Zmijanjski vez u svjetskom ruhu prvi put u javnosti (FOTO)

Objavljeno: 22. 8. 2015 u 09:05h

Izložba “Zmijanjski vez” u zgradi Narodne skupštine RS biće otvorena u ponedjeljak, gdje će ovo narodno blago prvi put biti prikazano u njegovom svjetskom ruhu.

Na izložbi će biti prezentovani eksponati zmijanjskog veza koji se čuvaju u Muzeju Republike Srpske od tridesetih godina 20. vijeka, koje je otkupio prvi direktor Muzeja Špiro Bocarić. Autor izložbe i kataloga je muzejski savjetnik etnolog Danijela Đukanović.

“Pored muzejskih eksponata i fotografija, biće izloženi i radovi vezilje Radenke Jungić iz Galerije ‘Radinost R’, te vezilja iz Humanitarnog udruženja žena ‘Duga’. Da zmijanjski vez postaje dio urbane kulture i da je vječna inspiracija kreativnosti, pokazuje i nekoliko izvrsnih primjeraka koji su izrađeni na radionici zmijanjskog veza u Osnovnoj školi ‘Mladen Stojanović’ iz Bronzanog Majdana”, rekla je Đukanovićeva.

Dodala je da će posjetioci izložbe imati priliku da se kroz katalog, koji je u trojezičnom izdanju, na srpskom, francuskom i engleskom jeziku, upoznaju o samoj kolekciji zmijanjskog veza, o karakteristikama, kao i s onim šta je to što ga čini specifičnim u odnosu na druge vezove na prostorima BiH, a to su svakako tamnoplava boja i složena ornamentalna kompozicija u izradi koja se nije mijenjala zadnjih 150 godina.

“Danas ljudi koji rade i baštine zmijanjski vez nisu pojednostavili te ornamente i nisu dodavali neke suvišne elemente, nego su svi ti elementi zadržali svoju autentičnost. Zmijanjski vez treba da se približi danas savremenom čovjeku, da se na neki novi način prezentuje, odnosno da forma i elementi ostanu isti. To sada uspješno radi Humanitarno udruženje žena ‘Duga’, koje izrađuje košulje koje su prilagođene modernom vremenu”, kaže Đukanovićeva.

Kako ističe, izložba u Narodnoj skupštini dokaz je ne samo odlične saradnje Muzeja i Narodne skupštine, nego i izraz savremenog pristupa kulturnoj politici.

“Jako je bitno da organi naše državne vlasti podržavaju ovakve vrste izložbi, a za nas kao autore veoma je značajno da izložba bude prikazana van muzeja, u nekoj državnoj ustanovi, jer zmijanjski vez sada predstavlja prvi element koji je upisan na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva sa prostora BiH i Republike Srpske, te smatramo da naša kultura treba da se promoviše na taj način”, naglasila je Đukanovićeva.

Jednom riječju, ulazak na svjetsku listu kao svjetsko kulturno dobro omogućio je je ovom etnoelementu i Muzeju RS vanrednu promociju i ugled u širim kulturnim razmjerama. Poslije Banjaluke, zmijanjski vez putuje dalje. U oktobru će biti predstavljen u Etnografskom muzeju u Beogradu u okviru velike gostujuće izložbe “Kićenje”, koju Muzej RS priprema za beogradsku kulturnu javnost.

“To što je ovaj vez preživio sve krize i ratove znači da je otporan, kao i narod koji ga je čuvao”, istakla je Đukanovićeva.

Izložba “Zmijanjski vez” biće otvorena do 10. oktobra u Narodnoj skupštini RS, pod pokroviteljstvom predsjednika parlamenta Nedeljka Čubrilovića.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/zmijanjski-vez-u-svjetskom-ruhu-prvi-put-u-javnosti-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])