Banjaluka: Ples oko šipke za savršeno tijelo (Foto)

Objavljeno: 9. 8. 2016 u 14:06h

Kada neko priča o plesu oko šipke, obično pomislimo na striptiz. Pole dance je postao sport, pa smo pitali jedine djevojke u BiH koje se njime bave kako se bore protiv predrasuda.

“Predrasuda nažalost ima, mi smo tek na početku i jako je teško. Ima nas par koji ovo stvarno volimo, ali ljudi i dalje pole dance povezuju sa striptizom i stereotipima. Nama su čak nudili i posao u striptiz baru. Zbog toga još nemamo javnih nastupa. U našoj grupi imamo i jednog muškarca, koji se inače bavi street workout-om, ali njemu je to slično i dobro mu dođe kao trening”, kaže za MONDO Anja Ćosić, jedna od instruktora ovog sporta u Banjaluci.

Djevojke u banjalučkom S faktoru kombinuju dva različita stila plesa oko šipke. Spojile su S faktor, koji se bazira na ženstveni dio, ženske obline i plesne pokrete i pole dance koji podrazumijeva akrobacije na šipki.

“Zasad je kod nas sve rekreativno, nemamo neke nivoe i polaganja, ali planiramo i to u budućnosti. Postoje razni seminari u Hrvatskoj i Srbiji, gdje je to mnogo popularnije, a nakon što je cura koja je kod nas to vodila odustala, nas dvije smo odlučile da nastavimo voditi grupu dalje i podići sve na viši nivo”, istakla je Bojana Mačkić, drugi trener ovog sve popularnijeg načina treniranja.

U današnjem svijetu koji diktira brz tempo življenja, žena rastrgana između poslovnih i porodičnih obaveza često zaboravlja na sebe. Dva sata sedmično posvetite se samo sebi, izgradite svoje tijelo i ponovno otkrijte svoju ženstvenost. I to nisu jedine prednosti bavljenja ovom vrstom fitnesa.

“Žene, prije svega, stiču samopouzdanje, ženstvenost, senzualnost, ali i snagu i fizičku izdržljivost što samim tim dovodi do oblikovanja tijela. Da biste se bavili pole dance -om nije potrebno da budete fizički spremni, sve se postepeno stiče ovdje, a ono što je bitno naglasiti je da nema mišića koji ne radi tokom treninga plesa oko šipke. Svu svoju težinu držite sami, nekad rukama, nekad nogama, zavisno od elementa koji izvodite”, rekla je Mačkićeva.

Od opreme za trening vam ne treba ništa sem udobne odjeće, koja podrazumijeva što više golog tijela, ali ne zbog onog što vi mislite…

“Na početku se može raditi i u helankama i majici, ali teži elementi zahtjevaju više golog tijela iz razloga što je bitno da se koža lijepi za šipku i da ne klizi”, objasnila je Anja i dodala da je trening koncipiran tako da imate vježbe istezanja prije i poslije onog najzanimljivijeg dijela na šipki.

“Jako je bitno istegnuti se prije i poslije treninga jer mi ipak izvodimo jako zahtjevne akrobacije, gdje može doći do povreda, kao i u svakom drugom sportu”.

A da ovaj vid sporta postaje sve popularniji pokazuju i sve češća takmičenja, kako na evropskom, tako i na svjetskom nivou, a Anja i Bojana su nam otkrile da postoji cilj da ova disciplina bude uvrštena i na Olimpijske igre!

“Postoji “International Pole Sport Federation”, oni okupljaju članice tzv. federacije po državama i cilj je da se skupi 40 članica kako bi to postao Olimpijski sport”, kaže Anja i dodaje da su i ona i Bojana trenutno u pregovorima da osnuju takvu federaciju u BiH.

“Pošto smo prvi i jedini u BiH, takmičenja još nema, plan nam je da organizujemo tu federaciju u BiH. Kad se pridružite federaciji, to postaje mnogo ozbiljnije jer morate da organizujete i takmičenja na državnom nivou, a to je kod nas jako teško”, istakla je Ćosićeva.

Za pole dance na Olimpijskim igrama u Riu je kasno, ali ko zna možda baš Bojanu i Anju budemo gledali za četiri godine u Tokiju.

Izvor: Mondo / Foto: Vedran Ševčuk

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/banjaluka-ples-oko-sipke-za-savrseno-tijelo-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot