U petak 28. avgusta završava akcija „Nama treba knjiga“

Objavljeno: 27. 8. 2015 u 18:37h

U petak 28. avgusta završava akcija „Nama treba knjiga“, koju je Radio Republike Srpske, realizovao kroz emisiju „Razbudilnik“, a u saradnji sa izdavačkom kućom „Besjeda“. Cilj je bio da se prikupe knjige za osnivanje i opremanje biblioteke sa čitaonicom na Onkološkom odjeljenju Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka.
Akciju su osim brojnih slušalaca Radija RS, podržale mnoge druge medijske kuće, koje ne samo da su pozivale čitaoce, sušaoce i gledaoce da daruju knjige, nego su ih i sami prikupljali u svojim kolektivima. Među njima su NES radio Banjaluka, Nezavisne novine, Glas Srpske, Euro Blic, portal Mondo.ba i BL portal i naravno, Televizija Republike Srpske. Novinari su na ovaj način imali mogućnost da dokažu da njihov posao nije samo da izvještavaju, već i da pokažu dosljednost poštovanja jednog od osnovnih postulata novinarstva – društvene odgovornosti. Ova akcija je pokazala da je potrebna samo dobra ideja koja će ujediniti medije i u kojoj će se na trenutak zaboraviti rivalstvo i želja za postizanjem veće gledanosti, slušanosti ili tiraža.
Takođe, akciju su podržale i brojne druge ustanove i organizacije kao što je Univerzitet BLC, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Narodna biblioteka „Ivo Andić“ iz Čelinca i brojna udruženja građana.

RAYBUDILNIK 4
Svoj doprinos akciji dao je i Euro ekspres – brza pošta, koji je otvorio besplanu telefonsku liniju za ovu namjenu, tako da su svi iz BiH koji su imali više od deset knjiga mogli da pozovu taj broj, i da ih besplatne dostave na našu adresu. Tako su knjige u Banjaluku stigle iz Zenice, Tuzle, Brčkog, Sarajeva i drugih gradova.
Koliki je odjek imala ova akcija govori fond dostvaljenih knjiga, jer je riječ o veoma vrijednim kompletima, pa čak i cijelim edicijama koje su očito godinama skupljane i čuvane u kućnim bibliotekama. Pojedini slušaoci su dostvili i po pet stotina knjiga, među kojima su izuzetno vrijedna djela, od kojih se neka ne mogu više nigdje kupiti. Od slušalaca je tako u redakciju „Razbudilnika“ do sada stiglo oko 5 000 knjiga, a bilo je više od 100 donatora.
Sada predstoji razvrstavanje knjiga, numerisanje i pakovanje, a i taj posao obavljaće ekipa emisije „Razbudilnik“ . Otvaranje biblioteke očekujemo u oktobru, jer je na Odjeljenju onkologije Kliničkog centra Banjaluka potrebno pripremiti prostor za biblioteku i čitaonicu.
Organizatori akcije „Nama treba knjiga“ i Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka zahvaljuju svima koji su donirali knjige i koji su time pomogli postizanje cilja.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1375

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/u-petak-28-avgusta-zavrsava-akcija-nama-treba-knjiga/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])