Prije 40 godina rukometaši Borca postali prvaci Evrope: Noć za sva vremena

Objavljeno: 11. 4. 2016 u 13:01h

Na današnji dan prije 40 godina rukometaši Borca ispisali su najljepše stranice klupske istorije, jer su pobjedom protiv danske Fredericije (17:15) u punom “Boriku” postali šampioni Starog kontinenta.

U prelijepoj proljećnoj noći za nezaborav svoje ime među besmrtne upisali su: Abas Arslanagić, Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Dobrivoje Selec, Nedeljko Vujinović, Momo Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša, Zoran Ravlić i Boro Golić. Upravo se posljednje navedeni, ali nikako manje važan, član zlatne generacije trenera Pere Janjića podsjetio najvećeg uspjeha nekog banjalučkog kluba u istoriji sporta.

“Uh, davno je to bilo, ali uspomene ne blijede. Iako, nažalost, ne postoji snimak finalnog meča, zajedno sa svojim saigračima s vremena na vrijeme prisjetim se detalja, ne samo finala nego i kompletnog puta do meča u “Boriku”. Ipak, meč protiv Fredericije pamtiću do kraja života. Puna dvorana, atmosfera nikad bolja, mi željni trofeja koji nam je izmakao minule godine. Protivnik dobar, ali mi “za dlaku” bolji, zahvaljujući prije svega fenomenalnom Abasu Arslanagiću”, prisjeća se Golić.

Možda i jači utisak od samog meča na Golića je ostavio utisak dodjele pehara i slavlje poslije meča.

“Sjećam se slavlja kao da je juče bilo. Dodjela pehara i kasnije slavlje u hotelu “Bosna”, slike su koje ostaju za cijeli život. Bili smo heroji, gdje god bismo se pojavili ništa nismo plaćali, sve je bilo otvoreno i dostupno za prvake Evrope – rekao je Golić.

Sportisti su u to vrijeme bili najveći brend Banjaluke. Pored rukometaša odlične partije pružao je bokser Marijan Beneš, kajakaši su donosili medalje sa svih takmičenja, fudbaleri igrali finale Kupa Jugoslavije…

“Nismo razmišljali o novcu, iako je bilo lijepo kada dobijete neki dinar. U mladosti smo igrali za ćevape, a te 1976. godine, kada smo osvojili sve što smo mogli, od nagrade smo mogli kupiti mašinu za veš. Bio je to veliki novac u to vrijeme. Neki su dobili stan, neki automobil, nije sve išlo kroz novac. Naravno, ništa ne može da se poredi sa ovim danas. Novak Đoković je recimo zaradio 100 miliona dolara, ali s obzirom na spektakl koji pravi, sva odricanja i novac koji se sada vrti u sportu možda to i nije nerealno”, rekao je Golić.

Legendarni rukometaš i trener godinama živi u Monpeljeu, zahvaljujući rukometu prošao je cijeli svijet, a na svim meridijanima i paralelama čuo je za jedno ime.

“Borac. Gdje god da se pojavim i pomenem Borac, svi znaju ko smo i šta smo. To je najveći uspjeh moje generacije”, naglasio je Golić.

Banjalučki velikan posljednjih godina prolazi kroz možda najteži period u istoriji, ali se polako nazire svjetlo na kraju tunela.

“Vidim da ide na bolje. Jedinio savjet koji ima da prenesem ljudima koji su sada u klubu, jeste da se okrenu svojoj školi. Manjak novca jeste otežavajuća okolnost, ali nije sve ni u tome. Po talentima smo poznati širom svijeta. Pa Francuzi, Španci su godinama prepisivali od nas, a sada su na vrhu. Imaju odličnu školu sporta i to im se isplaćuje”, zaključio je Golić.

Iz Rukometnog kluba Borac m:tel juče su saopštili da će pred kraj sezone organizovati prigodnu manifestaciju u čast obilježavanju ovog trofeja, ali i 25. godišnjici od osvajanja Kupa IHF.

Borac 17 (11)

Fredericija 15 (7)

Dvorana: “Borik” u Banjaluci.

Gledalaca: 5.000.

Sudije: Herbert Henšel, Peter Henfus (DR Njemačka). Sedmerci: Borac 3 (2), Fredericija 3 (2).

Isključenja: Borac 6, Fredericija 2 minuta.

BORAC: Arslanagić, Selec 2, Rađenović 6, Karalić 2, Bjelić, Vujinović 2 (1), Vukša, Unčanin 2, Popović 1 (1), B. Golić, M. Golić 2, Ravlić.

FREDERICIJA: Jeppesen, F. Hansen 3 (1), Hajderman, Nielsen 3 (1), Sorensen 1, Jungland 1, A. Hansen, Andersen 3, Pulsen, Madsen 2, Petersen 2. Trener:

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nekad-i-sad/prije-40-godina-rukometasi-borca-postali-prvaci-evrope-golic-noc-za-sva-vremena/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot