Promocija kataloga izložbe „Prostor, oblik, dodir“ u Muzeju savremene umjetnosti RS

Objavljeno: 25. 1. 2016 u 18:15h

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u utorak, 26. januara 2016. godine, u 19.00 časova, biće priređena promocija kataloga prve specijalizovane izložbe prilagođene slijepim i slabovidim osobama „Prostor, oblik, dodir“.
Autorke izložbe, dr Sarita Vujković i Žana Vukičević, u katalogu izložbe pružaju najznačajnije informacije o aktuelnoj izložbi u MSURS koja je posvećena umjetničkoj grupi „Prostor – oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX vijeka, uvodeći apstrakciju u bosanskohercegovačku umjetnost, svoje djelovanje započela upravo u Banjaluci. Prateći savremene muzeološke standarde i profesionalne izazove, realizacija ovog autorskog projekta MSURS-a je bila jedna od produkcijski do sada najzahtjevnijih postavki. Katalog izložbe na najbolji način prenosi ideju postavke i načine uključivanja socijalne inkluzije u Muzej. Publikacija donosi prilagođene tekstove na Brajevom pismu, a odgovarajući dizajn čini ovu jedinstveno izdanje dostupnim slijepim i slabovidim osobama.

Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini je radila zajedno sa MSURS na katalogu za izložbu, koji sadrži umjetnička djela iz zaliha MSURS u Banja Luci, gdje su između ostalih, čuvaju i djela austrijskih umjetnika. MSURS je partner na projektu Godina kulture 2016, koji organizuje Austrijska ambasada, pod motom „Upoznajmo se bolje“, a koji significira mnogostruke veze između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Godina kulture 2016 će trajati tokom čitave 2016., i sastojaće se od preko 50 umjetničkih događaja, koji je predstaviti moderne tokove u kulturi, od filma preko muzike, do književnosti i izdavaštva.

Na promociji kataloga govoriće Nj.Eks. gospodin Martin Pamer, ambasador Austrije u Bosni i Hercegovini, u ime Austrijske ambasade koja je pružila podršku za štampanje ovoga izdanja, autorke izložbe dr Sarita Vujković i Žana Vukičević, viši kustos Tiflološkog muzeja u Zagrebu, i Jovica Radanović, tiflolog-grafolog Specijalizovane biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/promocija-kataloga-izlozbe-prostor-oblik-dodir-u-muzeju-savremene-umjetnosti-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot