Na Tjentištu okupljeno Saradničko vijeće Nacionalnog parka Sutjeska (Foto)

Objavljeno: 29. 6. 2016 u 19:20h

Saradničko vijeće okupljeno oko Nacionalnog parka Sutjeska sastalo se danas u prostorijama Hotela Mladost na Tjentištu, u okviru projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” u organizaciji WWF Adria i Nacionalnog parka Sutjeska.  Fokus prvog sastanka bio je usaglašavanje oko stalnih članova Saradničkog vijeća, koji trebaju predstavljati različite sektore i koji će biti aktivno uključeni u budući rad ovog tijela u cilju njegovog što efikasnijeg funksionisanja.

Na sastanku je, kao uspješan model funkcionisanja nekog saradničkog vijeća, prezentovan primjer rada Turističkog klastera Hercegovina. Prema riječima predsjednika Turističkog klastera Hercegovina  Stjepana Primorca taj klaster, koji je koncentracija međusobno povezanih firmi koje djeluju u oblasti turizma, osnovan je inicijativom privatnog sektora.

„Strateškim partnerstvom članica Turističkog klastera Hercegovina, kroz primjenu novih znanja i tehnologija te međunarodnih standarda kvalitete, ugrađenih u naše turističke proizvode i usluge, stvaramo prepoznatljiv brend – turističku destinaciju Hercegovina“, istaknuo je Primorac.

Iako je ovo prvi sastanak Saradničkog vijeća, direktor Javne ustanove Nacionalni park „Sutjeska“ Dejan Pavlović, naglasio je kako je veoma bitno povezivanje najznačajnijih interesnih grupa koji su direktno ili indirektno uključeni u turističku ponudu u području NP Sutjeska. Takođe istakao je kako je ovo prilika i za sve zainteresirane potencijalne ponuđače turističkih usluga da uvide prilike za posao i rast:

„Umrežavanjem zainteresovanih strana te realizacijom ostalih planiranih aktivnosti u okviru “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, očekujemo da za krajnji rezultat dobijemo raznovrsniju i kvalitetniju sveukupnu turističku ponudu u zaštićenom području, istovremeno čuvajući prirodu i biološki diverzitet u NP Sutjeska.“

Đorđije Milanović, stručnjak za floru i vegetaciju, iz Arbor Magna, istakao je kako je WWF-ov projekat “Zaštićena područja za prirodu i ljude” podržao prošlogodišnja istraživanja flore, faune i fungije glavnih vodotoka u NP Sutjeska. Pregled najznačajnijih vrsta evidentovanih uz Sutjesku i Hrčavku tokom ovih istraživanja objavljen je u publikaciji pod nazivom “Nacionalni park Sutjeska – mrtvi kapital ili laboratorija u prirodi”, dok će kompletni rezultati biti objavljeni do kraja godine u okviru redovnog izdanja naučno-stručnog časopisa “Glasnik Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci”. Takođe, ovaj projekat će i ove godine podržati nastavak istraživanja, sa akcentom na živi svijet planinskih jezera, njihovo stanje i perspektive. Obzirom da je obalni živi svijet veoma slabo istražen, kako u NP Sutjeska tako i u cijeloj BiH, ovi podaci imaju prvorazredan naučni značaj i čine kamen temeljac za sva naredna istraživanja biodiverziteta Parka i šire okoline,” zaključio je Milanović.

1. WWF_NP Sutjeska

3. WWF_NP Sutjeska_Djordjije Milanovic

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1700

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/na-tjentistu-okupljeno-saradnicko-vijece-nacionalnog-parka-sutjeska-foto/||claudebot