Manifestacija Ljeto na Vrbasu u Banjaluci: Dajak način života

Objavljeno: 25. 7. 2016 u 15:24h

Krajiška ljepotica juče je u okviru kulturno-sportske manifestacije “Ljeto na Vrbasu” vrvjela od dajaka – jednog od simbola i čuvara tradicije Banjaluke.

Kiša, tmurni oblaci i grmljavina u poslijepodnevnim časovima nisu uspjeli da pokvare atmosferu i obeshrabre takmičare da pokažu svoje umijeće u vještini za koju mnogi kažu da je način života ovog grada.

Takmičenje, koje svake godine privlači pažnju sve većeg broja Banjalučana, okupilo je majstore dajaka kod Zelenog mosta, koji su se nadmetali u juniorskoj, seniorskoj i konkurenciji veterana.

Da za opstanak dajak čamaca ne treba brinuti i da ovaj simbol Banjaluke ostaje na mladima pokazao je i sedamnaestogodišnji Saša Maričić, koji već drugu godinu učestvuje u takmičenju.

“Prošle godine sam bio šesti, a sada se nadam boljem plasmanu jer sam se pripremao mjesec i po”, kaže Maričić.

Među takmičarima koji su privukli pažnju bili su i veteran Haris Kršlak i njegova kćerka Tajma, koja je pokazala spretnost među juniorima.

Kao uvertira za dajak na plaži kod Zelenog mosta održane su završne utakmice turnira u odbojci na pijesku u miksu za amatere i u basketu tri na tri. Ekipa “Moj market – najbolje od nas” osvojila je prvo mjesto u odbojci. Najbolji u basketu u seniorskoj tri na tri bila je ekipa “Authoritdž Partners”, a u konkurenciji djevojčica pobjedu je odnijela ekipa “Feniks”, dok je među dječacima trijumfovao sastav “Džordan”. U brzom šutiranju trojki najbolji je bio Marko Kelečević.

Dok su sportisti vodili bitke na terenima i u vodi, plažom se širio miris ribljeg kotlića, gdje je 20 ekipa ukrstilo kulinarsko znanje u spremanju fiš paprikaša. Učesnici su kazali da je najveća čar ovog takmičenja u druženju, zabavi i privlačenju velikog broja građana na obale Vrbasa.

“Već nekoliko godina učestvujemo u ovom takmičenju i svake godine se vraćamo jer je pravo uživanje biti pored ove rijeke”, rekli su u timu “Murinjo i knjižari”, otkrivajući da je njihov tajni sastojak vrganj i sedam vrsta ribe.

Dok se paprikaš krčkao, tim “Somine” je uživao kraj obale uz smijeh i pošalice.

“Bitna je zabava, pobjeda nije prioritet. Sastojke ako otkrijemo to onda više nije tajna pa ćemo to zadržati za sebe”, rekao je uz osmijeh član tima Siniša Majstorović.

Organizator manifestacije “Ljeto na Vrbasu” je Turistička organizacija Banjaluke, a generalni medijski pokrovitelj “Glas Srpske”.

Takmičenja

U okviru “Ljeta na Vrbasu” preostalo je da bude održan “Jelen trubački sabor”, koji je planiran za 28. jul i takmičenje za profesionalce u odbojci na pijesku.

“Trubački sabor biće održan na tvrđavi Kastel u 20 časova, dok je odbojka planirana za 30. i 31. jul u vodenom parku “Akvana”, rekli su u Turističkoj organizaciji.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/manifestacija-ljeto-na-vrbasu-u-banjaluci-dajak-nacin-zivota/||claudebot