Predavanja na temu “Supermasivne dvojne crne rupe”

Objavljeno: 26. 1. 2012

Predavanja o problematici aktivnih galaktičkih jezgara održaće se večeras sa početkom u 19 časova u Crvenom salonu Kulturnog centra Banski dvor. Predavač je dr Luka Popović, naučni savjetnik Astronomskog opservatorija u Beogradu.

Aktivna galaksija M82 u sazviježđu Veliki medvjed

Aktivne galaksije ili kako se još zovu aktivna galaktička jezgra (AGJ) predstavljaju vjerovatno najspektakularnije objekte na nebu. Iako čine svega 2% ukupne populacije galaksija, njihovo izučavanje je trenutno jedno od najaktuelnijih u savremenoj astrofizici. AGJ oslobađaju veliku količinu energije (u nekim slučajevima čak i nekoliko desetina hiljada puta više nego normalne galaksije) iz veoma male zapremine, manje od jednog kubnog parseka. Zračenje ovih objekata je posmatrano duž cjelog elektromagnetnog spektra i u velikom opsegu talasnih dužina je velikog intenziteta i konstantno.

Aktivne galaksije su posmatrane u svim frekventnim domenima. U većini slučajeva se vide samo kao sjajni tačkasti izvori. Radio-posmatranja su pokazala još jednu zanimljivu osobinu AGJ. To su promjenjive strukture, tzv. mlazevi materije koji izlaze iz jezgra i dostižu rastojanja od nekoliko megaparseka pokazujući superluminalno kretanje i do 10 brzina svjetlosti. Takođe, ovi mlazevi se mogu uočiti kod nekih aktivnih galaksija i u optičkim linijama.

Koji fizički mehanizmi dovode do formiranja radio-mlazeva, kako i gdje nastaju jake emisione linije i šta dovodi do oslobađanja ogromnog kontinualnog zračenja su pitanja koja su još uvijek otvorena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi