Budi pametniji od telefona!

Objavljeno: 6. 5. 2016 u 18:36h

Jedna pročitana poruka. Tri mrtva čovjeka. To je slogan jedne od brojnih kampanja za bezbjednost saobraćaja, koje se sprovode širom svijeta. Napravljen da vas zaboli stomak kada sljedeći put u vožnji  kažete suvozaču da vam iz torbe na zadnjem sjedištu izvadi telefon koji zvoni, da biste se javili.

Kao da crne statistike o broju mrtvih na ulicama ne govore dovoljno, širom svijeta se kreiraju kampanje upozorenja koje govore da vožnja i korištenje mobilnog telefona ne smiju da idu zajedno.

Razmišljanja proizvođača telefona i kreatora mobilnih aplikacija idu u pravcu onemogućavanja korištenja telefona u vožnji, a razmišljanja proizvođača automobila u pravcu postavljanja ometača mobilnog signala u volane.

Sa ciljem smanjenja saobraćajnih nesreća i ove godine je zahvaljujući kompaniji m:tel pokrenuta kampanja o savjesnoj vožnji. Riječ je o kampanji Budi pametniji od telefona!  koju sporovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija m:tel, kao kreator kampanje i strateški partner projekta.

Istraživanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja govore da je oko 25 odsto saobraćajnih nesreća  uzrokovano ljudskim faktorom, odnosno nepažnjom vozača. Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje utiče fokusiranost, što  problem čini još većim.

Istinska rješenost da posluje odgovorno, bila je pokretač kompanije m:tel da ponovo kreira ovakvu kampanju. Za razliku od ranijih kampanja za nekorištenje telefona u kojima je ono samo nepristojno (zvonjava telefona u bioskopu ili u pozorištu) ova kampanja utiče na najbitniju stvar na svijetu – spašavanje života.

U efektnom tv spotu stradava mali zeleni android, simbolički pokazujući tragične posljedice korištenja mobilnog telefona u vožnji:

Na inicijativu kompanije m:tel, u ovu  kampanju koja će trajati do kraja maja, su se uključile i brojne medijske kuće kao pokrovitelji, jer su upravo mediji ključna karika u širenju ovakvih poruka upozorenja.

Nijedan telefonski poziv nije toliko hitan da ugrozite sopstveni život, živote onih koje vozite, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju. I zato svaki put, kada vam zazvoni telefon ili notifikacija za poruku u vožnji, imajte na umu mogućnost tragičnog scenarija. Mogućnost da zbog tipkanja poruke stradaju vaša ili tuđa djeca.

I ostavite telefon.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1154

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/budi-pametniji-od-telefona/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])