m:agazin – tehnologija u službi društveno odgovornog djelovanja

Objavljeno: 24. 1. 2017 u 22:34h

Dok svijet rezimira tehnološka i naučna dostignuća iz prethodne godine, vodeće svjetske kompanije i brojni startup-i najavljuju novitete koji će već u narednim mjesecima biti u centru svjetske pažnje. Neke od njih možete da pogledate u predstojećem izdanju TV emisije m:agazin koja će biti emitovana na programu RTRS-a u subotu 28. januara, u 15 časova.

Tehnologija pomaže ugroženim životinjama

Ljubitelje tehnologije i nauke u posljednjem januarskom izdanju TV emisije m:agazin očekuju najaktuelnije vijesti i zanimljivosti sa svjetske tehnološke scene, a među njima će biti govora i o ugroženim životinjskim vrstama i tehnološkim dostignućima koja pomažu njihovoj zaštiti. Uzimajući u obzir smanjenje populacije kljunaša, jednog od simbola jedinstvenog životinjskog svijeta Australije, naučnici su odlučili da lansiraju aplikaciju uz pomoć koje će javnost pomoći istraživačima da razumiju i posmatraju njihovo ponašanje.

Saznaćete više i o uzgajanju irvasa, jednoj od najstarijih djelatnosti u Finskoj, koja se suočava sa brojnim problemima, a moguće rješenje je interaktivna aplikacija za pametne telefone, po nazivu “Porokelo”, koja omogućava vozačima da registruju irvase koje su primjetili u blizini ceste.

Nauka u borbi za “čistu” energiju

Nauka svakodnevno naporno radi kako bi čovječanstvu obezbijedila efikasniju i čistiju energiju. Prva američka ’offshore’ farma vjetra je nedavno otvorena nedaleko od obale Roud Ajlenda, uvodeći ovu industriju u novu eru. Dipvoter vind (Deepwater Wind) je kompanija koja je izgradila pet turbina koje će napajati oko 17.000 domova. Sličnim konceptom su se vodili naučnici iz Češke, koji su napravili bateriju baziranu na nanotehnologiji, a koja bi mogla značiti uštede i manje zagađenja.

Vanja i Igor su i ovaj put ugostili sagovornika. Saša Hajduković, režiser filma i serije Meso, jednog od najznačajnijih projekata domaće filmske produkcije, čiju realizaciju je pomogla i kompanija m:tel, otkriće kako napreduju pripreme za ovo ostvarenje čiju premijeru očekujemo u ovoj godini.

Upoznaćete se i sa ostalim zanimljivostima i aktuelnostima, a propuštene sadržaje iz prošlih izdanja možete da nadoknadite putem YouTube kanala kompanije m:tel, a svoje komentare i prijedloge možete da pošaljete putem email adrese [email protected], ili inboksa zvanične Facebook stranice kompanije m:tel.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1479

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/magazin-tehnologija-u-sluzbi-drustveno-odgovornog-djelovanja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot