Izložba Asocijativni svijet Nataše Jovanić: Potreba za komuniciranjem putem grafika

Objavljeno: 13. 10. 2015 u 14:23h

Posjetioce koji dođu na izložbu “Asocijativni svijet” akademskog slikara Nataše Jovanić očekuju grafike koje su nastale tokom protekle dvije godine, na master studijama.

Postavka se otvara večeras u 19 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, a Nataša je za “Glas Srpske” ispričala da su radovi izvedeni kombinovanjem različitih grafičkih tehnika i svaki list nosi svoju priču koja je takođe dio cjeline.

Jovanićeva je diplomirala na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, likovni smjer, odsjek za grafiku, u klasi prof. Gorice Miletić Omčikus, poslije čega 2013. godine upisuje master studije, takođe na Akademiji.

Tokom stvaranja, kako kaže, najviše se vodila potrebom za komuniciranjem, kako sa samom sobom tako i sa čovjekom, svijetom i prostorom koji ga okružuje.

“Nastojala sam da stvorim jednu atmosferu koja će donekle predstaviti moj doživljaj današnjice” objasnila je mlada umjetnica.

Za svoj talenat nagrađena je prvom nagradom za grafiku koju dodjeljuje Akademija umjetnosti 2012. godine i treće studentske nagrade na VII “EX YU” konkursu za grafiku, 2013. godine u Beogradu.

“Na izložbi ću predstaviti 22 grafike, nastale u prethodne dvije godine, tokom master studija” dodaje slikarka.

Kada je riječ o mladim umjetnicima u Republici Srpskoj i njihovom predstavljanju na umjetničkoj sceni, Jovanićeva smatra da je njima najteže.

“Stvaraoci nisu u mogućnosti da se ozbiljnije pozabave temom umjetnosti, kada moraju da se okrenu egzistencijalnim stvarima. Proces tog oporavka prilično dugo traje, no vjerujem da se ipak u svemu tome uoči i prepozna kvalitet i rad” kaže Nataša.

Ona zaključuje da je Banjaluci potrebno više aktivnih manjih izlagačkih prostora da bi što više različitih umjetničkih praksi bilo dostupno na uvid i promišljanje.

“Samim tim bismo dobili i veću komunikaciju sa publikom, a i među umjetnicima – zaključila je Jovanićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/izlozba-asocijativni-svijet-natase-jovanic-potreba-za-komuniciranjem-putem-grafika/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot