Projekcije filmova u Domu omladine

Objavljeno: 2. 4. 2012

Video projekcije filmova u sklopu događaja ”Dani Gender filma” u Domu omladine održaće se od 4. do 6. aprila 2012. godine. Sve projekcije će početi u 20 časova.

Cilj ovog događaja je podizanje svijesti i senzibilizacija s akcentom na mlade o rodnoj ravnopravnosti u našoj zemlji, putem edukativnih igranih i dokumentarnih filmova domaće i svjetske produkcije iz oblasti rodne ravnopravnosti. Ovaj događaj je veoma važan i koristan za promociju i unapređenje rodne ravnopravnosti i ljudskih prava u našem društvu, a posebno u oblasti kulture, umjetnosti, medija i obrazovanja.

Program video projekcija:

Srijeda, 4. 4.

 “Žene bez muškaraca/Women without men”
(iranski dugometražni film)

Ovo je francusko-njemački debitantski film iranske emigrantkinje, slikarke i angažovane konceptualne umjetnice Širin Neshat. Radnja je smještena u Iran, u ljeto 1953. godine, u kojoj autorka kroz sudbine četiri prkosne žene portretiše i reflektuje ključne istorijske momente u periodu kada je šah Reza Pahlavi pognuo glavu pred Britancima i Amerikancima. Širin Neshat je osvojila „Srebrnog lava“ za najbolju režiju za ovaj film na 66. Venecijanskom festivalu 2009. godine.

Četvrtak, 5. 4.
Serija kratkih filmova:

“Pokazujući crveni karton”
(Austrija),Patrick Burge, 2008, 22 min

Film govori o veoma efikasnom modelu sprječavanja nasilja u porodici u tzv. akutnoj fazi nasilja. Riječ je o austrijskom modelu, koji prikazuje jedan od načina borbe protiv nasilja u porodici, i koji funkcioniše tako da u slučajevima kada se nasilje prijavi, austrijska policija ima ovlaštenje da odmah, na licu mjesta, a radi efikasne zaštite članova porodice koji su žrtve nasilja, nasilnika udalji iz stana ili kuće i zabrani mu pristup u određenom periodu.

“Ubijanje u ime časti”,
(Turska),dokumentarni film, 22 min

Film odražava položaj žene u društvu, tj. koliko su ustvari žene sputavane i kako zbog stereotipnih uloga i manjka edukacije u svom školovanju o ženskim ljudskim pravima misle da nemaju izbora, nego da budu pasivne posmatračice društvene situacije.

“Pravda u području smrti”
(Kolumbija)dokumentarni film, 22 min

”Budi muško, reci NE nasilju!”
(BiH),Saša Hajduković, dokumentarni film, 11 min

Petak, 6. 4.

“Ja sam/I am”
(
indijski dugometražni film), Sanjay Suri i Onir

Radi se o problemima i dilemama koje pogađaju indijsko društvo. Film sadrži više zasebnih priča pojedinaca koji pokušavaju da pronađu svoj identitet i zadrže dostojanstvo u svijetu prepunom hladnoće, netolerancije i neprijatnosti. Sniman u 4 grada Indije, I AM je zbirka priča gdje pobunjenici dijele isti san – želju da vrate svoje živote i svoj identitet, koji im je oduzet.

Ovaj događaj organizuju OSBL i OSF Fellows: Ognjen Šobat i Staša Nikodinović, a ulaz je besplatan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi