titula za Panatinaikos”, kazao je Maljković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/proslavljeni-strucnjak-bozidar-maljkovic-odrzao-predavanja-u-banjaluci/||claudebot