Pohvala ludosti u Domu omladine!

Objavljeno: 7. 3. 2012

Predstava “Pohvala ludosti” održaće se večeras, sa početkom u 20 časova, u Domu omladine u organizaciji  OSBL i Nevid Teatra. To je filozofski stand up u trajanju od 24,44 minute.

Pohvala ludosti, djelo Erazma Roterdamskog, na satiričan način kritikuje postojeće društvo, koje se nalazi pod vlašću ludosti duhovno i društveno. U društvenom životu oduvijek su vladale glupe legende, zavisti i laskanja, glupi ratovi, a postupci velikih vođa i političara proisticali su iz glupe zaljubljenosti u slavu.  Drugi sloj pod satirom je tragika. Ona nastaje baš zato što je cijeli svijet pod ludošću i satira nema efekta. Ludost počinje da razotkriva dramatično ništavilo najuglednijih ljudskih institucija. Treći sloj Pohvale ludosti upućuje na to da se ne treba uzbuđivati zato što ludost vlada svijetom – svijet zbog toga nije nepovratno nesretan jer mu upravo ludost daje iluziju sreće…

Premijera predstave Pohvala ludosti je održana 2010. na Trgu Bana Milosavljevića u Banjaluci. Dramatizaciju i režiju je radio Goran Damjanac, a u predstavi igra Dejan Andrić.

Do sada je odigrana 7 puta u 5 različitih prostora u 2 države (BiH i Srbija).

Nevid Teatar je teatarska trupa koja za cilj ima realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkcijom teatarskih predstava i performansa, organizacijom festivala i saradnjom sa organizacijama sličnog tipa.

Rade na afirmaciji mladih umjetnika, oživljavanju alternativne teatarske aktivnosti u Banjaluci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i utiču na razvijanje, revitalizaciju i izbalansiranost kulturnih regiona sa ciljem građenja kulturne publike, kroz promovisanje nekonvencionalnog teatarskog izraza i različitih formi teatarskog stvaralaštva, te na taj način promovišu eksperiment i kreativnost, kao jedan od bitnih segmenata razvijanja umjetnosti teatra.

Nastali su 2009. godine u Banjaluci kao neformalna trupa.

Nevid Teatar čine:

  • Dejan Andrić, diplomirani glumac
  • Goran Damjanac, diplomirani pozorišni reditelj
  • Marko Dukić, grafički dizajner
  • Darko Đekić, muzičar

Ulaz na predstavu je besplatan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi