Prvi festival dječijeg folklora u Debeljacima

Objavljeno: 3. 4. 2015 u 09:24h

Više od 600 djece iz Republike Srpske i regiona igrom i pjesmom predstaviće se 18. aprila na prvom festivalu dječijeg folklora u Debeljacima.

Organizator manifestacije je Kulturno-umjetničko društvo “14. februar” iz Debeljaka, a početak programa planiran je u 10 časova na dječijem igralištu u ovom naselju.

Predsjednik KUD-a “14. februar” Dragan Kavić rekao je da je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program gdje će se djeca iz 21 kulturno-umjetničkog društva predstaviti u više disciplina.

“Manifestacija će početi edukativnim radionicama gdje će biti kuvana tradicionalna domaća jela, izrađivani razni predmeti od drveta, te prerađivana vuna. Nakon radionica planirane su sportske aktivnosti: trčanje, povlačenje konopca, skakanje u vrećama, a u popodnevnim časovima nastupi folklornih grupa”, objasnio je Kavić.

On je dodao da je cilj manifestacije da se povežu djeca iz različitih krajeva Republike Srpske, ali i regiona kako bi jedni drugima prenijeli običaje, tradiciju i kulturu.

“Većina omladine danas ne zna kako su nekada naše bake pravile jela, prele vunu i kako su se ljudi družili, tako da je ovo prilika da djeca upoznaju i vide stare običaje”, kazao je Kavić.

On je dodao da je glavni pokrovitelj ovog festivala grad Banjaluka uz podršku brojnih privrednika.

Prema njegovim riječima, i pored toga što Kulturno-umjetničko društvo “14. februar” broji 100 članova, omladina sa tog područja grada danas nije mnogo zainteresovana za bavljenje folklorom.

“Naše društvo jedino je u ovom, ali i okolnim naseljima. Kada je osnovano 2008. godine, bilo je mnogo više članova, ali kako godine prolaze, članstva je sve manje”, rekao je Kavić.

Dodaje da društvo ima tri grupe, odrasli, mlađa kategorija folkloraša i djeca.

“Naše društvo učestvovalo je na brojnim smotrama folklora širom Republike Srpske i Srbije, ali i u Beču i Pragu. Prije dvije godine osvojili smo prvo mjesto na festivalu folklora u Mrkonjić Gradu”, rekao je Kavić.

Društveni dom

Prostorije u kojima je članstvo Kulturno-umjetničkog društva “14. februar” trenutno smješteno nisu baš uslovne.

“Problem je što nemamo svlačionicu pa se djeca presvlače na hodniku, sala je mala, a i toaleti su neuslovni”, kazao je Kavić.

On je dodao da u sklopu Društvenog doma postoji izgrađena sala, ali da još nije puštena u rad.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/prvi-festival-djecijeg-folklora-u-debeljacima/||claudebot