Radnik će igrati kvalifikacije za Ligu Evrope u Banjaluci

Objavljeno: 19. 5. 2016 u 10:28h

Fudbalski klub Radnik iz Bijeljine domaće utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope u narednoj sezoni igraće na Gradskom stadionu u Banjaluci, dok će tuzlanska Sloboda u istom takmičenju biti domaćin u Zenici, jer njihovi stadioni ne ispunjavaju kriterijume za odigravanje međunarodnih utakmica.

HŠK Zrinjski kvalifikacije Lige šampiona i NK Široki Brijeg u kvalifikacijama Evropa lige biće domaćini na stadionima na kojima nastupaju i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, mostarskim Pod Bijelim brijegom i Pecari u gradu na rijeci Lištici. No, i ako ova dva kluba doguraju dalje u Evropi neće moći biti domaćini na svojim terenima.

“Obzirom na prijave domaćinstava naših ekipa u Evropi za narednu sezonu utakmice trećeg pretkola evropskih takmičenja moguće će biti igrati samo na stadionima u Širokom Brijegu, Banjaluci i Zenici. Ukoliko bi neko od naših predstavnika izborio nastup u grupnoj fazi Lige šampiona ili Evropa lige iduće sezone, domaće međunarodne utakmice mogao bi igrati isključivo na stadionu Bilino polje u Zenici, zato što jedini u BiH ispunjava uslove iz kategorizacije stadiona za tu fazu UEFA takmičenja”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Adnan Džemidžić, direktor Odjela za licenciranje klubova Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

Stadioni u BiH neće se razlikovati od onih u susjedstvu

I pored generalno loše infrastrukture na bh. stadionima Džemidžić kaže da je ostvaren određen napredak u procesu licenciranja klubova.

“Evidentan je napredak u samom pristupu procesa licenciranja. To se vidjelo u prvom stepenu licenciranja netom završene sezone kada je osam klubova iz Premijer lige BiH ispunilo uslove i dobilo licencu za nastup u UEFA takmičenjima. Dakle, tu je vidan napredak u ozbiljnosti i radu u klubovima”, kazao je Džemidžić, naglasivši:

“Najbolji primjer je bijeljinski Radnik. Oni su ostvarili svjetlosni napredak. Išli su igrati van svog grada da bi sredili teren na stadionu u Bijeljini koji je danas vrhunski. Predsjednik kluba Mladen Krstajić je uveo njemačku disciplinu i u skromnim mogućnostima ekipa iz Bijeljine konstantno napreduje, sređuju stvar po stvar i puno toga su napravili. Vjerujem da će poslije osvajanja Kupa BiH napraviti još više u narednim mjesecima, ali i da će našu zemlju dostojno prezentovati u Evropi”.

Većina stadiona u BiH i danas infrastrukturno zaostaje za onima na kojima se igraju i utakmice nacionalnih šampionata u susjednim zemljama, prije svih Hrvatskoj i Srbiji.

“Naši stadioni od sezone 2017/18 neće se razlikovati od ovih u susjedstvu. To govorim jer ćemo postrožiti kriterije prema uputstvima UEFA-e. Svaka od 12 ekipa koja bude igrala u Premijer ligi BiH od sezone 2017/18 domaće utakmice morat će igrati na stadionu koji ima reflektore, video-nadzor, uređene VIP lože, prostor za hendikepirane osobe… Igraće se samo tamo gdje postoje takvi, optimalni uslovi. Vjerujte, urađeno je mnogo toga i to je evidentno osvrtom na minule godine. Naravno, ko želi da vidi. Izvršni odbor N/FS BiH, predvođen predsjednikom Evledinom Begićem, sa administracijom Saveza, trudi se unaprijediti svaki segment u procesu licenciranja, pri tome vodeći računa i o klubovima”, istakao je Džemidžić.

Izjednačavanje domaćih i evropskih kriterijuma

Na pitanje da li će uskoro u BiH biti identični kriterijumi prilikom licenciranja klubova za nastup u Evropi i nacionalnim šampionatima, poput slučaja u susjednoj Hrvatskoj, Džemidžić je odgovorio:

“Nastojaćemo za sezonu 2017/18 napraviti izmjene i dopune Pravilnika o licenciranju N/FS BiH na osnovu kojih ćemo kriterijume skoro pa izjednačiti. Skoro u svim segmentima klubovi će od sezone 2017/18 morati ispunjavati uslove kako bi dobili licence za nastup u Premijer ligi BiH i Evropi. Donijeće to dodatni kvalitet i bh. klupski fudbal približiti Evropi”.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/radnik-ce-igrati-kvalifikacije-za-ligu-evrope-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot