Izložba “Između lijekova i otrova” u Muzeju Republike Srpske

Objavljeno: 30. 3. 2015 u 13:22h

Botanička Izložba „Između lijeka i otrova“, biće otvorena 31. marta 2015. u 19 časova u Muzeju Republike Srpske. Otvoriće je dr Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Prvi put Muzej RS izlazi sa jednom ovakvom zbirkom, koja je rezultat dvogodišnjeg istraživanju o ljekovito/otrovnim biljnim vrstama specifičnim za naše podneblje.

Stručni tim ovog referata za botaniku su autor izložbe Nataša Kovačević, kustos biolog te Jovan Travar, dipl. inž. šumarstva i Branislav Gašić, muzejski savjetnik. U okviru dvogodišnjeg istraživanja i rada, florističkim su istraživanjem determinisali, prikupiljali i herbarizovali biljni materijal, te ga obradili sa botaničkog, farmaceutskog, medicinskog i muzeološkog aspekta. Sa civilizacijskog aspekta, ova je izložba od izuzetnog značaja za širu javnost, jer objašnjava iskonsku vezu između čovjeka prirode.

Dizajn i realizaciju izložbe uradile su Dijana Pešikan-Egić, viši konzervator i Đurđica Bjelošević, slikar konzervator.

Autor Nataša Kovačević ovom će izložbom predočiti neke od neželjenih posljedica koje mogu nastati nestručnom i nepravilnom upotrebom bilja, kao i nijanse između otrovnosti i ljekovitosti određenih versta. Sigurno je i da će biti konačno srušeni brojni mitovi o korisnosti i štetnosti njihove primjene.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/izlozba-izmedu-lijekova-i-otrova-u-muzeju-republike-srpske/||claudebot