Festival o osobama s invaliditetom od 16. do 18. septembra

Objavljeno: 13. 9. 2015 u 07:55h

“Mijenjajmo svijest” je simboličan moto ovogodišnjeg 5. internacionalnog festivala za osobe s invaliditetom, jedinstvenog u BiH, koji će od 16. do 18. septembra u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci publici ponuditi 20 filmova iz čitavog svijeta, te u grad na Vrbasu dovesti brojne prijatelje i goste iz zemlje i regije.

Dušica Lipovac, profesorica srpskog jezika i književnosti, dugogodišnji aktivista i portparol humanitarne organizacije “Partner” iz Banjaluke, koja i organizuje festival, kaže da je od same ideje do današnjeg statusa koji festival ima urađeno mnogo.

“Kada smo obilježavali deseti rođendan organizacije odlučili smo pokušati s eksperimentalnim filmskim programom jer nismo bili sigurni da li će tako nešto uopšte imati ikakvog odjeka kod nas. Sjećam se da smo prikazali 12 filmova, uglavnom iz Srbije, koji su i tada privukli zaista veliku pažnju publike”, objašnjava ona.

I sami su prepoznali snagu u ideji, te su odlučili uvrstiti festival u program organizacije, cijeneći da to ima ogroman psihološki efekat na sve osobe s invaliditetom u BiH, a potom i za bolje i zrelije društvo koje grade. Posljednjih godina, dodaje ona, rezultati su vidljivi, ali s mijenjanjem svijesti i učenjem, napominje, ipak nikad ne treba stati. Revijalni karakter festivala, govori Dušica Lipovac, zadržan je do danas jer organizatori smatraju da ne treba favorizovati nijedan film ove vrste, već svi oni, odnosno njihove poruke zaslužuju jednaku pažnju i poštovanje.

“To su filmovi koji promovišu osobe s invaliditetom na način na koji to i treba. Dakle, bez patetike, sažaljenja, govoreći o sposobnosti i pravima svih nas, na svakako jedan umjetnički način”, objašnjava ona.

Vremenom je uspostavljena saradnja sa kreativno-afirmativnom organizacijom “Parnas” iz Novog Sada, koja već 13 godina organizuje sličan festival i pomogla je HO “Partner” da ove godine svoju ideju ispromoviše van granica bivše Jugoslavije, te su na adresu banjalučkog festivala stigla ostvarenja čak i iz Kine, Australije, Španije, Brazila, Velike Britanije, Grčke, Turske, Italije…

“Filmovi obrađuju različite teme koje se tiču osoba sa različitim oblicima invaliditeta, tako da možemo reći da je i po tom pitanju festival jedinstven jer posvećuje jednaku pažnju svima. Znate kako, svijest se može mijenjati na različite načine, pa tako i putem filmske umjetnosti i mi smo svjesni da je taj proces spor, ali znamo da je moguć. Ono što želimo da postignemo, kada je u pitanju ovogodišnji festival, jeste promjena svijesti i to ne samo društva prema osobama s invaliditetom, već i samih osoba s invaliditetom, koje nisu sigurne u sebe, ne prihvataju invaliditet kao dio sebe. Potrebno je puno znanja, razumijevanja, podrške…”, kazala je Lipovac.

Festival je postao prepoznatljiv u zemlji, o čemu govori i velika pažnja javnosti, te višegodišnja podrška resornih institucija.

Nastup “sit-dawn” komičara

Pored projekcije filmova, u pripremi je i prateći program na kojem u jednoj festivalskoj večeri nastupa i jedini “sit-dawn” komičar u BiH Jasmin Džemiđić.

On iz ličnog iskustva kroz različite komične situacije predstavlja položaj osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/festival-o-osobama-s-invaliditetom-od-16-do-18-septembra/||claudebot