TV m:agazin: Aplikacija koja vam pravi društvo i automobil koji vozi umjesto vas

Objavljeno: 6. 10. 2015 u 17:12h

Peta ovosezonska avantura pod nazivom m:agazin uz Brankicu Raković, donosi vam najzanimljivije vijesti iz svijeta tehnologije i komunikacija na Alternativnoj televiziji. Kao i uvijek očekuju vas interesantne teme, a ako ste jedna od osoba koja se plaši vraćati sama kući, vijest o aplikaciji koja vam pravi društvo će vas sigurno obradovati. U subotu, 10. oktobra, u 16:15 časova moći ćete čuti i o tome kako će se u budućnosti liječiti morska bolest, ali i otići do Singapura da se provozate u automobilu kojim upravlja robot.

Aplikacija „Companion“ nije stara ni godinu dana, a već je privukla pažnju velikog broja korisnika širom svijeta. Namijenjena je onima koji ne vole da šetaju sami noću, a čini da se osjećaju mnogo sigurnije na putu do kuće. Naime, u okviru ove aplikacije birate osobu za koju želite da bude vaš „pratilac“, a ta osoba vidi tačnu putanju vašeg kretanja dok vi šetate sami. Ukoliko se osjećate nesigurno, pritiskom na dugme šaljete obavještenje vašem „pratiocu“ koji automatski dobija vašu lokaciju, a može da vas pozove da vidi da li je sve u redu ili da pozove policiju. „Companion“ je u početku bio namijenjen samo studentima, ali tvorci rade na prilagođavanju, tako da će ovu aplikaciju uskoro moći koristiti svi.

Iako od mučnina koje su uzrokovane kretanjem pati veliki broj ljudi, one su i dalje velika misterija. Naučnici su otkrili da je stimulacija lijeve strane mozga, blagim elektricitetom, efikasno rješenje ovog problema, a do toga su došli stavljanjem elektroda na ramena volontera. Kod grupe volontera koji su stimulisani elektrodama, oporavak od mučnine je trajao kraće, a bilo je i potrebno nešto duže vremena da se mučnina razvije. Već postoji posebna kapa, koji svako ko ima problema sa mučninama može držati na glavi 10-15 minuta prije putovanja, te cijelo iskustvo putovanja postaje mnogo ugodnije nego ranije. Naredni projekat jeste integracija tehnologije ovih kapa sa pametnim telefonima, kako bi upotreba postala mnogo jednostavnija, a elektrostimulacija bi bila moguća putem slušalica ili malih elekroda koje biste mogli spojiti na telefon.

Emisija m:agazin će vas iz udobnosti vaše fotelje odvesti čak do Singapura, gdje je ljudima omogućena vožnja automobilom kojim upravlja robot. Ovi samovozeći automobili su najsličniji automobilima za golf, a kreću se veoma sigurno, bez mogućnosti da udare u prepreke na koje nailaze. Bezbjednost ovih automobila se zasniva na laserskim senzorima koji su sposobni da osjete okruženje u kojem se nalaze, pa se na prvom mjestu koriste za izbjegavanje prepreka, a određuju ih na osnovu mapa koje su unaprijed pripremljene. Dugoročni plan je da se naprave potpuno nezavisna vozila, koja tačno znaju gdje se nalaze i prevazilaze sve prepreke i staze, zaobilaze pješake, te se po potrebi samostalno odvajaju sa planirane rute kako bi se izbjegle moguće nezgode.

Nadamo se da vam ove teme zvuče interesantno, a ukoliko imate neke o kojima biste željeli slušati u okviru vaše omiljene emisije, budite slobodni da ih pošaljete na [email protected]

Banjaluka.com

Broj pregleda: 933

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/tv-magazin-aplikacija-koja-vam-pravi-drustvo-i-automobil-koji-vozi-umjesto-vas/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot