Kraljevi dajaka ne daju presto

Objavljeno: 26. 7. 2016 u 09:52h

Ni kiša ni vjetar nisu spriječili majstore vožnje dajaka da u okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu” pruže publici zanimljivu trku u kojoj su prošlogodišnji pobjednici suvereno dominirali i došli do trijumfa.

Andrej Zamolo je u trci učestvovao 20. put, a u nedjelju uveče došao je do 19. pobjede.

Pobjeda “kralja dajaka” u kategoriji seniora nije iznenađenje, s obzirom na to da je skoro tri decenije života proveo na brzacima krajiške ljepotice.

“Od svoje desete godine vozim dajak. Moj otac je 12 puta uzastopno bio prvak i on mi je na najbolji način prenio ljubav prema dajaku”, rekao je Zamolo.

Dodao je da uslovi za trku, od kada se on takmiči, nisu bili tako teški kao ovog puta.

“Kiša i nije bila neki problem, ali vjetar nas je bukvalno vraćao nazad”, kazao je Zamolo.

Takmičenje je održano u tri discipline, juniori, seniori i veterani, sa ukupno 35 takmičara, a zajednička poruka svih učesnika je da se tradicija mora održati i prenijeti na mlađe generacije.

Veterani su pokazali da još nisu “za staro gvožđe” i da, iako godine stižu, u rukama ovih dajakaša je i dalje “dinamit”.

“U ovoj kategoriji ovo mi je šesto učešće i druga uzastopna pobjeda, a čamac vozim 40 godina. U mlađim danima pobjede sam ostvarivao i u seniorskim kategorijama”, rekao je Zlatko Kivač, pobjednik trke u kategoriji veterana.

Naglašava da je od malih nogu zavolio Vrbas i dajak, ali da je to način da se iskaže ljubav prema gradu.

Da grad na Vrbasu ne treba da brine za budućnost, pokazao je petnaestogodišnji Filip Blagojević, koji je u svom drugom nastupu ostvario drugu pobjedu u kategoriji juniora.

“Kiša me nije mnogo omela, ali bilo je naporno. Trenirao sam prije trke, a cijele godine sam sa dajakom na Vrbasu”, kazao je Blagojević.

Priča da je sa treninzima počeo prošle godine, a da se neraskidiva ljubav sa rijekom rodila jer od malih nogu vrijeme provodi na obalama Vrbasa.

“Presudno za vožnju dajaka je tehnika i izdržljivost. Rođen sam u Banjaluci, cijeli život sam na Vrbasu i tako sam prošle godine probao da vozim dajak i zaljubio se”, ispričao je Blagojević.

U okviru manifestacije “Ljeto na Vrbasu” ostalo je još da se održi “Jelen trubački sabor” 28. jula i takmičenje u profesionalnoj odbojci na pijesku 30. i 31. jula.

Istorijat dajaka

Pretpostavlja se da je vrbaski čamac nastao kada i Banjaluka, grad na dvije obale rijeke, zato što nije bilo mostova pa je čamac bio jedino rješenje za prelazak sa obale na obalu. Kasnije, kada su sagrađeni prvi mostovi, bio je jedini način prelaska preko rijeke da bi se izbjegla mostarina. Tokom istorije ovo neobično plovilo postalo je simbol grada.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/kraljevi-dajaka-ne-daju-presto/||claudebot