90 godina Boschevih kočnica: Od servo kočnica do kočionih pločica bez bakra

Objavljeno: 25. 7. 2017 u 09:57h

Neosporno je da su kočnice bile prve i najvažnije od svih sigurnosnih komponenti na vozilu. Već u 1920-ima kočnice motornih vozila jedva su se nosile s učinkom motora i težinom ondašnjih vozila.

Zračna servo kočnica koju je Bosch predstavio 1927. znatno je poboljšala sigurnost na cesti. Zahvaljujući tom izumu zaustavni je put suvremenih gospodarskih vozila smanjen za jednu trećinu.

Godinu kasnije Bosch je uveo podršku za kočnice, kompaktan sustav pomoći pri kočenju za osobne automobile. Boschevi inženjeri čak su i postavili temelj za moderne sustave protiv blokiranja kotača pri kočenju 1936. kada je Bosch prijavio patent za „mehanizam za sprečavanje blokiranja kotača motornog vozila”.

No tek je 1978. snaga digitalne tehnologije omogućila serijsku proizvodnju sustava ABS (sustav protiv blokiranja kotača pri kočenju). Boschevi izumi poput sustava ABS, sustava za kontrolu proklizavanja TCS predstavljenog 1986. koji je ustvari temeljen na ABS-u, te elektroničkog programa stabilnosti ESP® koji je plasiran 1995., do danas su postali najvažnije komponente za sigurno kočenje.

  • u 1927. Boscheva je servo kočnica omogućila znatno kraće zaustavne puteve
  • Boschev patent iz 1936. služi kao temelj za moderne sustave protiv blokiranja kotača pri kočenju
  • kočione pločice bez bakra od 2014. usklađene su sa propisima za zaštitu
    okoliša

Inovativni Boschevi izumi za sve kočničke komponente

Boschevi inženjeri već 90 godina postavljaju nove standarde za veću sigurnost automobila putem tehničkih inovacija, izuma i patenata za kočione sustave.

Sustavi za sprečavanje blokiranja kotača pri kočenju danas su standardna karakteristika inženjeringa motornih vozila.

Elektronički program stabilnosti ESP® zakonski je obavezan u nekoliko zemalja. Osim navedenih elektroničkih sustava, Boscheve su inovacije također poboljšale sigurnosne karakteristike svih ostalih kočionih komponenti.

Primjerice, 1983. lijevani su kočioni diskovi s visokimudjelom ugljika znatno poboljšali rezultate kočenja vozila velike snage. Nekoliko je inovacija između 2001. i 2012. također utjecalo na razvoj kočnih čeljusti.

Bosch je 2016. predstavio inovativne kočione tekućine visokog učinka ENV6 i ENV4 koje osiguravaju brzu reakciju i pouzdan učinak suvremenih sustava kočenja.

iBooster – Inteligentno upravljanje povećava snagu kočenja

Mješavina je najvažnija: novi pripravci za trenje za kočničke pločice

Koristeći se inovativnim proizvodnim tehnikama i novim kombinacijama materijala, Bosch konstantno napreduje na polju kočničkih pločica.

Naposljetku, one moraju prenijeti silu kočenja na pouzdan način i tako sigurno kočenjem usporiti vozilo. Pri razvoju kočničkih pločica nužno je uzeti u obzir cestovne propise koji se od jedne do druge zemlje znatno razlikuju, kao i ograničenja brzine i propise za zaštitu okoliša.

Kako bi odgovorio na specifične regionalne zahtjeve, Bosch proizvodi mnogo različitih vrsta kočničkih pločica koje uglavnom premašuju te zahtjeve.

Primjerice, američke su savezne države Washington i Kalifornija 2010. donijele zakone kojima je cilj smanjiti količinu bakra korištenog za izradu kočionih pločica.

Slijedom toga Boschevi su inženjeri razvili spoj za kočione pločice bez bakra što su bile prve kočione pločice bez bakra na tržištu osam godina prije nego zakoni stupe na snagu.

Prijava za patent prvi je put podnesena 2014. Bosch čak i na tržištu Europske unije nudi kočione pločice bez bakra, iako one još nisu zakonski obavezne.

Servo kočnice od 1927. godine

Banjaluka.com

Broj pregleda: 6041

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/90-godina-boschevih-kocnica-od-servo-kocnica-do-kocionih-plocica-bez-bakra/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot