Sport, umjetnost i fer plej trijumfovali na finalu Lino višebojca (Foto)

Objavljeno: 23. 5. 2016 u 15:44h

Jedna zastava u obliku srca, za cijeli svijet u „Svijetu po mom“ Ivora Đerbeza iz Travnika, pobjednika u kategoriji najboljeg literarnog rada Lino višebojca u Bosni i Hercegovini, najbolje oslikava finale desete, jubilarne sezone Lino višebojca. Finalni događaj održan u Koprivnici okupio je najbolje takmičare iz 36 škola iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su u ovoj školskoj godini učestvovale u projektu kojeg Podravka podržava radi poticanja školskog sporta, razvijanja sportskih navika kod učenika osnovnih škola, te promocije njihovog kulturnog stvaralaštva.

Učesnici spektakularnog finalnog događaja iz dvanaest osnovnih škola, iz jedanaest gradova Bosne i Hercegovine takmičilo se u rukometu, nogometu, košarci, trčanju i skoku u dalj, a najbolje rezultate ostvarili su djevojčica Lana Memišević iz OŠ Travnik iz Travnika i dječak Igor Šutalo iz OŠ Vladimir Pavlović iz Čapljine.

Posebne nagrade sezone dodijeljene su za apsolutni rekord Lino višebojca sa osvojenih 190 bodova, u svih 268 Lino višebojaca održanih tokom deset godina Amaru Hadžiću iz OŠ Brčanska Malta iz Tuzle te Mariani Jurković iz OŠ Vladimir Pavlović iz Čapljine i  Ani Obrenović OŠ Brčanska Malta iz Tuzle jer su imale najbolje rezultate sezone 2015/2016 u obje zemlje sa po 170 bodova.

Revijalni dio spektakla obogatile su učenice Katoličkog školskog centra Sv. Pavao iz Zenice – Gabrijela Dujak izuzetnom izvedbom skladbe Happy Will Pharella i Džena Sačak prekrasnom i živopisnom izvedbom koreografije Kaljinke. Posebnom ugođaju doprinijeli su navijači iz Brčkog i Tomislavgrada koji su, uz pomoć ureda gradonačelnika ovih gradova, došli pružiti posebnu podršku svojim takmičarima. Finalu, kao kruni desete sezone koja je uključila više od 14.200 osnovaca, domaćin je bila OŠ Braća Radić iz Koprivnice.

„Euforija svih dvanaest Lino višebojaca koje smo realizovali ove godine u BiH, nestrpljenje i radost tokom priprema za finale i ova energija koja smo osjetili u dvorani, dokaz su da su projekti koji se rade sa srcem ono najvrijednije što možemo ponuditi kao znak zahvalnosti našim cijenjenim potrošačima u Bosni i Hercegovini. Lino višebojac je „ambasador dobrog srca“, kreativnosti, druženja i sportskog duha i tako će biti i dalje,“ kazala je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke BiH.

Jubilarni Lino višebojac bio je idealna prilika za predstavljanje Lino startasica zajedničkog projekta Podravke i Borova (tvornice obuće). Prve Lino startasice dobit će na poklon svi takmičari na finalu, a svi ostali ljubitelji popularnih tenisica uskoro će ih moći naći u prodaji.

Ukupno 14 gradova iz obje zemlje je poslalo svoje navijačke skupine, a pridružili su im se i vrhunski sportaši: Damir Martin, dvostruki svjetski i europski prvak u veslanju i osvajač srebrne olimpijske medalje, Adrian Šemper, vratar FK Dinama, Luka Stepančić koji je s hrvatskom rukometnom reprezentacijiom osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu, Sandro Obranović, rukometaš PPD Zagreb i  hrvatske rukometne reprezentacije i nekadašanji pobjednik Lino višebojca u svojoj osnovnoj školi, te Ana Nikšić i Ekaterina Nemaškalo – igračice Podravka Vegete i hrvatske rukometne reprezentacije.

Najboljim višebojcima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine pomagali su u osvajanju bodova u rukometu, nogometu, košarci, trčanju i skoku u dalj i potaknuli navijače na sportsko navijanje. Poznati sportaši i sportašice poručili su svoj djeci koliko je važno baviti se sportom ili slobodnim aktivnostima značajnim za zdravo odrastanje. Posebni gosti  finala Lino višebojca u Koprivnici bili su Vanna i Dino Miklaužić, pobjednik druge sezone RTL Zvjezdica.

Ovogodišnja, druga po redu bosansko-hercegovačka sezona Lino višebojca uključila je jedanaest gradova i dvanaest škola diljem BiH: Sarajevo, Tomislavgrad, Brčko, Travnik, Bihać, Čapljina, Mostar, Široki Brijeg, Tuzla, Zenica i Banja Luka  obuhvativši skoro 10.000 učenika i učenica devetogodišnjeg odnosno osmogodišnjeg obrazovanja.

Kompanija Podravka BiH, uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, sedam kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda, te Odjela za predškolsko i osnovno obrazovanje Brčko Distrikta i medijsku podršku Sportskih novosti, organizator je projekta Lino višebojac koji se, u okviru društveno odgovornog djelovanja kompanije, drugu godinu za redom realizovao u BiH, a već deset godina u Hrvatskoj.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 4909

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/sport-umjetnost-i-fer-plej-trijumfovali-na-finalu-lino-visebojca-foto/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot