Na otvaranju derbi u Banjaluci

Objavljeno: 20. 7. 2015 u 08:59h

Derbijem u Banjaluci između Borca i Željezničara narednog vikenda starta nova sezona BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu.

Trebalo bi to da bude jedna od najzanimljivijih do sada, s obzirom na to da će zbog skraćenja ligu na kraju napustiti čak šest ekipa. Četrnaesto izdanje zajedničkog bh. fudbalskog karavana biće i posljednje sa dvokružnim sistemom takmičenja, jer će naredna sezona sa 12 ekipa sasvim sigurno imati drugačiji format.

S nadom u plasman fudbalske A reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj, a kako bi se proljećni dio završio nešto ranije,

u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH odlučili su ukupno 30 kola podijeliti na dva neravnomjerna dijela. Zaključno sa 6. decembrom u jesenjoj polusezoni igraće se ukupno 18 kola. Fudbalsko proljeće sa 12 kola počeće 27. februara, a ime novog šampiona saznaćemo 14. maja.

U odbranu titule, ukupno druge u zajedničkoj Premijer ligi BiH, fudbaleri Sarajeva krenuće narednog vikenda utakmicom na “Koševu” protiv zvorničke Drine. Kao i prethodnih sezona najozbiljniji kandidati za podizanje pahara još su Borac, Željezničar, Široki Brijeg, Zrinjski, te Olimpic. Od favorita najteži raspored na početku će imati fudbaleri sa “Pecare”, jer ih od 3. kola očekuju tri vezana derbija sa Sarajevom, Željezničarom i Zrinjskim.

Banjalučani će osim na otvaranju derbi sa “Željom” igrati i 21. novembra na “Grbavici”, a u Sarajevu će gostovati i 12. septembra i odmjeriti sange sa “bordo timom”. Najmlađeg sarajevskog premijerligaša Olimpic ugostiće na Gradskom stadionu 22. avgusta, odnosno Zrinjski 19. septembra. Puleni trenera Vlade Jagodića snage sa Širokim Brijegom odmjeriće pred domaćim navijačima 24. oktobra.

Gradski rivali Sarajevo i Željezničar vječiti derbi, ukupno 106. prvenstveni, odigraće u 11. kolu 4. oktobra na stadionu “Grbavica”. Mostarski gradski rivali Velež i Zrinjski snage će odmjeriti dva kola poslije, 24. oktobra, na stadionu “Vrapčići”. Plasman u elitni razred bh. fudbala u predstojećoj sezoni izborili su šampioni prvih liga Republike Srpske i Federacije BiH, ekipe Rudar iz Prijedora, odnosno Mladost iz Doboja kraj Kaknja. Novajlije će svoj međusobni ogled igrati već u prvom kolu u Prijedoru.

U cilju razdvajanja pojedinih klubova iz istih gradova ili kantona žrijeb je ove godine bio poludirigovan. Odlukom Izvršnog odbora N/FS BiH odlučeno je da će broj stranaca u ekipama Premijer lige ostati isti, odnosno maksimalno šest.

Kompletan raspored utakmica pročitajte u ponedjeljak, u štampanom izdanju Nezavisnih novina.

Šampioni

Jedinstveno prvenstvo BiH igra se od sezone 2002/03, kada je titulu osvojio sadašnji prvoligaš RS trebinjski Leotar. Pehare su još podizali tri puta Željezničar (2009/10, 2011/12 i 2012/13) i Zrinjski (2004/05, 2008/09, 2013/14), po dva puta Široki Brijeg (2003/04, 2005/06) i Sarajevo (2006/07, 2014/15), te po jednom Modriča (2007/08) i Borac (2010/11).

Kup BiH

Trofej Kupa BiH u predstojećoj sezoni braniće sarajevski Olimpic. U šesnaestini finala, koje je na rasporedu 23. septembra, igraće se po jedna utakmica. Prvi susreti osmine finala su 21. oktobra, a revanši 4. novembra. Nastavak je naredne godine. Četvrtfinala 9. i 16. marta, polufinala 13. i 20. aprila, te finala 11. i 18. maja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/sportski-dogadaji/na-otvaranju-derbi-u-banjaluci/||claudebot