Aerodrom na solarnu energiju i roboti u fabrikama u emisiji m:agazin

Objavljeno: 24. 11. 2015 u 17:57h

Posljednji novembarski m:agazin u 2015. godini je u znaku robota, a šta oni rade u kineskim fabrikama saznajte u subotu, 28. novembra, u 16:15 časova na Alternativnoj televiziji. Odvešćemo vas i do Indije, da vidite aerodrom koji u potpunosti funkcioniše pomoću solarne energije, a osmijeh na lice će vam izvući prijateljstvo između kompanije m:tel i Dječijeg edukativnog centra „Svjetlice“.

Posljednje što nam dolazi iz Kine je vijest da su kineske fabrike odlučile da ljude na njihovim radnim mjestima zamjene robotima. Shenzen Rapoo Tehnology je jedna od kompanija koja je među začetnicima ove transformacije, u kojoj nije rijetko da ugledate narandžaste robotske ruke koje rade zajedno sa ljudima u montiranju miševa i tastatura za računare. Automatizaciju su započeli prije pet godina, instaliranjem 80 robota, čime su uštedili čak 1,6 miliona američkih dolara godišnje, dok su broj radnika sa više od tri hiljade koliko su imali 2010. godine, smanjili na manje od hiljadu.

U susjednoj Indiji su uspjeli nešto što do sada nikome nije pošlo za rukom. Naime, napravili su aerodrom čiji se rad u cijelosti zasniva na solarnoj energiji. Internacionalni aerodrom Cochin je prvi u svijetu koji je 2013. godine instalirao solarne panele, uspostavio solarnu elektranu od jednog megavata i sa tim zadovoljio dio svojih energetskih potreba. Ipak, aerodrom se ne snabdijeva direktnom solarnom energijom tokom dana, već postoji dogovor sa državnom elektranom da solarnu energiju pohranjuje u mrežu koja se kasnije otkupljuje iz električne jedinice kada je aerodromu potrebno. Ukupna instalirana snaga aerodroma generiše više od ukupne potrošnje aerodroma i to skoro 52 000 jedinica dnevno.

Predivna priča za kraj novembra nam stiže iz Banjaluke. Kompanija m:tel je ponovo pomogla prijateljima kojima je to neophodno, ovoga puta podrškom Dječijem edukativnom centru „Svjetlice“ u osnivanju Servisnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju „Dajte nam šansu – Svjetlice“.  Dječiji edukativni centar „Svjetlice“ postoji od 2005. godine. Do sada je njegov rad imao za cilj da različitim aktivnostima podstiče razvoj djece predškolskog i nižeg osnovnoškolskog uzrasta, kao i da pruži podršku njihovim roditeljima.Nekoliko godina unazad, „Svjetlice“ obilježavaju Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, a sada su dobili i svoje prostorije, gdje će na raspolaganju korisnicima ovog centra biti stručni tim za sve njihove potrebe. Ovom akcijom kompanija m:tel je učinila još jedno dobro djelo, a ukoliko vi imate neku lijepu priču iz okruženja, slobodno je podijelite na web stranici www.dobrodjelo.com i na taj način budite uključeni u još jednu društveno odgovornu akciju m:tela, te djeci svoje opštine obezbijedite igralište.

Sve teme iz svijeta nauke, tehnologije i komunikacija koje smatrate zanimljivim pošaljite na e-mail [email protected].

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1193

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/aerodrom-na-solarnu-energiju-i-roboti-u-fabrikama-u-emisiji-magazin/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])