Kampanja “Ne kucaj da se ne bi zakucao” trajaće do kraja mjeseca

Objavljeno: 21. 5. 2015 u 20:27h

Kampanja “Ne kucaj da se ne bi zakucao”, koja je počela 1. maja, a trajaće do kraja ovog mjeseca, za cilj ima da ukaže na opasnosti kojima su izloženi učesnici u saobraćaju, sa akcentom na one koji koriste mobilni telefon dok su za volanom automobila.

Riječ je o kampanji koju sporovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS i kompanija m:tel, kao partner ove akcije.

Prema podacima Agencije za bezbjednost saobraćaja u 2014. godini, došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2013. godinu. Međutim, tokom prva tri mjeseca ove godine došlo je do povećanja broja saobraćajnih nesreća na putevima u RS, tačnije stradalo je 35 lica, što je značajno više u odnosu na 21 stradalo lice u istom periodu prošle godine, a istraživanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja ukazuju da je oko 25% saobraćajnih nezgoda prouzrokovano nepažnjom vozača.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja kažu i da se svaka peta saobraćajna nezgoda može povezati sa upotrebom mobilnog telefona. Kada se to poveže sa informacijom da za ispisivanje jedne poruke u prosjeku treba 23 sekunde ili za pretraživanje imenika šest sekundi, te da pri brzini od 50 km/h vozilo pređe 14 metara, dolazi se do podatka da je pažnja vozača smanjena tokom najmanje 70 metara. Iako se ne zna precizan broj vozača koji koriste telefon tokom vožnje, neka istraživanja sugerišu da preko 65 procenata ljudi za volanom posegne za svojim mobilnim aparatom, a spominju se i brojke do čak 80 procenta.

Upravo ovu su razlozi za pokretanje ove kampanje, jer se pokazalo da upotreba mobilnog telefona tokom vožnje može biti opasna jednako kao i vožnja pod uticajem alkohola.

Kampanja “Ne kucaj da se ne bi zakucao” se završava 31. maja, odvija se na teritoriji čitave Republike Srpske, prvenstveno je preventivnog karaktera i ima za cilj da spriječi broj saobraćajnih nezgoda nastalih upravo korištenjem mobilnih telefona u vožnji.

U kampanju su se uključili i brojni medijski pokrovitelji: RTRS, ATV, PINK BH, TV Bel, K3 TV, TV Istočno Sarajevo, Euro Blic, Press RS, Nezavisne novine, Glas Srpske, Auto shop magazin, Mali oglasi, Radio Osvit, Radio Trebinje, Bobar radio, UNO, NES, Demo fest radio, Radio Igokea, Metromedia, Nova Oprema i Infomedia.

Banjaluka.com

Broj pregleda: 1101

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/biznis/kampanja-ne-kucaj-da-se-ne-bi-zakucao-trajace-do-kraja-mjeseca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])