Još jedan dan do četvrtog BL'ART festivala

Objavljeno: 27. 8. 2015 u 11:53h

Ostao je još jedan dan do četvrtog po redu BL’ART Festivala! Ovogodišnji Banja Luka Art Festival se realizuje u periodu od 27. do 29. augusta 2015. godine na lokaciji Društveno Kulturnog Centra Incel (DKC Incel). BL'ART Festival je regionalni festival nezavisne umjetničke scene, koji četvrtu godinu za redom okuplja vodeće umjetnike, radnike u kulturi i aktiviste. Ovogodišnja tema festivala je „Dekonstrukcija (ne)kulture – (re)konstrukcija“.

Gosti festivala će imati priliku da posjete predavanja Vladimira Arsenijevića, književnika, publiciste i muzičara koji dolazi iz Srbije. Tema njegovog predavanja je Postoje li post-jugoslovenska književnost kao i post-jugoslovenski senzibilitet i šta to uopšte znači? Moderator za ovo predavanje je Tanja Stupar Trifunović. Drugo predavanje je na temu O rodu u partizanskom klasičnom filmu koje će održati Nebojša Jovanović iz Sarajeva. Moderator za ovo predavanje je Aleksandar Ilić. Jovanović istražuje jugoslovenski film iz pozicije feminističke filmske teorije. Pored predavanja, održaće se i promocija avanturističke knjige u izdanju Kluba Putnika imena Bantustan. Promociji prisustvuje jedan od autra, Uroš Krčadinac.

Za performativni dio programa je zadužena TANKA (Tuzlanska Alijansa Nezavisnih Kvir Aktivistkinja), kolektiv iz Tuzle koji će se predstaviti projektom QUEEF-a koji se sastoji iz 2D izlaganja (izložba I plakat) i 3D izlaganja (odjevni predmeti, reklamna galanterija). QUEEF za ciljeve ima edukaciju o LGBTTIQ+ populaciji i ukazivanje o neravnopravnosti spolova. Za ostatak performativnog programa je zadužena Olga Simić iz Novog Sada, čiji komad “Šta da radim sa ostatkom svog života?” je inspirisan pitanjem Rejčel Kori “Reci mi ako imaš bilo kakvu ideju šta da radim sa ostatkom svog života?” i predstavlja kolaž događaja i iskustava sa kojim se mladi umetnici susreću u svakodnevnom životu.

Crtez u izradi na izlogu DKC Incela

U sklopu programa projekcija filmova, prikazaće se dva ostvarenja crnogorskog reditelja i aktiviste Mladena Ivanovića, film “Godovi” i “Između rijeke I ljudi”. Tim HCKR će se predstaviti filmom Inge Kukobat “Delirium”. Kratki film “Sumrak zora” autora Aleksandra Markovića koji je imao nedavnu premijeru, publika će takođe moći pogledati. Pored ovih filmova, gosti će takođe moći pogledati tri filma iz zagrebačkog Filmskog Studia Medika.

U alternativnoj galeriji DKC Incel-a biće postavljena izložba strip crtača i ilustratora Enisa Čišića. Enis takođe radi i  za Marvel Comics, a posjetioci će imati priliku da saznaju više o njegovom radu i stripu tokom čitavog festivala. Drugi dio galerije je predviđen za promociju muzičkih i medijskih kuća, portala i udruženja nezavisne alternativne kulturne scene. Gosti su Marko Ristić, glavni urednik NOCTURNE MAGAZINE-a iz Srbije, Arnel Šarić, glavni urednik i novinar online magazina i radio emisije Izvan Svake Kontrole iz Sarajeva, Reggae HR iz Hrvatske i banjalučki BL BOOM Alter-Culture Association.

Dnevni program festivala je predviđen i za graffiti i street art umjetnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije koji će oslikavati Društveno Kulturni Centar Incel dva dana.

U muzičkom programu koji  prati sva tri dana festivala nastupaju bendovi ST!llness iz Hrvatske, Voda Nad Vodama iz Novoga Sada, Artan Lili iz Beograda, Shizomantra iz Banjaluke, beogradski DJ i resident kluba Drugstore WhyBaneWhy i banjalučka DJ-ica Marie Cherie s trenutom adresom u Beču.

Banja Luka Art Festival 2015 organizuje Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista “GETO” sa partnerima CK-13 iz Novoga Sada i AKC “Attack” iz Zagreba

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/jos-jedan-dan-do-cetvrtog-blart-festivala/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])