Banjaluka: U subotu “Noć muzeja”

Objavljeno: 14. 5. 2015 u 15:02h

Muzej savremene umjetnosti RS, u subotu 16. maja od 21 čas, deseti jubilarni put proslavlja Evropsku Noć muzeja. Ove godine ćemo po prvi put uživati i u video mapingu zgrade MSURS-a.

Sarita Vujković, direktor Muzeja savremene umjetnosti RS pozvala je sve Banjalučane da posjete muzej i najavila veoma zanimljiv program te večeri.

 „Noć muzeja je manifestacija koja je osmišljena da vrati publiku u muzeje i namijenjena je ljudima koji ne dolaze često u muzej. Ove godine imamo sjajan program i priliku da predstavimo umjetnike koji do sada nisu imali priliku da se predstave u muzeju, a radi se o animaciji, stripu, ljudima koji rade za digitalni prostor. Ideja za video maping na zgradi muzeja postoji odavno, a ponosni smo što će sada biti realizovana i to u domaćoj produkciji“, istakla je Vujkovićeva.

Evropska Noć muzeja se organizuje pod pokroviteljsrtvom Savjeta Evrope i UNESCO-a, koji je ustanovljen od strane ICOM-a i svake godine fokusiran na različitu muzejsku temu. Ovogodišnja tema je „Muzeji za održivo društvo“, a ovogodišnju manifestaciju podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

„Ministarstvo prosvjete i Vlada RS od 2006. godine prati i podržava Noć muzeja, kojima se prate evropski trendovi na polju muzejske djelatnosti. Noć muzeja je manifestacija koja se održava u svim gradovim RS, osim u Doboju koji je stradao u prošlogodišnjim poplavama i koji je trenutno u fazi renoviranja“, rekla je Milica Kotur, pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS.

Jubilarno deseto obilježavanje ove manifestacije obilježiće jako zanimljiv i raznovrstan program koji je na neki način već započeo otvaranjem izložbe „Prigušena egzistencija: savremena umjetnička scena Srbije“.

„Laboratorija svjetla“ je centralni vizuelni događaj na fasadi muzeja, koji će predstaviti radove vizeulnih umjetnika iz Banjaluke i RS, koji do sada nisu bili poznati široj publici,a produkciju i postprodukciju video mapinga potpisuje Mladen Đukić i AEON Production.

„Aeon i ja jesmo kreatori mapinga, ali tu je još 13 umjetnika koji su radili da bi to izgledalo onako kako ćete vidjeti u subotu. Video maping je osmišljen tako da predstavlja borbu između svjetla i tame a vizuelni događaj upotpunićemo plesom, odnosno balerinom. Video mapingom ćemo upotpuniti i performans Sopota“, izjavio je Mladen Đukić, docent Animacije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Koncert Sopota u Noći muzeja osmišljen je kao specifičan vizuelni nastup. Ono što je specifično je da će te večeri Sopot snimiti i video spot.

„Drago nam je da kod ljudi iz muzeja postoji svijest da spajaju lokalnu muzičku i video scenu, i mislim da je ovo proces proizvodnje, a ne trgovine što je meni jako bitno. Sa ekipom Play Team-a snimićemo video spot za pjesmu „Era infomacije“, koja će omogućiti dalju promociju ovog događaja, da zapravo poslije Noći muzeja ponovo kroz spot širimo tu pozitivnu energiju. Daćemo srce i svu snagu na bini, dođite da vidite nešto posebno“, rekao je Petar Topalović, osnivač, kompozitor i pjevač banjalučkog Sopota.

U muzičkom dijelu programa nastupiće i Milan Mika Aćimović poznat kao Kawiar Mangiuera, a svi koji posjete Noć muzeja moći će osvojiti i telefon Huawei P8.

„Velika nam je čast što smo dio manifestacije Noć muzeja, posebno nam je drago što smo pomogli i u realizaciji video mapinga, a svi oni koji posjete ovu manifestaciju moći će osvojiti Huawei P8, koji je umjetnost za sebe“, izjavila je portparol m:tela Milica Stojaković.

Naime, da biste učestovali u nagradnoj igri, potrebno je da svojim fotoaparatom ili telefonom zabilježite vama najzanimljiviji dio manifestacije i da fotografiju pošaljete na [email protected], do 21. maja, sa svojim podacima i kratkim naslovom fotografije.

Sljedeći korak je lajk na FB stranicu MSURS. Fotografije će biti objavljene u jedinstvenom albumu a fotografija koja osvoji najveći broj jedinstvenih komentara osvojiće ovaj sjajan telefon.

Organizatori su najavili veče bez kiše, tako da nemate opravdanje da ne posjetite ovu jako zanimljivu manifestaciju. Subotu rezervišite za muzej!

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/banjaluka-u-subotu-noc-muzeja/||claudebot