Bosch u Hrvatskoj bilježi dvocifreni rast

Objavljeno: 19. 6. 2017 u 16:54h

Godišnja konferencija za štampu 2017. u Zagrebu. Tehnologija koja se mijenja – tradicija koja ostaje.

  • prodaja trećim stranama iznosi gotovo 405 miliona kuna (54 miliona evra) u Hrvatskoj
  • novi odjel odgovara na potražnju za pametnim i povezanim rješenjima
  • društvena predanost: stalni doprinosi hrvatskom društvu

Zagreb – Bosch, jedan od vodećih svjetskih dobavljača tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2016. godinu s konsolidovanom prodajom od 404,8 miliona kuna (54 miliona evra) u Hrvatskoj, što znači da je zabilježio snažan rast viši od 25 posto.

„Očekujemo da će porasti potražnja za našim pametnim proizvodima i uslugama koji olakšavaju svakodnevni život, a da će naše lokalno poslovanje, na temelju pozitivnog prvog tromjesečja, u 2017. nastaviti rasti”, izjavila je Mirsada Kudrić, glavna direktorica Boscha u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji na Boschevoj konferenciji za medije u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu.

Broj zaposlenika u Hrvatskoj ostao je stabilan, s gotovo 70 zaposlenika uključujući nekonsolidovana društva. Očekuje se da će taj broj ostati na sličnoj razini i tokom 2017. godine.

Tehnologija koja se mijenja – tradicija koja ostaje

Ova je konferencija vrlo slikovito naglasila značaj i doprinos kompanije Bosch kroz inovacije i društveni angažman. Prije više od 100. godina, kada su bili izumljeni prvi uređaji oni nisu bili dostupni svim članovima društva, jer su bili rijetki i skupi, pa ih je mogao imati vrlo mali broj predstavnika plemstva i bogatih ljudi.

Kompanija Bosch je kroz tri vijeka uspjela razviti tehnologiju dostupnu za svakodnevnu upotrebu i time bitno utjecala na uklanjanje socijalnih razlika u korištenju suvremenih tehnologija današnjeg čovjeka. Finalni dio konferencije obilježio je nastup hrvatskog ansambla narodnih pjesama i plesova Lado. Lado je jedan od najpoznatijih hrvatskih brendova u svijetu, sinonim tradicije, koji već gotovo sedamdeset godina njeguje, čuva i promiče bogatstvo različitosti hrvatskog tradicijskog narodnog ruha.

Konferencija povodom otvaranje odjela Pametna i povezana rješenja (Smart and Connected Solutions)

Bosch procjenjuje i da će do 2020. globalni volumen IoT tržišta rasti 35 posto godišnje do 250 milijarda dolara. Na globalnoj razini, kompanija je u 2016. prodala 27 miliona proizvoda osposobljenih za internet. Svi će njezini novi elektronički proizvodi do 2020. biti povezivi.

Zbog rastuće potražnje za povezanim rješenjima Bosch Hrvatska u 2016. je otvorio poseban odjel Pametna rješenja (Smart Solutions). Nadalje, kompanija je lani u Zagrebu održala prvu poslovno tehnošku regionalnu konferenciju Bosch Smart Solutions na kojoj se okupilo oko 450 gostiju iz regije. Tri glavne teme koje je Bosch predstavio na konferenciji bile su: Pametni gradovi, Industrija 4.0 i Pametni turizam.

Cilj konferencije bio je predstaviti rješenja za bolju kvalitetu života za ljude koji žive u gradovima, bolju povezivost i automatizaciju industrijske proizvodnje te kreativna rješenja za turizam.

Referentni primjeri u Pametnom turizmu bili su Marina Frapa i nova dubrovačka zrakoplovna luka u kojima su implementirana rješenja odjela Bosch sigurnosnih sistema. Na konferenciji se okupio velik broj Boschevih stručnjaka, projektanata i integratora projekata iz različitih kompanija iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Doprinosi hrvatskom društvu

Društvena odgovornost jedna je od Boschevih temeljnih vrijednosti. Slijedeći viziju osnivača, Bosch neprestano provodi društveno odgovorne projekte u Hrvatskoj. Projekti uključuju dugogodišnju suradnju sa SOS Dječjim selom Lekenik i u njima Boschevi zaposlenici u Hrvatskoj sve više sudjeluju.

Dvije godine zaredom kompanija Bosch Hrvatska „posvojila” je SOS obitelj iz kuće „Ruža” u Lekeniku i platila njihov godišnji trošak za režije.

Početkom prošle godine Bosch je opremio Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija Zagreb termotehnološkim uređajima i električnim alatima koji će učenicima pomoći u praktičnoj nastavi.

Nadalje, kompanija je donirala šest eksponata Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, među kojima su bili Boscheva ručna električna bušilica iz 1938. i Boschev magnet za paljenje proizveden oko 1908. godine. Na području termotehnologije, donacija uključuje plinske protočne grijalice vode iz 1932. i 1960.

Nadalje, donirane su još i razvodna pumpa za dizelsko ubrizgavanje te kamera s antivandalskim kućištem. Izlošci su donirani nakon analize koja je osigurala da će se oni na najbolji mogući način integrisati u postojeću muzejsku zbirku.

Grupa Bosch: strateški i poslovni izgledi za 2017. godinu

Imajući u vidu suzdržanu gospodarsku prognozu i geopolitičku nesigurnost, Bosch u 2017. planira postići rast prodaje između tri i pet posto.

Uprkos još uvijek znatnim početnim ulaganjima u zaštitu budućnosti kompanije, očekuju se bolji rezultati.

„Sadašnji poslovni uspjeh daje nam prostora da oblikujemo svijet budućnosti”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora.

„Kao predvodnici na području inovacija, mi oblikujemo i potičemo transformaciju”, dodao je Denner.

Ključne tačke te transformacije promjene su u sferi mobilnosti i povezivosti interneta stvari. Svi će Boschevi novi elektronički proizvodi do 2020. biti povezivi.

Ključni je faktor toga umjetna inteligencija (UI). Tokom idućih pet godina Bosch će uložiti 300 miliona evra u svoj centar za umjetnu inteligenciju.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1380

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/bosch-u-hrvatskoj-biljezi-dvocifreni-rast/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot