Vidovićeva sportska kraljica Srpske

Objavljeno: 18. 12. 2015 u 10:51h

Karatistkinja “Ipona” iz Prnjavora Nataša Vidović najbolji je sportista Republike Srpske za 2015. godinu.

Ona je u 61. izboru deset najboljih sportista Republike Srpske, koji organizuje “Glas Srpske”, trijumfovala ispred plivača Mihajla Čeprkala i atletičara Dušana Babića.

Vidovićeva je sportska heroina postala zahvaljujući zlatnoj medalji na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore, a potom je kvalitet potvrdila i u seniorskoj konkurenciji. Osvojila je srebro u pojedinačnom takmičenju, a potom kao dio reprezentacije Republike Srpske osvojila drugo mjesto.

“Stvarno sam srećna i ni u snu nisam očekivala prvu nagradu. Počastvovana sam što sam uopšte bila u konkurenciji, a ovo je stvarno veliko priznanje, kako za mene pojedinačno, tako i za moj klub i trenera Dragana Milankovića”, rekla je Vidovićeva.

Prije nje, u posljednjih pet godina karatisti su dva puta bili najbolji. Dragica Drapić je osvojila prvo mjesto 2010. godine, a godinu kasnije trijumfovao je Mladen Ploskić.

“Drago mi je što sam ponovila uspjeh mojih kolega. Ovo je još jedna potvrda da je karate dominantan sport u Srpskoj i da se rad i trud isplate. Neću se zaustaviti na ovom, treniraću još jače i pokušati da iduće godine odem korak dalje, odnosno da kući donesem zlato”, rekla je Vidovićeva.

Od četvrtog do desetog mjesta plasirali su se skijašica Tanja Karišik, kajakaš Darko Savić, džudista Mitar Mrdić, rukometaš Stefan Janković, automobilista Goran Dojčinović, na devetom mjestu je odbojkaš Saša Zimonjić, a prvih deset zatvara fudbaler Siniša Radoja.

“Glas Srpske” ni ove godine nije zaboravio sportiste i sportske radnike koji su svojim angažmanom dali značajan doprinos sportu. Atletičarka Lusija Kimani izborila je učešće na trećim Olimpijskim igrama u maratonu, čime je zaslužila Povelju za izuzetan sportski poduhvat godine. Plaketu za doprinos, razvoj i unapređenje specijalnih i paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske u oblasti sporta dobio je predsjednik stručnog žirija Vladimir Batez. Istu nagradu dobio je Vaterpolo savez Republike Srpske, koji raste rame uz rame sa Vaterpolo savezom Srbije. Plakete su dobili i zaslužni sportski radnici koji su izveli mnoge generacije mladih na pravi put, Ranko Travar (atletika), Slavko Vidović (fudbal), Muhamed Ibrahimbegović (fudbal) i Milanko Mučibabić (džudo). Slavu Srpske širom meridijana ove godine pronijeli su košarkašica Saša Čađo, koja je sa reprezentacijom Srbije osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, kao i zlatni “orlići” sa Novog Zelanda, fudbaleri Srđan Babić i Miladin Stevanović, koji su dobili plakete za ambasadora sporta Srpske. Plakete za izuzetne rezultate u sportu za invalide dobili su osvajač srebra i bronze na Specijalnim olimpijskim igrama Miro Vasić i šampion regionalne NLB sa KKI Vrbas Igor Ignjatović. Nagrada “Zlatno pero – Limun Papić” ove godine otišla je u ruke Tome Marića.

Medijski pokrovitelj

Medijski pokrovitelj 61. izbora deset najboljih sportista u organizaciji “Glasa Srpske” bila je Radio-televizija Republike Srpske, koja je dodijelila priznanje za najuspješniju sportsku manifestaciju u tekućoj godini. Izbor je pao na organizatore međunarodne ulične trke “Prijedor 2015”, koja već 22 godine okuplja najbolje atletičare iz regiona.

1. Nataša Vidović (karate)

Naporan rad, posvećenost i treninzi tokom svih 13 godina koliko se bavi karateom, mladoj Prnjavorčanki isplatio se ove godine. Prvo je na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore održanom u Rigi osvojila zlatnu medalju, a zatim potvrdila kvalitet i u seniorskoj konkurenciji. Osvojila je srebro u pojedinačnoj konkurenciji, a kao šlag na tortu došla je još jedna srebrna medalja u ekipnoj konkurenciji sa reprezentacijom Srpske. Iako joj treninzi oduzimaju mnogo vremena, nije zapostavila školovanje pa je od jesenas redovan student Medicinskog fakulteta – odsjek stomatologija. S obzirom na njenu odlučnost i istrajnost, ne treba sumnjati da će bijeli kimono zamijeniti bijelim doktorskim mantilom.

2. Mihajlo Čeprkalo (plivanje)

Član Akademskog plivačkog kluba “22. april” Mihajlo Čeprkalo dugo će pamtiti ovu godinu. Iako još po godinama nije senior (1999. godište), uspio je da dopliva do dvije olimpijske B norme u disciplinama na 400 i 1.500 metara slobodno. Za sada je jedini plivač iz BiH koji je ostvario normu za nastup u Riju iduće godine. Pored doga, osvojio je dva četvrta mjesta na Olimpijskim igrama mladih (EDžOF) te na prvom seniorskom Svjetskom prvenstvu ostavio odličan utisak osvojivši 26. mjesto na 1.500 metara iako je bio najmlađi takmičar. Nastupio je i na Svjetskom prvenstvu za juniore i u trci na 1.500 metara osvojio deseto mjesto. U dosadašnjoj karijeri osvojio je više od 400 medalja, a čak 44 puta oborio je rekorde BiH u raznim disciplinama i kategorijama.

3.Dušan Babić (atletika)

Član Atletskog kluba Banjaluka iza sebe ima najbolju godinu u karijeri. Najbolji rezultat ostvario je na Balkanskom prvenstvu u rumunskom Piteštiju, gdje je osvojio srebro na 800 metara, dok je na 1.500 bio četvrti. Do najsjajnijih odličja dolazio je na međunarodnim mitinzima u Bratislavi, Baru, Zagrebu, Prijepolju, Užicu, a drugi je bio u Zenici. Ove sezone počeo je trčati i u dvorani, a na mitingu u Lincu je sa vremenom 3.48,55 minuta postavio novi dvoranski rekord RS i BiH na 1.500 metara. Već je počeo pripreme za iduću sezonu, a glavni ciljevi su Balkansko i Evropsko prvenstvo. Drugi put je u društvu deset najboljih sportista Srpske te je popravio plasman u odnosu na 2005. godinu kada je bio na šestom mjestu.

4.Tanja Karišik (skijanje)

Na svim takmičenjima u BiH – kupovima, prvenstvima, memorijalnim trkama prvo mjesto rezervisano je za mladu damu na skijama. Kruna njene dosadašnje karijere su dva nastupa na Olimpijskim igrama. Prvo 2010. godine u kanadskom Vankuveru, a potom četiri godine kasnije u Sočiju u Rusiji. Takmičarka Smučarskog kluba Romanija svake godine potvrđuje norme za svjetske kupove i prvenstva. U svojoj bogatoj kolekciji posjeduje 214 medalja i niz drugih priznanja poput laskavih titula za najbolju sportistkinju opštine. Najbolja je biatlonka BiH, dok je na Svjetskom kupu u Obertilijahu osvojila 56. mjesto u konkurenciji 102 takmičarke. Dva puta je slavila na Balkan kupu održanom na Zlatiboru.

5.Darko Savić (kajak)

Iako je u najboljim godinama za takmičenja i velike rezultate, Darko Savić je već veteran na listi “Glasa Srpske”. Već dugo godina je najbolji kajakaš Srpske i BiH i ovo mu je četvrti put da ulazi među deset najboljih sportista. Dominirao je na domaćim takmičenjima, gdje mu nema ravnog već nekoliko godina, ali istakao se i na međunarodnim. Zapažen nastup imao je na Evropskom prvenstvu u Banjaluci gdje je u disciplini K1 sprint osvojio peto mjesto, što je najbolji rezultat nekog takmičara iz BiH ikada. Na Svjetskom prvenstvu u Beču u istoj disciplini bio je 11, a bio je učesnik i prvih Evropskih olimpijskih igara u Bakuu. Velika želja mu je da iduće godine na domaćem terenu osvoji medalju na Svjetskom prvenstvu.

6. Mitar Mrdić (džudista)

Odličnim rezultatima konstantno potvrđuje svoj kvalitet i formu na domaćim, ali i međunarodnim takmičenjima. U 2015. godini osvojio je Evropski kup u Sarajevu na kojem su učestvovali džudisti iz 20 zemalja, Balkansko prvenstvo u Sofiji i prvenstvo BiH. Zlatnu medalju na Evropskom kupu osvojio je sa povredom zgloba koja ga nije spriječila da većinu boraca pobijedi iponom. Iako je u finalu zaradio još jednu povredu ruke, na kraju je uspio da dođe do najsjajnijeg odličja. Godinama je u samom vrhu sporta Republike Srpske, a 2008. godine izabran je i za najboljeg sportistu. Ipak, kaže da mu je uvijek iznova drago kada dobije neko priznanje bez obzira na to što ih ima mnogo.

7. Stefan Janković (rukometaš)

Rukometašu Borca m:tel ljubav prema ovoj igri prenijeli su djed i majka. Iako ima tek 23 godine, sa Borcem je osvojio tri uzastopne duple krune u BiH, a dva puta je učestvovao u kvalifikacijama za EHF Ligu šampiona. Nastupa i za A reprezentaciju BiH sa kojom je u januaru 2015. godine nastupao na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Sa juniorskom reprezentacijom igrao je na Svjetskom prvenstvu koje je prije dvije godine održano u BiH. Posljednje dvije sezone jedan je od najboljih igrača Borca, a u istom ritmu nastavio je i ove sezone. Ovo je prvi put da je među deset najboljih sportista Srpske, ali druga uzastopna da Borac ima svog predstavnika, pošto je prošle godine deseto mjesto zauzeo Branislav Obradović.

8. Goran Dojčinović (automobilizam)

U automobilizmu se takmiči od 1999. godine u disciplinama auto-trke na brdskim stazama i auto-trke na kružnim stazama. Učestvovao je na 96 trka na kojima se 56 puta popeo na podijum. Vozeći u klasi E1-1400 ove godine trijumfovao je na sedam od osam trka na kojima je nastupio. Šampion RS bio je 18 puta i ima tri zlatne kacige i dijamantsku kacigu. U šampionatu BiH prvi je bio 13 puta i osvojio je tri zlatne i jednu dijamantsku kacigu koja je prva u istoriji auto-sporta u BiH. Iako je godinama neprikosnoven na domaćim drumovima, još je gladan pobjeda i dokazivanja, a sve bi bilo lakše kada bi imao veću podršku sponzora. Do sada je jednom bio među deset najboljih i to prije 11 godina kada je osvojio deseto mjesto.

9.Saša Zimonjić (odbojka)

Poslije desetak godina dominacije brčanskih “princeza” i njihovog konstantnog nominovanja, na red je došao njihov sugrađanin. Zimonjić je jedan od najzaslužnijih što je Mladost potvrdila primat u šampionatu BiH te Kupu BiH i Republike Srpske. Prošle sezone Brčaci su napravili iskorak i na međunarodnoj sceni, jer su stigli do osmine finala Čelendž kupa. Mladost je ove sezone trebalo da nastupi u CEV kupu, ali su se čelnici kluba zbog finansijskih razloga odlučili za nastup u rangu niže. Međutim, ekipa nije imala sreće prilikom žrijeba. Turski IBBSK bio je prejak i zasluženo prošao u idući krug. Ipak, ambicije kluba na domaćoj sceni ostale su iste, a to je potvrda dominacije u svim takmičenjima.

10. Siniša Radoja (fudbaler)

Siniša Radoja rođen je 5. septembra 1986. godine u Zagrebu i prvotimac je Rudar Prijedora te se prvi put našao među deset najboljih sportista Republike Srpske. Nominaciju od Fudbalskog saveza RS u potpunosti je zaslužio, jer je u prošlosezonskom pohodu Prijedorčana ka šampionskoj tituli u Prvoj ligi RS i povratku u Premijer ligu BiH dao nemjerljiv doprinos. Bio je prvi strijelac tima sa devet golova, a odličnim partijama istakao se i u takmičenju Kupa RS, gdje je njegov klub podigao pehar. Karijeru je počeo u banjalučkom Borcu, a afirmisao se u BSK-u i Slobodi iz Mrkonjić Grada. Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu nije bila prepreka da se Radoja iskaže i na planu studija, pošto je stekao zvanje diplomiranog pravnika.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/sport/vidoviceva-sportska-kraljica-srpske/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])