Aplauz za kraj još jednog Teatar festa

Objavljeno: 25. 5. 2017 u 21:21h

Nakon što je na sceni Narodnog pozorišta RS u Banjaluci, u okviru jubilarnog 20. Teatar festa „Petar Kočić“,  izvedeno šest takmičarskih predstava, ovaj svojevrsni praznik pozorišne umjetnosti svečano je zatvoren 24. maja 2017. godine.

Na dan zatvaranja Festa, a u čast nagrađenih, izvedena je predstava „Julije Cezar“, Narodnog pozorišta Sombor, Grad teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, te su uručene nagrade. Nagrada za mladu glumicu dodijeljena je Jeleni Petrović, za ulogu u predstavi „Jesenja sonata“, nagrada za mladu glumicu otišla je u ruke Jovani Gavrilović za ulogu u predstavi „Moje dete“, a nagrada za najboljeg muškog glumca pripala je Borisu Isakoviću za uloge u predstavi „Novo doba“. Jadranka Đokić nagrađena je za najbolju žensku ulogu u predstavi „Pluća“, a nagradu za najbolji tekst osvojio je Vuk Bošković, za dramski tekst „Novo doba“. Najboljim režiserom proglašen je Boris Liješević za predstavu „Čuvari tvog poštenja“.

Žiri ovog takmičenja odlučio je da najboljom predstavom proglasi upravo autorski projekat Borisa Liješevića „Čuvari tvog poštenja“, u izvođenju Gradskog pozorišta Podgorica. Nagradu pobjedniku uručila je Milica Stojaković, portparol kompanije m:tel, tradicionalnog prijatelja ovog pozorišta i pozorišne umjetnosti, koji decenijama unazad nesebično pruža podršku umjetnosti i kulturnim manifestacijama.

Nagrada „Korak u hrabrost 2017“, dodijeljena je Teatru komedija iz Skoplja, za predstavu „Trudna priča“. U obrazloženju žirija se navodi: “Istina je, kao i obično na Balkanu, teška i bolna, ali, zahvaljujući odličnim izražajnim sredstvima, prvenstveno inteligentnom dramskom tekstu, a potom i sjajnoj glumi, režiji, korištenju sajber elemenata, ’Teatar komedija’ je pakuje u raskošnu formu i pokazuje da pozorište uvijek smije sve da kaže, samo ako zna kako“.

Na svečanosti zatvaranja Festa, uručene su i nagrade za originalni savremeni dramski tekst, u okviru konkursa Narodnog pozorišta RS, kao i nagrade Prvog festivala monodrame mladog glumca koji se odvijao u okviru 20. Teatar festa. Najboljom monodramom proglašena je predstava „Rod i dom“, autora Safeta Sijarića, Teatra „Kabare“ iz Tuzle, u izvođenju Irfana Kasumovića.

Moto ovogodišnjeg Teatar festa „Glas tišine“, najglasnije je rekao sve ono što savremeni čovjek svakodnevno ćuti. Na kraju, to i jeste smisao umjetnosti.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1061

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/aplauz-za-kraj-jos-jednog-teatar-festa/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot