Otvaranje izložbe “Beograd Jovana Bijelića“ u Muzeju savremene umjetnosti RS (Foto)

Objavljeno: 17. 6. 2015 u 23:11h

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak 18. juna u 20.00 časova biće otvorena izložba Jovana Bijelića koju Muzej savremene umjetnosti priređuje u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Ovom izložbom Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske priključuju se Galeriji Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u obilježavanju jubileja, 130 godina od rođenja i 50 godina od smrti, velikog srpskog slikara i akademika Jovana Bijelića.
Izložba „Beograd Jovana Bijelića“ obuhvata odabir od 38 djela iz kolekcija Galerije SANU, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i Narodnog pozorišta u Beogradu, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i Narodnog muzeja u Šapcu. Posebnu vrijednost ovoj izložbi daju djela iz privatnih kolekcija koja nisu tako često dostupna publici.
Ideja da se nakon Beograda i Novog Sada izložba „Beograd Jovana Bijelića“ autorke dr Simone Čupić, profesorke istorije moderne umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, predstavi i u Banjaluci, za koju je priređeno i drugo izdanje monografske publikacije, javila se prirodno i sasvim očekivano, ako se ima u vidu višestruka povezanost Bijelića sa zemljom iz koje je potekao, koja baštini njegova vrijedna djela i u koju se ovom izložbom simbolično vraća.
Koncepcijom izložbe koja na nov način nastoji preispitati stvaralaštvo Jovana Bijelića, profesorka Čupić je izborom najznačajnijih djela iz Bijelićevog opusa ukazala na značaj beogradskih motiva, ali i na slike zavičaja, poetične i nostalgične, koje nastaju daleko u Beogradu kao dah sjećanja davno minulih vremena. Bijelićev životni put, koji ga je odveo iz rodnog Ravenika kod Bosanskog Petrovca na školovanje u Krakov, Prag i Pariz, doveo ga je u svojoj konačnici i u Beograd, gdje je živio, radio i stvarao svoje najznačajnije životne opuse.

U kolopletu različitih okolnosti koje su pratile Bijelićev život, a nakon smrti se nastavile kroz brojan opus i neobične sudbine pojedinih njegovih slika, upravo se Muzej savremene umjetnosti RS javio kao odredište koje je u jednom presudnom trenutku dalo svoj doprinos da se sjećanje na ovog umjetnika sačuva do danas.
Kada je 1995. godine vihor rata zaprijetio da uništi blago iz Spomen-muzeja Jovana Bijelića u Bosanskom Petrovcu, tadašnja Galerija likovnih umjetnosti Republike Srpske pružila je utočište njegovim djelima, sačuvavši ih za neka bolja i mirnija vremena. Nakon višegodišnjeg čuvanja, na desetu godišnjicu izbivanja iz matičnog muzeja, zbirka umjetnina Jovana Bijelića vraćena je u Bosanski Petrovac 30. avgusta 2005. godine. Neposredno pred njeno vraćanje, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske priredio je izložbu ovih djela, kako bi se zainteresovanoj javnosti i medijima predstavile Bijelićeve slike koje su bile spasene, sačuvane i neoštećene vraćene matičnoj instituciji.

Ovaj gest profesionalne odgovornosti, etike i kolegijalnosti izrodio je neraskidivu vezu Bijelića i Banjaluke, pa danas s ponosom i naročitim emotivnim predznakom ponovo dočekujemo ovog velikana, koji svoje korijene i svoju rodnu zemlju nikada nije zaboravljao.

Izložba će biti otvorena 18. juna do 18. avgusta 2015. godine, a kustos izložbe u Banjaluci je Lana Pilipović, viši kustos MSURS.

Prateći program izložbe

Tokom trajanja izložbe Beograd Jovana Bijelića biće priređena kustoska tumačenja postavke, a tokom jula biće organizovane tematske kreativne radionice za djecu pod zajedničkim nazivom Šareni svijet Jovana Bijelića.

Biografija Jovana Bijelića

Jovan Bijelić rođen je 1886. godine u Reveniku (BiH). Studije slikarstva započeo je na Akademiji u Krakovu, a potom nastavio u Parizu na Akademiji Gran Šomije i na Akademiji u Pragu. U Beograd se doseljava 1918. godine i ostaje do kraja života 1964. godine. Pored slikarstva bavio se scenografijom i pedagoškim radom. Radio je kao scenograf i šef slikarske radionice u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sopstvenu slikarsku školu vodio je u prostorijama Druge muške gimnazije. U međuratnom periodu izlagao je na mnogim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada: na Međunarodnoj izložbi dekorativnih i industrijskih umetnosti u Parizu osvojio je drugo mjesto. Na Međunarodnoj izložbi u Barseloni 1929. nagrađen je počasnom diplomom kao i 1937. godine na Svetskoj izložbi u Parizu. Samostalno je izlagao u Sarajevu, Zagrebu, Sofiji, Plovdivu, Pragu, Solunu i Rimu, a retrospektivno u Beogradu 1957. i 1964. godine. Bio je jedan od osnivača grupe „Oblik“ i član SANU od 1963. godine.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/otvaranje-izlozbe-beograd-jovana-bijelica-u-muzeju-savremene-umjetnosti-rs-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])