Osmi međunarodni festival animiranog filma: Takmiči se 37 filmova

Objavljeno: 13. 10. 2015 u 09:23h

U takmičarskom dijelu Osmog međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2015.” naći će se 37 filmova među kojima su i posljednja ostvarenja nekih od najznačajnijih autora današnjice poput Jeržija Kuće, Pavao Šaltera, Mišel i Uri Kranote, te Zlatka Boureka.

Festival će se održati od 23. do 28. oktobra u Domu omladine i Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a najviše filmova za takmičenje pristiglo je iz Rusije, Hrvatske, Poljske, Francuske, SAD i Španije.

“Osim glavnog takmičarskog programa, za najbolji dječiji animirani film boriće se 12 filmova, a o pobjednicima će odlučivati žiri u sastavu Melina Alagić iz BiH, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Jelena Bašir iz Srbije” saopštili su organizatori festivala.

U sklopu panorame publika će imati priliku da pogleda 21 film, među kojima i film Muhameda Kafedžića iz BiH.

Biće prikazano i devet filmova iz Francuske u okviru programa “Veliki rat: animirane uspomene” o Prvom svjetskom ratu u animiranom filmu, a zaljubljenici u animaciju će moći da pogledaju i poljski program “O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015”. Tradicionalni program banjalučkog festivala je i “Cartoon d’Or 2015” koji predstavlja presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u koje se svrstava i “Banjaluka 2015.”.

“Biće predstavljen i program hrvatske Škole animiranog filma Čakovac, kao i dva programa “Zagreb filma” od kojih jedan prikazuje najznačajnije reklamne animirane filmove Jugoslavije” najavili su organizatori.

Festival nastavlja i saradnju sa strip časopisom “Parabelum” i Udruženjem strip autora i obožavalaca stripa RS “Devetom dimenzijom”, pa će tako u okviru festivala biti promovisan i strip album “Blek” autora Miše Milanovića i Miše Mijatovića, kao i “Vundervafen” Milorada Vicanovića – Maze.

“Posjetioci će imati priliku da prisustvuju i predavanjima Božidara Trkulje i Jelene Bašir, a trebao bi biti prikazan i kratkometražni dokumentarno-animirani film o stećcima režisera Gorana Dujakovića” rekli su organizaciji festivala.

Zbog skromnog budžeta banjalučki međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci već treću godinu zaredom nije u mogućnosti da ugosti najznačajnije svjetske animatore, a zbog nedostatka novca neće biti dodijeljena ni novčana nagrada za najbolji festivalski film.

“Banjaluka 2015” su finansijski podržali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete u kulture RS.

Djeca

Međunarodni festival animiranog filma i ove godine će sarađivati sa djecom koja borave na dječijem odjelu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci u cilju poboljšanja kvaliteta života mališana koji se nalaze na liječenju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/osmi-medunarodni-festival-animiranog-filma-takmici-se-37-filmova/||claudebot