NUBRS: Filmsko veče i predstavljanje stipendija za studiranje u Francuskoj

Objavljeno: 29. 9. 2014 u 14:09h

Francuski institut u Banjaluci poziva vas na filmsko veče i predstavljanje stipendija za studiranje u Francuskoj, u srijedu, 1. oktobra u 18 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Narodna i Univerzitetska biblioteka RS

Banjalučka kancelarija Francuskog instituta u BiH nastavlja uspješnu saradnju sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS i ove jeseni prikazuje filmove poznatog francuskog reditelja Sedrika Klapiša i uz filmove predstavlja stipendije Francuske vlade za postdiplomske studije u Francuskoj.

“Budući da je oktobar u znaku početka ili nastavka studija, opredijelili smo se za Klapiševu trilogiju posvećenu studentskom životu i uopšte temama sazrijevanja i osamostaljivanja”, navodi se u saopštenju.

Trilogija prati život mladog Francuza Gzavijea koji odlazi na Master studije u Barselonu i tamo stiče prijatelje iz različitih evropskih država; u drugom dijelu ekipa sa studija se ponovo okuplja nakon nekoliko godina; da bi se u trećem dijelu Klapiš vratio svom junaku koji je u međuvremenu postao otac… Gzavijea glumi jedan od najpoznatijih francuskih glumaca mlađe generacije Romen Duris (Romain Duris).

Prikazivanje prvog dijela koji nosi naziv „Španski hostel“ (godina izdanja 2002, trajanje 110 minuta) predviđeno je za srijedu 1. oktobar u 18 časova u prostorijama Biblioteke.

Prilikom ove projekcije banjalučki student koji je Master studije političkih nauka završio u Strazburu uz pomoć stipendije Francuske vlade, Đorđe Tomić, govoriće o svojim iskustvima tokom godine dana studiranja u Francuskoj.

Drugi dio trilogije „Ruske lutke“ biće prikazan u srijedu 15. oktobra takođe u 18 časova u prostorijama Biblioteke, i svoja iskustva će ispričati banjalučki student farmacije Danko Stamenić, koji je takođe dobio stipendiju Francuske vlade i proteklu godinu proveo u Monpeljeu na Master studijama, a naredne tri godine nastavlja sa doktorskim studijama u Francuskoj.

I na kraju, u srijedu 29. oktobra takođe u 18 časova u prostorijama Biblioteke, biće prikazan posljednji, treći, dio koji nosi naziv „Kineske slagalice“, a svoja iskustva sa Master studija u Francuskoj ispričaće Anja Bundalo bivša studentkinja, a sada zaposlena na banjalučkoj Katedri za francuski jezik i knjževnost.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/kulturni-dogadaji/nubrs-filmsko-vece-i-predstavljanje-stipendija-za-studiranje-u-francuskoj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot