Ulaganje u muzičke festivale kao potvrda korporativne društvene odgovornosti

Objavljeno: 29. 6. 2016 u 19:04h

Pred nama je još jedno vrelo ljeto, a prepoznatljiv potpis ovog godišnjeg doba su i nezaobilazni muzički festivali na otvorenom. Ipak, kada su ovakve manifestacije u pitanju, stvari nisu uvijek tako sjajne, kao što je to julsko ili avgustovsko sunce.

Suočeni sa sve većim nedostatakom finansijskih sredstava, mnogi festivali posvećeni muzici, bilo onoj za širu publiku ili oni nešto usmjerenijeg karaktera, morali su da se ugase i zauvijek nestanu sa regionalne ili lokalne turističke mape.

Ipak, najveći muzički festivali u BiH uporno i tvrdoglavo opstaju i nastavljaju svoj put na radost mnogobrojne publike, a zahvaljujući velikim dijelom podršci kompanija, koje na ovaj način pokazuju svoje društveno odgovorno djelovanje, demantujući zajedljive komentare kako se radi o hladnim i bezosjećajnim korporacijama koje ne ulažu u društvo, čiji su nezaobilazni dio.

Dokaz tome je i naširoko poznati Demofest, najveći regionalni takmičarski festival demo bendova, koji se ove godine održava u Banjaluci od 21. do 23. jula, a iza kojeg od prvog dana i već devetu godinu zaredom stoji kompanija m:tel, kao najveći prijatelj muzičke manifestacije koju pohode mladi bendovi od Vardara do Triglava, i koja je postala zaštitni znak grada na obalama Vrbasa.

Upravo zahvaljući kompanijama kao što su m:tel, Nektar i/ili Huawei, nestrpljiva publika će i ove godine uživati u zvučnom spektaklu, koji podrazumijeva nastupe čak 45 bendova u svega tri festivalska dana.  Tako će u takmičarskom programu Demofesta nastupiti 35 bendova, dok će u revijalnom dijelu svirati Mando Diao, Dub Pistols, The Sisters of Mercy, Bombaj štampa, Hladno pivo, Kolja i Grobovlasnici, ZAA, Nord, S.K.A. i Rezerve. Takođe, ne treba zaboraviti spomenuti bogati prateći program Demofesta, koji nudi razne izložbe, radionice, promocije i projekcije filmova.

Nešto mlađi festivalski brat Demofesta je OK Fest, koji se već treću godinu održava u predivnom ambijentu Nacionalnog parka “Sutjeska” na Tjentištu. OK Fest je svojim programom i sadržajima veoma uspješan borac u borbi vraćanja starog sjaja NP “Sutjeska”, a važi i za jedan od najznačajnijih festivalskih događaja u regiji. OK Fest se ove godine održava od 1. do 3. jula, a muzički program čine Vlatko Stefanovski, Laibach, Babe, Who See, Kolja i Grobovlasnici, Bajaga i Instruktori, Edo Maajka, Kultur Shock i Viva Vox. Ne treba zaboraviti ni nastupe mnogih drugih većih i manjih bendova, koji će zabavljati publiku tokom dana, kao ni projekcije kinematografskih ostvarenja u večernjim časovima.

Pored toga, tu su i brojni sadržaji u okviru zabavno-edukativnih zona, interesantne panel diskusije i mini konferencije, te sasvim originalna ponuda koja podrzumijeva rafting na Tari, posjetu prašumi Perućici, planinarsku šetnju do podnožja Maglića i mnoge druge sportske aktivnosti.

Takođe, ono što je zajedničko sa Demofestom je da i OK Fest uživa podršku domaćih kompanija, kao što su m:tel i Nektar.

Fresh Wave Festival je najveći festival elektronske muzike u BiH koji je spreman da petu godinu zaredom natjera sve posjetioce na ples do zore. Smješten je unutar zidova tvrđave Kastel u Banjaluci, baš kao i Demofest, sa jednako zvučnim svjetskim imenima, ali kada su u pitanju DJ-evi. Iako se čini da dva spomenuta festivala ne dijele baš previše toga, zanimljivo je spomenuti da su kompanije koje podržavaju ovu muzičku manifestaciju upravo m:tel i Nektar pivo.

Fresh Wave Festival će biti održan od 4. do 6. avgusta na nekoliko festivalskih bina, a svoje učešće potvrdili su tzv. rezidenti festivala – Nebs Jack, Mladen Tomić i Joma Maja, kao i prvi headliner ovogodišnjeg izdanja festivala, najcjenjeniji slovenački DJ i producent, koji je iskonska svjetska techno zvijezda – UMEK. Tu su još i Anna, Siniša Tamamović, Marshall Jefferson, te Fedde Le Grand, DJ i producent koji je već dugi niz godina jedan od najlegitimnijih vladara navjećih svjetskih plesnih podijuma, kao i mnogi drugi izvođači, a Fresh Wave Festival planira da otkrije još novih imena u danima koji slijede.

U svakom slučaju, čeka nas pregršt dobre muzike i zabave, a sudeći po onome što festivali najavljuju, u susret nam stižu mjeseci o kojima će se pričati godinama.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1206

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/ulaganje-u-muzicke-festivale-kao-potvrda-korporativne-drustvene-odgovornosti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])